MasterChef-opskrift – løg på fire måder

Opskrifter 9. februar, 2016 0 Kommentarer
Jeg tænkte, at jeg ville stå for lidt drama i aftenens program. Foto: TV3/MasterChef.

Jeg tænkte, at jeg ville stå for lidt drama i aftenens program. Foto: TV3/MasterChef.

Så kom vi igennem løgudfordringen, og som dommerne nævnte i går, ville der være blod, sved og tårer i vente, og de fik ret. Jeg er ikke tilfreds med, at det var mig, der skulle dumme sig i snitteudfordringen, men i det nervøse øjeblik dummede jeg mig, da jeg skar ind fra siden direkte ind i min finger. Den håbløse kombination af frustration og en handske på hånden gjorde, at det var umuligt at lave nogle hakkede løg, som kunne godkendes. Jeg var virkelig træt af situationen efterfølgende, men heldigvis fik jeg vendt det til noget positivt, da vi fik den nye udfordring i elimineringen. Jeg er virkelig stolt af Jakob Mielckes udsagn, at “Rasmus har lige vist os, hvad man kan med løg” – sådan!

Denne ret er med andre ord et bevis på, at man kan komme rigtig langt med få remedier i køleskabet, og i virkeligheden kan retten versioneres over blomkål, selleri eller lignende. Stress ikke, hvis du ikke kan skaffe fermenterede hvidløg – så gør du det bare uden.

Vi ses igen i morgen!

Løgpuré, brændte løg, syltede løg og fermenterede hvidløg i brunet smør. Foto: TV3/MasterChef.

Løgpuré, brændte løg, syltede løg og fermenterede hvidløg i brunet smør. Foto: TV3/MasterChef.

Løg på fire måder

Ingredienser til 1 person

Løgpuré
1,5 salatløg
½ tsk. salt
30 gram smør
1 skefuld cremefraiche 38%
1 citron, skal og saft herfra

Brændte løgringe
1 rødløg
Hønsefond
Brunet smør

Syltede løgskaller
2 små zittauerløg
1 dl vineddike, fx sherryeddike
1 dl vand
1 spsk. honning
3 kviste timian 

Brunet smørsauce
½ pakke smør
2 spsk. syltelage fra løgskallerne
5 fed fermenteret hvidløg (kan udelades)

Pynt
3 blade citronverbena, hakket

Fremgangsmåde
Løgpuré: Snit løgene i tynde skiver, og kom dem på en pande sammen med smør og salt ved lav-middel varme – løgene må ikke tage farve. Rør rundt i løgene med jævne mellemrum, mens pandens indhold bliver hvidt og cremet. Hæld efter et kvarter løgene i en blender sammen med cremefraiche, og blend. Smag til med citronsaft og –skal og salt. Hæld puréen gennem en finmasket si.
Syltede løgskaller: Kom eddike, vand, honning og timian i en kasserolle, og bring lagen i kog. Pil løgene, halver dem på langs, og kom den i gryden. Lad løgene simre i lagen i et kvarter, tag dem op, og separer løgskallerne fra hinanden,
Brændte løgskaller: Skær løget i tykke ringe med skræl på, og kom dem på en meget varm, tør pande. Vend skallerne, når de er begyndt at branke, og giv dem samme tur på den anden side. Gør eventuelt løgene mere jævnt brændte med en gasbrænder. Separer ringene fra hinanden, og glaser dem i hønsefond og brunet smør (se nedenfor), der under reduceringen vil tykne og sætte sig på ringene.
Brunet smørsauce: Smelt smørret i en kasserolle ved middel-høj varme uden at røre i det. Sluk for varmen, når smørret bliver gyldenbrunt. Hæld smørret gennem en fin si, og tilsæt syltelage og de hakkede fermenterede hvidløg.
Anretning: Læg tre skefulde puré i bunden, og læg løgringe og dernæst løgskaller på. Afslut med citronverbena og saucen.

Se flere MasterChef-opskrifter her.