I dag, mandag, klokken 19 bliver det første afsnit af MasterChef 2016 vist på TV3, og jeg er med. Det første program er fra auditiondagen i København, hvor jeg sammen med en lang række andre passionerede amatørkokke, der var gået videre fra castingen, skulle forsøge at kokkerere mig til en plads i den indledende runde i programmet.
Jeg må ikke afsløre noget, men jeg kan slå fast, at I får en nervøs og spændt udgave af mig at se, og den ret, jeg skal præsentere, er lidt af et tankeeksperiment, og det bliver spændende, om dommerne kan se og lide ideen.
Dette indlæg skal dog ikke handle om, hvad der kommer til at ske i det første program. Derimod vil jeg fortælle lidt om, hvorfor jeg overhovedet har meldt mig til programmet. Jeg er en efterhånden ganske etableret mad- og vinskribent, og qua min rolle som madanmelder er en stor del af mit arbejde at mene noget om andres mad, som jeg eksempelvis gjorde for noget tid siden på Mielcke & Hurtigkarl – ville det være en god ide at udstille sig selv over for netop Mielcke, de to andre dommere og alle MasterChefs seere? Jeg har hørt mange, der mener, at det ikke er noget must at kunne lave mad for at være madanmelder, og derfor ville jeg ikke have noget på spil. Det er jeg dog ikke enig i. Hvis man tillader sig at mene noget om andres mad og tilmed give karakter for det i landsdækkende medier, så bør man efter min mening være i stand til at kunne lave mad på et niveau, der gør, at man kan vurdere, hvordan forskellige retter er blevet til, og hvorvidt det har været nemt eller svært at lave. Man kan selvfølgelig læse sig til meget, men der er ikke noget, der slår den erfaring, man får ved selv at have fingrene nede i bolledejen.
Derfor mener jeg også, at jeg ville have meget på spil, hvis jeg meldte mig til konkurrencen, for hvad ville folk ikke tænke, hvis jeg troppede op til MasterChef-audition og lavede noget mad, som dommerne fandt uspiseligt? Det var en ubehagelig tanke for mig, så hvorfor meldte jeg mig så alligevel? Fordi jeg brænder for at lave mad. Min passion for mad og madlavning er hele fundamentet for, at jeg som journalist beskæftiger mig med gastronomien, og jeg ville gerne måle mit (mulige) talent mod nogle af landets bedste amatørkokke. Det kunne blive en dyr pris at betale, men jeg kunne alligevel ikke dy mig for at tage chancen, og ser man tingene lidt fra oven, så er det ikke jordens undergang, hvis jeg ikke går videre (prøver jeg at bilde mig selv ind i aften).
Jeg håber, at du vil se med, og jeg er spændt på, hvad du vil synes om min ret. Jeg er selv ret stolt af ideen bag, men rækker det til at imponere dommerne i en sådan grad, at de vil sende mig videre til de indledende runder? Det må du se i aften klokken 19 på TV3.
Efter programmet publicerer jeg opskriften på min auditionret her på siden – uanset hvad dommerne vil mene om den.