Vinderne af Gourmetprisen 2025 er kåret!

Begivenheder 14. maj, 2025 0 Kommentarer

Danmark er en stolt mejerination, og vi har noget at have det i. Det er (igen) konklusionen efter udvælgelsen af dette års vindere i Mejeriforeningens Gourmetprisens fem kategorier. Et skarpt dommerpanel bestående af Eric Vildgaard fra Jordnær, Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro og Timm Vladimir fra Timm Vladimirs Køkken vurderede i alt 71 produkter, hvoraf flere kunne have fortjent at vinde.

 

Artiklen er bragt i samarbejde med Mejeriforeningen

Foto: Chris Tonnesen

Den danske oste- og mejerikultur er ikke noget nyt fænomen, men der er alligevel sket meget med kvaliteten af produkterne inden for denne genre de seneste 20 år. De danske mejerier hoppede for alvor med på den nynordiske bølge og udviklede ostetyper, som man nærmest ikke kunne forestille sig, at der kunne laves på dansk grund. En af de første oste, der for alvor rystede undergrunden var Vesterhavsosten fra Thise Mejeri, som satte nye standarder for fast, modnet ost i Danmark. Sidenhen har flere mejerier fulgt trop og udvikler fortsat konstant nye og bedre produkter, hvad end vi taler om førnævnte Thise Mejeri, Naturmælk, Them, Mammen, Arla og – ej at forglemme – helt små mejerier såsom Hårbølle Mejeri på Møn (som dog nu ejes af Naturmælk).

Igen i år hylder Mejeriforeningen landets bedste produkter inden for det, man kunne kalde gourmetkategorien – cremen af dansk mejeriproduktion, om man vil. Det gør de med Gourmetprisen, som jeg de seneste år har haft æren af at være involveret i som en del af dommerpanelet. I år skulle posen imidlertid rystes, og det blev den med nogle særdeles fremragende navne i form af Brian Mark Hansen, Bocuse d’Or-vinder og køkkenchef på Søllerød Kro, Eric Vildgaard fra trestjernede Jordnær og Timm Vladimir, tv-personlighed og indehaver af Timm Vladimirs Køkken.

De tre dommere i juryen – fra venstre: Timm Vladimir, Brian Mark Hansen og Eric Vildgaard.

71 produkter i spil

Det er imponerende at se, hvor bredt den danske mejeriscene favner. Det blev for alvor eksemplificeret under smagningen d. 12. maj, hvor hele 71 indsendte produkter på tværs af konkurrencens fem kategorier var blevet indsendt. Produkterne spændte over alt fra mild, frisk og cremet hømælk til syrnet fårefløde, heftigt modnede blåskimmeloste og is lavet med restprodukter fra chokoladeproduktionen. Der skulle findes en vinder i følgende fem kategorier:

  • Konsummælkeprodukter
  • Bløde oste
  • Hårde oste
  • Smør
  • Is og desserter

Og vinderne er …

Der er for så vidt ikke nogen grund til at trække spændingen yderligere. Lad os få afsløret, hvilke produkter der er løbet med Gourmetprisen i de respektive kategorier:

Konsummælk

Vinder: Syrnet Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri (de to øvrige finalister: Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri og Gedeyoghurt fra Nørgaards Gedemejeri)

I et land som Danmark, hvor vi er så vant til, at mælk er noget, der kommer fra en ko, skiller et produkt lavet på fåremælk sig helt naturligt ud med sin noget mere intense og – for nogen – mere provokerende og “funky” smag. Og ja, der er et strejf af uld i smagen, men det er også det, der gør denne syrnede fåremælksfløde spændende. Interessant er det også, at den holder en fedtprocent på hele 50. Set i det lys er den overraskende lind og frisk, hvilket også skyldes syrningen, som balancerer fedmen flot. Det er et produkt, man ville kunne anvende i mousser, som en kold sauce på friske grøntsager eller oven på en gryderet, hvor man gerne vil have mere smag, end man ville få fra en syrnet komælksfløde eller cremefraiche. Om produktet sagde dommerne:

“Super spændende produkt, der bare smager helt vildt godt! Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt og interessant og har en stor gastronomisk værdi. Mildt staldet i starten, men bliver hurtigt grøn og græsset. Blid bitter note. Lang flot eftersmag. Til trods for fedtindholdet er den mere rensende end coatende i munden. Hele produktet føles godt for både krop og sjæl. Mejeriinnovation, når det er bedst!”

Syrnet Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri.

 

Bløde oste

Vinder: Sølvræv fra Arla Unika (øvrige finalister: Den Hvide Dame fra Arla Troldhede Mejeri og Figen fra Bornholms Andelsmejeri)

Jeg vil gå så langt som til at sige, at de danske blåskimmeloste tilhører den absolutte verdensklasse, og Arla Unika er afgjort et af de mejerier, der for alvor har rykket genren i den rigtige retning, og med Sølvræv har de gjort det igen. Den har et dramatisk og samtidigt smukt ydre i form af den sølvgrå skorpe, som gemmer på en flot, funklende cremehvid kerne med klar blå skimmelkultur. Den har en blød og cremet konsistens og en intens smag, som (for mig i hvert fald) på ingen måde kammer over og bliver bitter med en smag af ammoniak. Tværtimod er der delikate noter af rå champignon, tropisk frugt og nødder, som lægger sig behageligt på tungen; fremragende ost, som dommerne roste med følgende ord:

“Ok, her er nogle, der ved, hvad de laver! Helt klart feltets bedste ost. Supercremet og lækker. Kraftigt ammoniakket, men lige til det rette punkt. Den holder balancen perfekt. Konsistensen er vanvittig, og udenpå er osten utroligt smuk med sin fine grå skimmel. Det her må være Danmarks bedste blåskimmelost!”

Sølvræv fra Arla Gjesing Mejeri.

 

Hårde oste

Vinder: Fyrtårnsost fra Thise Mejeri (øvrige finalister: Gedegouda med bukkehornsfrø fra Nørgaards Gedemejeri og Henrykt fra Mammen Mejerierne)

Thise Mejeri mestrer virkelig de hårde oste. I kølvandet på Vesterhavsosten er der fulgt adskillige fuldtræffere fra mejeriet i Salling, og Fyrtårnsost er afgjort en af dem. Den har en herlig konsistens med en let krystalliseret struktur og en smuldrende fornemmelse i munden, som man kender det fra god parmesan. Smagen er virkelig kompleks med noter af ristede nødder, syltede frugter og tørrede blomster. Dommerne var selvsagt også vilde med den:

“Wow, den her ost smager jo nærmest som en god årgangschampagne med sin dybe frugt og toastede noter af nødder og karamel – med et strejf af blomster. Harmonisk og mega interessant. Minder os om en velmodnet comté – et imponerende vidnesbyrd om, hvor langt det danske ostehåndværk er kommet. Meget høj klasse.”

Fyrtårnsost fra Thise Mejeri.

 

Smør

Vinder: Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt fra Aabybro Mejeri (øvrige finalister: Gourmetsmør med Sydesalt fra Lindved Mejeri og Arla Unika Saltet smør fra Arla Holstebro Mejeri)

Danmark har en stolt smørtradition, og denne bliver i disse år ikke mindst holdt i hævd af de mange mindre mejerier, som sværger til den gammeldags kærningsmetode, som giver en mindre “perfekt” standard set med en Lurpak-mejerists briller, men som til gengæld byder på væsentligt mere smag og en mere fremtrædende saltsmag på grund af de ofte anvendte saltflager. Dysten har gennem flere år stået mellem Aabybro Mejeri og Lindved Mejeri, og i år trak førstnævnte sig sejrrigt ud af dysten. Det har en fantastisk balanceret smag med noter af blomster, græs og nødder, mens saltflagerne leverer den markante saltsmag, der går et solidt lag af dette smør magisk oven på et stykke surdejsbrød. Dommerne sagde:

“Den er eddermame nice, den her! Den smager jo vanvittigt godt. Flot matgult visuelt udtryk; man kan se, at den er kærnet. Teksturen er perfekt fast og kompakt, men smagen lykkes alligevel med at være frisk og græsset. Let og legende og i total balance. Giver mindelser om et godt fransk håndværkssmør. Så bliver det ikke meget bedre.”

gourmetprisen

Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt fra Aabybro Mejeri.

Is og dessert

Vinder: Dansk flødeis med pistacie fra Aabybro Mejeri (øvrige finalister: Cacao Upcycled fra Hansens Is og Jordbærsmil fra Hansens Flødeis)

Denne kategori favner også en bred vifte af produkter, men i år blev det et forholdsvis klassisk produkt i form af pistacieis fra Aabybro Mejeri (også kendt under navnet Rya Is), der løb med sejren. Det er en ren og mildt smagende pistacieis med en dejlig konsistens og en naturlig smag hele vejen igennem – langt fra den syntetiske pistaciesmag, som præger storindustriens version. Dommerne havde følgende vurdering:

“Glimrende pistacieis med en god og lækker tekstur. Her er en legering, der har virket – isen er flot stabiliseret og fast pga. tørstoffet i nødderne. Smagen er ren og klar. Den høje kvalitet af råvarerne er tydelig, og det samme er de håndværksmæssige færdigheder, som vi kan takke for det flotte resultat.”

gourmetprisen

Flødeis med pistacie fra Aabybro Mejeri.

Stort tillykke til vinderne med deres yderst fortjente sejr!

Der blev smagt, diskuteret og voteret på livet løs.