Michelin Guide Nordic Countries 2022 udkommer d. 4. juli, og vanen tro venter aspirerende kokke såvel som madentusiaster på at finde ud af, hvor der lander nye stjerner. Med afviklingen af den trykte bog synes guiden at være blevet mere dynamisk, og flere kandidater har haft besøg helt op til lanceringen i næste uge. Michelin har allerede afsløret nogle af de nye restauranter, der er optaget i guiden, og på den baggrund tror jeg, at vi langt om længe vil se stjernedrys over Fyn. Jeg vover også pelsen og peger på hele to restauranter, der står til at få tre michelinstjerner.
Så skal vi til det igen – den årlige uddeling af michelinstjerner, og her på siden er jeg selvfølgelig klar til at give dig mine bud på, hvem der går ekstra glade fra lanceringen af Michelin Guide Nordic Countries 2022. Det er som altid vigtigt at skelne mellem, hvem, jeg tror, der får stjerner, og hvem der fortjener at få stjerner. Der er nemlig altid restauranter, der bliver snydt, på trods af at de har præsteret på et tårnhøjt niveau gennem flere år. Det bedste eksempel i min bog er og bliver Søllerød Kro og Mielcke & Hurtigkarl. Sidstnævnte, som blot er nævnt i guiden, kan vi hurtigt runde af, for det virker som om, at den fantastiske restaurant i Frederiksberg Have er blevet lagt på is til evig tid af uforklarlige årsager. Søllerød Kro er en anden historie. Siden 2007 har restauranten haft én stjerne, som for længst burde være blevet fordoblet til to. Det er dog aldrig sket, men med Brian Mark Hansens triumf ved den europæiske kvalifikation til Bocuse d’Or kunne man håbe på, at inspektørerne fra den franske guide langt om længe ville genbesøge kroen, som efter eget udsagn ikke har haft besøg i årevis. Desværre er udmeldingerne, at der ikke er registreret nogen besøg, så medmindre disse er gået restaurantchef Jan Restorffs evigt skarpe michelinnæse forbi, må “Kroen” igen sidde over på stjerne nummer to. Til gengæld er der rigtig mange gode bud på, hvem der får én eller flere nye stjerner, så lad os komme til sagen!
Læs også: 8 ting, du skal vide, om ægte caviar
Disse restauranter får én stjerne
Connection by Alan Bates, København
Tiden på Studio efter Torsten Vildgaard var ganske turbulent med flere nye køkkenchefer, og derfor besluttede Michelin at tage stjernen fra restauranten, som på daværende tidspunkt imidlertid havde fået engelske Alan Bates som køkkenchef. Som jeg ser det, var det som skrevet først og fremmest den manglende stabilitet frem for Bates’ formåen i et køkken, der gjorde, at restauranten mistede stjernen. Jeg var i hvert fald fuldkommen forelsket i Bates’ smagsintense køkken, som så stort på den nynordiske lethed og i stedet for serverede bragende intense retter med knald på krydderier, reducerede saucer og mere i den dur. Derfor glædede det mig også, at Alan Bates i fjor slog dørene på til sit eget sted. Der er blot plads til 16 gæster, som til gengæld bliver inviteret inden for i Connections hjertevarme omgivelser til en aften fyldt med velsmag fra ende til anden. Jeg ved, at de har haft flere besøg, og medmindre inspektørerne har sovet i timen, lander der en stjerne på Øster Farimagsgade.
JATAK, København
JATAK på Rantzausgade i København hører afgjort til blandt årets mest hypede åbninger, og selv om restauranten ikke har mange måneder på bagen, tror jeg, at køkkenchef og ejer Jonathan Tam har gode chancer for at få en stjerne. Tam kommer fra en stilling som køkkenchef på Relæ, og Michelin har for vane at have særligt fokus på kokke fra restauranter, som de tidligere har belønnet med én eller flere stjerner. Tams køkken er knivskarpt, og med sit bud på et moderne kantonesisk køkken bidrager JATAK også med et andet smagsunivers end mange af de øvrige stjernerestauranter i København, hvorfor jeg tror, at den vil fungere som en kærkommen nyhed for Michelin.
Sushi Anaba, København
Mens både Sverige og Norge kan bryste sig af sushirestauranter med michelinstjerner, har Danmark endnu til gode at få en sushirestaurant, som officielt er på samme niveau. Og det er med tryk på “officielt”, for jeg kender ikke nogen, som er gået fra en middag på Sushi Anaba i Nordhavn i København med en skuffet fornemmelse i kroppen. Mads Battefeld laver sushi på et yderst højt niveau, og i år må det være på tide, at Michelin får uddelt den stjerne til Sushi Anaba.
Villa Vest, Lønstrup
Vi skal en tur til den nordjyske vestkyst, hvor Villa Vest meget vel kan blive den første stjernerestaurant i Nordjylland. Det ville utvivlsomt glæde de mange nordjyder, som hvert år føler sig snydt over ikke at blive tildelt nogen stjerner, og jeg tror på, at Villa Vest er et godt bud. Jeg har ikke selv spist der i flere år, men jeg hører udelukkende gode ting derfra.
Restaurant Mota, Nykøbing Sjælland
Ud fra førnævnte devise om, at Michelin er hurtigere til at give stjerner til restauranter, hvor de i forvejen kender køkkenchefen godt, er Mota på Vestsjælland endnu et godt bud på en ny stjernekandidat. Manden bag er Claus Henriksen, som i sin tid sikrede Dragsholm Slot den michelinstjerne, som fortsat funkler over Odsherred. Jeg har endnu selv til gode at spise der, men eftersom at der er tale om en gourmetrestaurant sammenholdt med mit eget kendskab til Henriksens formåen i et køkken, står jeg restauranten gode chancer.
Restaurant Lieffroy, Nyborg
Sammen med Falsled Kro har Restaurant Lieffroy gennem flere år været en klokkeklar kandidat til en stjerne; men Fyn er konsekvent blevet forbigået … indtil nu. Som noget nyt har Michelin i år allerede afsløret de nye tilføjelser til guiden (uden angivelse af evt. stjerner), og her er Lieffroy iblandt – tilmed fremhævet som en af Michelins favoritter blandt de nye tilføjelser sammen med Connection og JATAK. Det lugter af en stjerne, og lægger man dertil, at Lieffroy serverer fremragende mad til overordentligt rimelige priser, så kan jeg ikke se, hvordan michelininspektørerne har skullet kunne overse, at dette var et stjerneværdigt spisested. Det ville være en yderst velfortjent for det familiedrevne sted og samtidig en tiltrængt tilføjelse af Fyn på Michelins stjernehimmel.
Se ogsån: Videoportræt af Lieffroy
Disse restauranter får to stjerner
Desværre bliver dette afsnit ganske kortfattet, for i skrivende stund ser jeg ikke nogen åbenlyse kandidater til to stjerner ud fra den præmis, at Michelin som regel lader en restaurant “sidde over” et år eller to, før der falder flere stjerner. Der er selvfølgelig altid undtagelser, der bekræfter reglen, og skulle der være sådanne undtagelser, er Syttende i Sønderborg og Lyst i Vejle helt oplagte kandidater til to stjerner. Jeg tror dog ikke, at de lander i år, men begge steder har utvivlsomt niveauet, så det er blot et spørgsmål om tid, før det sker.
Disse restauranter får tre stjerner
Alchemist, København
Min mavefornemmelser siger mig, at København i år vil cementere sig i endnu højere grad som Nordens kulinariske hovedstad. Michelinstjerner er som bekendt en god måleenhed i den sammenhæng, og jeg tror, at Alchemist i år rykker helt op i sværvægterrækken. Med sit fuldkommen unikke koncept har Rasmus Munk skabt en restaurant, der nærmest er hævet over den slags, men et rødt skilt med tre stjerner på fra Michelin pynter trods alt på enhver facade. Jeg ved, at Alchemist har haft flere besøg, og det er som regel en god indikator for, at man ligger lunt i svinget til en opdragering. Derfor tror jeg, at Alchemist får sin tredje stjerner, som kun vil være fortjent.
Læs også: Restaurant Alchemist genåbner med griseblod, myrer og vandmand
Jordnær, Gentofte
Jordnær i Gentofte har allerede i et par år været en klokkeklar kandidat til tre stjerner. Det er svært for mig at pege på et skarpere køkken i Danmark lige nu end det, man finder på Jordnær. Hver enkelt servering er afstemt ned til mindste detalje, og alt smager guddommeligt. Jeg hører også, at Jordnær har haft flere besøg, og igen peger det i retning af, at Michelin har noget med i gaveposen den 4. juli. Det vil ganske vist være ganske ekstraordinært, hvis hele to restauranter i lille Danmark skulle løftes til tre stjerner samme år, men det er set før i andre lande og byer, at flere restauranter får tre stjerner på samme tid, og der er ganske enkelt ikke noget at udsætte på maden på Jordnær, så hvorfor ikke?! Uanset hvad bliver det spændende at se, hvad der sker.
Læs også: Det er svært at holde jordforbindelsen på Jordnær
En kærlig tanke til Norge og Sverige
Om end denne liste fokuserer på danske stjernekandidater, vil jeg også komme med et enkelt bud på kandidater i henholdsvis Norge og Sverige. Jeg håber, at den gode Ulrik Jepsen langt om længe får den stjerne, som han på sin restaurant, A L’aise, i Oslo har fortjent i mindst et par år. Derudover tror jeg, at AIRA i Stockholm, som i fjor fik sin første stjerne, allerede i år får tilføjet yderligere en stjerne til samlingen. De lå allerede på vippen til to stjerner i fjor, så mon ikke denne storsatsning har haft besøg i år af den franske guide.
Held og lykke til alle kandidaterne – også dem, jeg med sikkerhed har overset!
Efter afsløringen d. 4. juli kan du få det fulde overblik over samtlige restauranter i Michelin Guide Nordic Countries 2022 i guidens app.