Kaffemousse med kaffegranité, kaffecrumble og kaffegelé

Opskrifter 16. august, 2016 0 Kommentarer

Sponsoreret indlæg i samarbejde med Lavazza

kaffemousse

Så er der kaffedessert med kaffe i fire forskellige afskygninger. Kaffemousse spiller hovedrollen og bakkes op af gelé, crumble og granité.

Kaffe fylder meget i min hverdag. Jeg drikker det hver morgen, formiddag, eftermiddag og til tider også om aftenen. Jeg er i den heldige situation, at jeg ikke blive påvirket af koffein, så jeg kan nyde kaffe, lige når det skal være. Omvendt kvikker den mig ikke op i samme grad, som det er tilfældet hos andre, så jeg indtager den for nydelsens skyld.

Det sker mest i flydende form, men kaffe kan i mine øjne bruges til meget mere. Den kan anvendes i en marinade, en dressing eller som smagsgiver i en dessert. For nylig spurgte Lavazza mig, om jeg ville lave mit eget bud på et ”coffee design”. Det ville jeg gerne, men så skulle der også være kaffe over hele linjen – ikke bare som et diskret element.

Om end det ville være mere originalt at lave noget i det salte køkken, er jeg af den opfattelse, at kaffe passer bedst i desserter. Derfor besluttede jeg at lave en dessert, der udelukkende består af kaffe i fire forskellige teksturer. Den består af en luftig kaffemousse, en broken gel (blendet gele) af kaffe, kaffegranité og en mørdejscrumble med kaffegrums i. Sidstnævnte skal illustrere, at man ikke behøver at smide kaffegrumset ud, når man har brygget en kop kaffe.

Jeg har forsøgt at tage udgangspunkt i Lavazzas fire filterkaffevarianter. De byder hver især på forskellige karakteristika, som egner sig godt til rettens forskellige elementer. Skulle jeg vælge én variant til alle komponenterne, ville jeg gå efter Gran Selezione takket være sit runde væsen og noter af chokolade og mørk frugt, som giver kompleksitet til desserten; men skal det være meget nørdet, kan man faktisk bygge elementerne op med hver variant.

Moussen er blød og cremet med en mild, café latte-lignende smag på grund af fløden og æggehviderne, og for at give en tydelig kaffesmag, anbefaler jeg her Lavazza Intenso, som er den kraftigste og mørkeste variant i serien.
Til gengæld består geléen næsten udelukkende af kaffe, og for at balancere det samlede smagsbillede har jeg derfor valgt Gran Aroma, der er let og elegant med friske citrusnoter, som pifter retten op.

Gran Aroma vil også egne sig godt til granitéen, fordi den også består af ren kaffe, men man kunne også vælge den kraftigere Gran Selezione, fordi kulde dæmper smag. Eftersom crumblen skal bages og i forvejen får en ristet karakter, skal der ikke være for megen bitterhed i kaffen, så her ville jeg også gå efter Gran Aroma på grund af den lysere ristning.

Så bryg lidt ekstra kaffe næste gang, og lav desserten, når du alligevel er i gang. Desserten er hurtig at lave.

4 x kaffe

Ingredienser til to personer

Kaffemousse (inspireret af følgende opskrift)
40 g sukker
60 ml friskbrygget kaffe
2 blade husblas
2 æggehvider
1 knivspids salt
2 dl piskefløde

Kaffegelé
½ l kaffe
5 g agar agar
2-3 spsk. sukker

Kaffecrumble
100 g hvedemel
50 g blødt smør
33 g flormelis
3 spsk. kaffegrums af finformalet kaffe
½ æg – det er nemmere at dosere, hvis du sammenpisker ægget først

Kaffegranité
½ l friskbrygget kaffe
2-3 spsk sukker
1 spsk. citronsaft

Fremgangsmåde

Kaffemousse: Udblød husblassen i koldt vand. Opløs imens sukkeret i den varme kaffe. Kom den udblødte husblas i kaffen, og rør rundt, så den bliver helt opløst. Giv kaffen et kort opkog under omrøring, hvis du er i tvivl om, hvorvidt husblassen er opløst. Stil den til side, indtil den er afkølet til en lun temperatur.
Pisk æggehvider med salt i en skal og piskefløden i en anden. Hviderne skal være helt stive, mens fløden blot akkurat skal sætte sig. Vend de to blidt, men grundigt sammen, og vend dernæst kaffen i. Kom moussen i beholder med flad, ensartet bund, så du kan udstikke nogle flotte ”medaljoner”. Sæt den i køleskabet i en times tid, indtil den er stivnet. Tag en 5×5 cm udstikker, og udstik moussen, og sæt den herefter i fryseren i en halv time – så er den nemmere at få op på tallerkenen. Hvis du ikke vil udstikke moussen, kan du bare komme den i en skål og sætte den i køleskabet indtil servering.

Kaffegelé: Kog kaffen op, og tilsæt agar agar. Lad det koge i to til tre minutter, mens du pisker. Tilsæt sukkeret, og pisk, indtil det er oplyst. Lad geléen sætte sig helt, og blend den herefter til en homogen masse, og kom den i en sprøjtepose eller lille ”sutteflaske”. Det er en stor portion, som med fordel kan laves dagen før.
Kaffecrumble: Bland alle ingredienser sammen, og ælt det til en homogen masse. Dejen skal æltes kortvarigt, så den ikke bliver sej. Rul dejen tyndt ud, og bag den i ovnen i 15-20 minutter ved 200 grader. Stik dele af dagen ud, mens den stadig er varm. Resten smuldres til crumble.
Kaffegranité: Bland kaffe, citron og sukker, og sæt det på køl. Riv granitéen med en gaffel før brug, eller blend det i en blender.

Anretning: Læg moussen på tallerkenen med en paletkniv. Sprøjt tre dutter på toppen af moussen, og placer tre mørdejsoblater ovenpå. Læg crumblen op ad moussen, og afslut med et par skefulde granité til sidst.

kaffemousse

Kaffemoussen, inden den får granité til sidst.

God fornøjelse!

Har du nogle gode tips til anvendelse af kaffe i maden? Giv dem i så fald herunder i kommentarsporet.

Se flere opskrifter fra feinschmeckeren.dk.