Inspiration til vinlæsning og -lytning – landets bedste vinblogs med mere

Vin 31. august, 2020 0 Kommentarer

Det skorter ikke på dygtige vinformidlere på nettet såvel som i podcast-form herhjemme. Udvalget og variationen er ganske stor, og her guider jeg til, hvor du kan finde og inspiration om vin på vinblogs med mere.

Selv om jeg naturligvis håber, at du sætter pris på, hvad du læser på denne side, vil jeg heller ikke lægge skjul på, at der findes mange andre gode formidlere af vinstof rundt omkring på vinblogs og andre medier, og dem vil jeg på ingen vis være for fin til at fremhæve. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i blogs, podcasts og enkelte profiler på Instagram, som alle har det til fælles, at de hurtigt kan findes frem på telefonen, når man er på farten. Læs mig, og bliv inspireret til nye steder at finde information om vin. 

Vinblogs

vinkreutzer.dk af Frederik Kreutzer
Frederik Kreutzer har mange år i vinbranchen bag sig. Foruden at have solgt vin for en række af landets importører driver han ligeledes sin blog, vinkreutzer, hvor han ærligt og passioneret beretter fra de smagninger, han deltager i. Frederik Kreutzer er medejer af Vinuddannelse.dk, som har licensen til at undervise i den internationale vinuddannelse WSET, hvor han i øvrigt selv har bestået Diploma-niveauet, som er skridtet før den berømte – og berygtede – Master of wine-uddannelse. Med andre ord har han noget at have det i, når han skriver om vin, og skriver han om vine, der er i sortiment hos sin arbejdsgiver, sørger han altid for at notere det i sine tekster. Han skriver dog ligeså om et hav af andre importørers vine, og smagenoterne er altid spændende og til at forstå.

vinblogs

Frederik Kreutzer i fuld gang med at analysere en vin.

Winelab.dk af Mads Jordansen
Winelab.dk drives af Mads Jordansen og er uden tvivl et af de stærkeste online vinmedier herhjemme. Mads Jordansen underviser i vin, og i år kan han fejre 10-års jubilæum for sin hjemmeside, der omfavner stort set alle grene af vinjournalistik lige fra konkrete anmeldelser til artikler om alt fra områder til druesorter og alt derimellem. Der er ligeledes en omfattende vinordbog, hvor man slå forskellige begreber, druer og lignende op, når man ikke lige har styr på, hvad et bestemt udtryk eller lignende går ud på. Man kan ligeledes holde sig opdateret på forskellige vinarrangementer rundt omkring i landet, så man ikke går glip af en god smagning, foredrag eller lignende.

Læs også: Her får du landets bedste vinmenuer

vinblogs

Mads Jordansen er manden bag Winelab.dk.

Houlberg.it af Ulrik Houlberg Iversen
Ulrik Houlberg Iversen er en privat vinentusiast, og hans ide til at lave sin egen vinblog var, at han og hans andre nyslåede vinvenner havde behov for et sted at samle de mange smagenoter på de vine, de smagte sig igennem. Det har grebet om sig, må man sige, for der er så godt som dagligt en anmeldelse af en ny vin med grundige og detaljerede beskrivelser såvel som en karakter fra 1-7 ”thumbs up”. Der er mange forskellige vine igennem systemet, så der er altid basis for ny inspiration. Foruden anmeldelserne er der også artikler om vin, besøg hos producenter og meget andet. Man må tage hatten af for Houlbergs produktionsfrekvens, når der er tale om et hobbyprojekt, og indholdet er absolut værd at læse.

Flaskevis.dk af Thomas Bohl
Thomas Bohl har siden 2012 skrevet om vin og skriver i dag blandt andet for førnævnte Winelab.dk. Hans skyggeidentitet, som han selv kalder det, er som magister i filosofi, som han ud øver gennem forskning og undervisning. Hans vinøse passion ligger inden for økologisk og biodynamisk vin såvel som naturvin. Flaskevis.dk er således et godt sted at blive klogere på naturvin, og det i et velskrevet, elegant sprog, som både giver lyst til at læse videre og til at smage på de vine, han skriver om.

Renelangdahl.com af René Langdahl
René Langdahl er muligvis forholdsvis ny inden for genren vinbloggeri, men i især magasinet Gastro har han i en årrække underholdt med sine yderst passionerede beskrivelser af konkrete vine, vinområder og personligheder inden for vinens verden. Hans vinsprog er alt andet end folkeligt, og hans smagsreferencer bejler til titlen som de mest abstrakte hertillands, men er man vinnørd med en vis forståelse for de vine og emner, han berører, er det en fornøjelse at læse. Hans viden er enorm, og som en af få danskere har han prøvet kræfter med master of wine-uddannelsen.

Podcasts

Blindsmagerne af Henrik Lehm og Philip Nordstrand Nielsen
Vinpodcasts er for alvor på vej frem i disse år, og en af de populære er Blindsmagerne, hvor Henrik Lehm og Philip Nordstrand Nielsen blindsmager vin, ofte sammen med en spændende gæst fra vinens verden i studiet. Det foregår i et jovialt og hyggeligt sprog, og det fungerer glimrende at smage vinene ”sammen” med de to podcastværter, hvis man selv anskaffer sig de konkrete vine fra programmerne.

De to blindsmagere.

Ånden i glasset af Annette Blou Pryce og Jakob Staalby
En anden glimrende dansk vinpodcast er Ånden i glasset, hvis overordnede fokus er at sætte fokus på alt fra vin til drinks og øl af god kvalitet. I hvert program sættes der fokus på et bestemt tema, og for at løfte niveauet i programmet, er der gæster med i studiet, som har en særlig ekspertise inden for emnet. Der er lige lovlig mange jingler i løbet af programmet, som jeg godt kunne have undværet, men bortset fra det er der tale om en god podcast, der på afslappet facon tager nogle gode emner inden for de gode drikkevarers verden op. 

Instagram

@Winewherever af Rasmus Christensen
Hvis man tror, at Instagram udelukkende er forbeholdt billeder og korte billedtekster, kan man godt tro om igen. Rasmus Christensen tager med sin Instragram-profil, @Winewherever, vinbeskrivelser på Instragram til næste niveau. Vinene, som altid er fotograferet i smukke omgivelser, er altid grundigt beskrevet med alt fra historien bag til faktuel information såsom druesammensætning, tilsætning af sukker og meget mere. Beskrivelserne er passionerede og skarpe, og man bliver farligt tørstig af at læse hans opslag. Med andre ord kan det varmt anbefales at følge @Winewherever på Instagram, så man regelmæssigt kan på vinappetitten stimuleret. Der bliver smagt på vine i alle prisklasser, så der er noget for enhver smag.