Test af Edmund-jakkesættet fra Oscar Jacobson

Livsstil 25. august, 2020 0 Kommentarer

Reklame – den danske distributør af Oscar Jacobson har stillet et jakkesæt til rådighed for test – min artikel har denne ikke haft nogen indflydelse på. 

Moden de seneste år 5-10 år, når det gælder jakkesæt, har været, at de skulle sidde meget stramt, og reverset – den foldede krave, der går rundt om nakken og ned over brystet – har været meget smal. Heldigvis er den trend ved at være på retræte, blandt andet takket være den svenske tøjfabrikant Oscar Jacobson. Om end de har et forholdsvis ungt snit, går de mere i retning af et klassisk udseende, som tiltaler mig ganske meget. Ligeledes arbejder de med gode produkter, og derfor er Oscar Jacobson blevet et mærke, jeg har fået fidus til. Jeg har haft fornøjelsen af at kigge nærmere på mærkets bedst sælgende jakkesæt i Danmark, og mine erfaringer kan du læse om i denne artikel.

oscar jacobson

Det er dette jakkesæt, denne artikel tager udgangspunkt i.

Det skorter ikke på jakkesæt i alskens kvaliteter og prisklasser på markedet, men på trods af det – eller måske derfor – er det ganske svært at finde det sæt, der lige netop passer til en selv. På den baggrund kan man vælge at gå til en skrædder og få syet sit tøj fra bunden, men det skal man selvfølgelig afsætte mere tid – og ofte penge – til. En god ide er at finde nogle mærker, som har en stil, man godt kan lide.

Personligt er jeg tilhænger af mærker, som laver jakkesæt med respekt for traditionerne. På den baggrund faldt jeg for svenske Oscar Jacobson for nogle år siden, og jeg har blandt andet købt deres lækre flanneluldsbukser (som jeg har på i denne artikel på DR.dk). De bruger gode materialer, og de tilbyder en lang række modeller, som også passer til mænd, der ikke har modeltynde ben. Før sommerferien faldt jeg i snak med den danske country sales manager for Oscar Jacobson, og vi blev enige om, at det kunne være spændende, hvis jeg testede Oscar Jacobsons bedst sælgende jakkesæt på det danske marked. Sættet tager udgangspunkt i den habitjakke, der hedder Edmund, hvortil man kan vælge et par bukser i samme materiale. Her valgte jeg et par Dave Trousers, som er lidt bredere i lårene – såkaldt “classic fit”.

Læs også: En guide til køb af dit første mekaniske ur

oscar jacobson

Syningerne hele vejen rundt i sættet er nydeligt udført.

Førstehåndsindtrykket
Førstehåndsindtrykket, da sættet landede på min adresse, var ganske positivt. Jeg valgte en lidt lysere blå (kaldet col. 220), der kan betegnes som “napolitanerblå”. Den er kendetegnet ved at være en anelse lysere end den klassiske mørke navyblå, som er den mest formelle og business-agtige farve. Farven her et flot skær, og materialet føles lækkert. Sættes er et såkaldt NOOS (never out of stock) og er således standardsættet fra Oscar Jacobson, som laves i en kombination af uld og polyester.

Læs også: Omega Seamaster 300M – historien om mit første rigtige ur

Her ser du materialesammensætningen. Der er en del polyester i sættet, og om end jeg foretrækker ren uld, giver kunstfibrene en anelse stretch, som er med til at give god bevægelsesfrihed.

Som udgangspunkt er jeg mest til sæt, der er lavet af 100 procent uld, men her skal man en prisklasse højere op hos Oscar Jacobson. Til gengæld giver polyester-materialet en anelse stræk, som gør det ganske behageligt at have på. Det gælder ikke mindst bukserne, som på trods af deres classic fit-pasform sidder forholdsvis tæt om lårene til min smag. Jeg presser dog ikke pressefolden ud, og efter at have gået med dem et par gange, giver de sig også en smule. Ideelt så jeg gerne bukserne have lidt mere luft i lårene, men det er inden for det acceptable, og er du typen, der træner en smule, bør du som minimum gå efter classic fit eller måske endda regular fit, som jeg vil give et skud næste gang.

Damien-bukserne, der normalt sættes til Edmund-jakken, var for stramme i lårene til mig, hvorfor jeg valgte den bredere Dave-model, som dog også er til den stramme side. Bukserne giver sig dog lidt efter nogle timers brug.

Jeg vil også gerne fremhæve en fin detalje i form af knapperne på jakken, der er lavet af perlemor. Normalt er intro-sættene fra de fleste producenter lavet af plastic, men her får man de flottere og mere lækre perlemorsknapper, der ganske vist er mere skrøbelige, men også væsentligt mere tiltalende.

Sollyset har forstyrret den blå farve på billedet, som dog alligevel illustrer mit budskab: Oscar Jacobson anvender selv på deres introsæt perlemorsknapper i stedet for plastikknapper – en elegant detalje, synes jeg.

Jeg er ligeledes glad for, at Oscar Jacobson er blandt bannerførerne i retning af et bredere revers i modsætning til det meget smalle revers, som har fyldt modebilledet de seneste 10 år. Jeg synes, at det brede revers giver et mere klassisk og – tør man skrive det – maskulint udtryk, når man sammenligner med de smalle udgaver, som Tiger of Sweden har været fortaler for.

oscar jacobson

Jeg er vild med det forholdsvis brede revers på Oscar Jacobsons modeller.

Pasform
Edmund-blazeren er den ene af tre pasforme, der er tilgængelige hos Oscar Jacobson, når det gælder deres standard-jakkesæt. De tre pasforme begynder med henholdsvis E, F og J i navnene. E repræsenterer den forholdsvis smalle silhuet, mens F er til dem med lidt mere fylde over bryst og skuldre, mens J er for dem, der har lidt mere fylde over, ja, det hele. Fleksibiliteten ift. pasform er det, der også har været med til at gøre Oscar Jacobson populært herhjemme – der er for det meste en pasform til alle. På trods af, at jeg – i al beskedenhed – ikke er helt smal over skuldrene, sidder jakken rigtig fint på mig. Til gengæld er min talje smal, og her bliver det en fordel at vælge E-pasformen. Havde jeg valgt et bredere snit, havde jeg nok kunnet passe en størrelse 48, som så til gengæld ville have været for bred over ryg og mave, men ved at gå op i størrelse 50 i en smal model, har jeg fundet en pasform, der er god til en type som mig med forholdsvis atletisk kropsbygning. Bemærk i øvrigt, at jeg har valgt en størrelse 150 frem for en normal 50’er. Jeg er klassisk orienteret, når det gælder, og det indebærer blandt andet, at jakken skal dække bagdelen, hvilket 150’eren gør, mens en almindelig størrelse 50 (eller den størrelse, der nu passer dig) har et kortere og mere “ungt” snit.

Hvis du er til et klassisk snit, så vælg de lange størrelser, som jeg har gjort. Jeg bryder mig ikke om, når jakkerne bliver for korte – de skal dække bagdelen, som det er tilfældet her.

Sættet falder pænt ned over brystet, og alt i alt er jeg ganske godt tilfreds. Til gengæld oplever jeg, at materialet i denne blanding af uld og polyester har tendens til at krølle, når det har været pakket ned, så hvis det kan lade sig gøre, så hav sættet hængende/liggende frit i en dragtpose, når du er på farten.

Jakken falder ganske pænt ned over fronten.

Konklusion
Der er ingen tvivl om, at Oscar Jacobson leverer herretøj af høj kvalitet, og dette “intro-suit” er bestemt ingen undtagelse. Snittet forener respekt for traditionerne med det moderne, som gør, at det trods alt appellerer til flere, og det lykkes de rigtig fint med. Den vejledende pris for sættet er 4.198 kroner (2.999 kr. for jakken, 1.198 kr. for bukserne), og det er faktisk en ganske fair pris, synes jeg. Jeg ville som tidligere nævnt gerne have haft 100 procent uld, men her skal man en smule op i pris. Et sådant sæt satser jeg på at vende tilbage med.

Læs mere om Oscar Jacobson her.