Restaurant Næs – skøn mad på Sjællands vestkyst

Anmeldelser 11. august, 2017 0 Kommentarer

En af de effekter, man ser af det nye nordiske køkkens succes og udbredelse, er, at flere og flere kokke har mod på at skabe ting i provinsen. Jonas Mikkelsen gør det på Frederiksminde, og Paul Cunningham gør det på Henne Kirkeby Kro. Her er selvfølgelig tale om topgastronomi, men samtidig fornemmer jeg også, at landets dygtige kokke har fået lyst til og mod på at åbne steder, som prisvenligt er mere tilgængelige, således at lokalbefolkningen har råd til at komme oftere.

Et godt eksempel er Restaurant Næs, der slog dørene på i forsommeren på Strandhotel Røsnæs på halvøen Røsnæs nord for Kalundborg. Privat kommer jeg en del på de kanter, og jeg tror ikke, at jeg fornærmer nogen ved at skrive, at der ikke er meget gastronomi at komme efter i Kalundborg og omegn.

Men når en kok som Henrik Jyrk står bag, ved man, at det ikke han blive helt dumt. Han var med til at åbne den populære restaurant Kul i Kødbyen, og så  har han vundet Sol over Gudhjem de seneste to år. Så da sommerferien blev tilbragt i sommerhuset nær Kalundborg, var der ikke andet for end at undersøge, hvorvidt kalundborgenserne rent faktisk har fået et spisested, hvor man kan få en spiseoplevelse på et højt niveau.

Henrik Jyrk, vinder af Sol over Gudhjem to år i træk, er kokken bag Restaurant Næs.

Skøn beliggenhed
Restaurant Næs er nyrenoveret og står smukt med lækre træmøbler i de lyse lokaler med udsigt til Kalundborg Fjord. Madmæssigt kan man gå a la carte, eller man kan kaste sig over tre eller fem retter til henholdsvis 300 og 500 kroner. Vinmæssigt har sommelier Martin Wulffeld med en fortid på Studio satser på et prisvenligt kort, således at du kan få vin for under 300 kroner flasken.

restaurant næs

Den nydelige restaurant, inden den senere blev propfyldt.

Vi kastede os ud i fem retter og lagde ud med dejlige grønne oliven og en snack bestående at kalvetatar på et radiccioblad. Tataren var toppet med estragonmayo og puffede ris, og der var tale om velafstemt snack både smags- og teksturmæssigt.

restaurant næs

Dejlige grønne oliven.

Kalvetatar på radicchio med estragonmayo og puffede ris.

Vi fik også let tilberedte østers med grillet citron og cocktailsauce. Østersene havde akkurat sat sig, så de stadig var saftige og samtidig med en delikat fasthed.

restaurant næs

Østers!

Hvis der er noget, man kan regne med, når man spiser hos Henrik Jyrk, er det, at maden er pakket med smag. Nordisk sarthed og purisme er afløst af saft og kraft, og smør kan der ikke være for meget af. Således lagde vi ud med masser af velsmag i form af saftigt sommerspidskål, der var dampet kortvarigt, så det fortsat havde sprødhed. Dertil fik vi en vidunderlig beurre fondue alias beurre monté, en smørholdig sauce, der er pisket med en smule vand, så den ikke skiller. Den var spækket med de fantastiske rogn löjrom, der i min verden er længder bedre end stenbiderrogn. De bragte salthed og en dyb umami til den delikate ret. Heldigvis blev saucegryden stående på bordet, og vi labbede hver en i dråbe i os.

En smuk og pokkers velsmagende ret med kål og löjrom i badet i smørsauce.

Herefter var der nyopgravede kartofler fra Viskinge, der blev serveret med stykker af hummer en en nøddeintens vinaigrette baseret på brunet smør. Kartoflerne var toppet med kaviar, og derfra var der ikke så meget, der kunne gå galt. En luksuriøs ret, hvor der var velsmag for alle pengene.

Hvem siger, at kartofler er kedelige?

Tredje ret bød på smørmøre kalvebrisler serveret med spæde, delikate babyporrer og en kraftigt reduceret kalveglace. Retten var toppet med trøffel, der på denne årstid ikke har så megen power at komme med. Det havde retten til gengæld i sin helhed med god balance mellem brislens milde smag, de let brændte porrer og den kraftige sauce.

restaurant næs

Brissel med babyporrer og kraftig sauce.

Vi agerede prøvekaniner på en ny hovedret, der skulle være på kortet i skrivende stund. Langtidstilberedt kalvespidsbryst var toppet med forskellige tilberedninger af broccoli, som alle smagte skønt. Kødet var mørt, men desværre også en smule tørt, og jeg kunne godt have ønsket mig mere af den glimrende garniture. Det fik køkkenet at vide, så det er formentlig rettet til.

Kalvespidsbryst og broccoli.

Vi rundede af med Jyrks udgave af peach melba med de flotteste nye hindbær, der var vendt i olivenolie. Dertil grillede ferskner, der var for umodne til min smag og derfor ikke bidrog med det store, mens vaniljeisen og den brændte italienske marengs sørgede for klassisk velsmag af den fineste slags.

Peach melba a la Jyrk.

Efter en god aften, hvor der i øvrigt var stor forståelse for selskabets medbragte spædbarn, og der blev udvist stor fleksibilitet, således at der ikke opstod stress undervejs. Det lagt sammen med en skøn middag gør, at Restaurant Næs får en klar anbefaling herfra. Henrik Jyrk er en udogmatisk kok, hvis største mantra er, at tingene skal have masser af smag, og det levede alle retterne op til. Kalundborg og omegn har fået sit første rigtig gode spisested (man spiser nu også en dejlig frokost på Bispegården i Kalundborg), og det håber jeg meget, at de lokale vil sætte pris på.

Restaurant Næs
Klintedalsvej 60
4400 Kalundborg
Hjemmeside