Anmeldelse – Bæst serverer guddommelig burrata og pizza i verdensklasse

Anmeldelser 3. juni, 2020 0 Kommentarer

Bæst på Nørrebro er en del af spise- og drikkeoasen ved Empire Bio på Nørrebro. Her får man pizza på et niveau, som er meget svært at finde andetsteds i København og for den sags skyld andre steder uden for Italien. Den ekstremt bæredygtighedsorienterede restaurant excellerer desuden i hjemmelavet charcuteri og oste lavet af henholdsvis kød og mælk fra glade, fritgående dyr.

Mange har den opfattelse, at jeg kun spiser på fine gourmetrestauranter, der serverer dyre luksusråvarer, men det er ingenlunde tilfældet. Jeg sætter også stor pris på at gå på mere afslappede simple steder. Jeg har ét gennemgående krav, som restauranter, jeg besøger, skal leve op til: De skal have fokus på kvalitet. Som ganske habil hjemmekok går jeg oftest på restauranter, der laver noget, som jeg ikke uden videre selv ville kunne lave derhjemme, for jeg vil gerne inspireres af folk, som har en ekspertise, jeg ikke selv er i besiddelse af. Det gælder eksempelvis pizza. Det er svært at lave derhjemme af flere forskellige årsager, og så må man på jagt blandt byens bedste pizzasteder for at blive stimuleret. Et sådant giver de sig ud for at være på Bæst, som er en del af kokken Christian Puglisis gruppe af restauranter, som foruden Bæst tæller Relæ og Manfreds på Jægersborggade. Bæst ligger ligeledes på Nørrebro, nærmere betegnet på Guldbergsgade, hvor man inden for ganske få meter finder bageriet Mirabelle, som ligeledes er en del af Relæ-gruppen, såvel som ølbaren og bryggeriet Brus samt stjernerestauranten Kiin Kiin – to se sidstnævnte har dog ikke noget med Relæ-gruppen at gøre. Hos Bæst er det gode, gammeldags italienske håndværk omdrejningspunktet. Det gælder ikke blot pizzaerne – restauranten laver ligeledes egne charcuterivarer og oste efter italiensk forbillede, herunder mozzarella og burrata.

Læs også: Disse vine skal du drikke til sommerens friske råvarer

Der var masser af leben på Guldbergsgade denne fredag aften.

Vi, min kæreste, datter og jeg, ankom tidligt en fredag aften, og vi fik bord udenfor, hvor Nørrebro summede af liv og tro på tilværelsen efter den lange tids nedlukning af alt det sjove i bybilledet. Menukortet er ganske overskueligt. Man kan vælge mellem to menuer med henholdsvis syv og ti serveringer til 295 og 495 kroner, eller man kan – som vi gjorde – vælge selv fra a la carte-sektionen. En portion af det gode surdejsbrød fra Mirabelle skulle der til, for vi skulle naturligvis have Bæsts hjemmelavede burrata, mozzarellaens mindre kendte søster, som dog i løbet af de seneste par år er blevet en af de mest trendy ting at servere lige nu, og jeg lægger ikke skjul på, at jeg er stor tilhænger af den milde, flødesmagende ost, der med sin bløde hinde og cremede fyld minder om en perfekt tilberedt omelet med flydende indre. Bæsts udgave koster 145 og bliver serveret med et rundhåndet skvæt olivenolie. Ostens indre var perfekt cremet og homogent, således man fik al den fedme og cremethed, man kunne drømme om, uden at det flød ud over det hele – et referenceprodukt, som man ganske enkelt skal smage, når man besøger Bæst.

Læs også: Restaurant Radio har styr på frekvensen

bæst
Burrata af den fineste slags.

Vi lod os ligeledes friste af en portion ciccioli (75 kr.), som traditionelt set er presset, fedtrigt svinekød, som minder om flæskesvær. I Bæsts udgave var der nærmere tale om rillettes, hvilket ikke gjorde spor, for den var cremet og fed og fik et delikat modspil fra en salat på spæde urter og salater samt et sprødt indslag i form af fedtegrevelignende krymmel på toppen; en ekstremt velsmagende servering, og meget gerne bestiller igen, hvis den er på kortet, når jeg igen besøger Bæst.

Læs også: Geranium åbner grøntsagsrestaurant

bæst
Rillettes af gris toppet med friske urter og spæde salater.

Herefter var det tid til pizza. Bestiller man mere end én pizza, får man dem én ad gangen, så man kan nyde dem, mens de er helt friske og varme. Bæst bager sine pizzaer i en brændefyret stenovn, og uden at kende den eksakte temperatur i denne, kan jeg godt slå fast, at pizzaerne har det hamrende varmt i den korte tid, de er derinde, og det resulterer i en bund, der bobler flot op og samtidig bevarer et saftigt og sejt indre. Vi lagde ud med en hvid pizza toppet med grønne asparges, mozzarella, guanciale – altså tørsaltet kæbekød fra gris – og masser af friskhøvlede spåner af vellagret pecorino (145 kr.). Der var tale om en perfekt hævet pizza med en vidunderlig topping, der på flot vis balancerede mellem de sprøde og friske og det fedmefulde og umamirige, og den røg stykke for stykke glubsk i gabet på os alle tre.

bæst
Pizza med guanciale, mozzarella og pecorino.

Det samme gjaldt for pizzaen med tomat, røget mozzarella, den krydrede pølse nduja og nye hvidløg (135 kr.). Pølsen var flot krydret, og de nye hvidløg gav kant og aroma til pizzaen – storslået velsmag. Jeg kunne have ønsket mig en smule mere nduja på pizzaen for at få lidt mere af den krydrede, umarige kødsmag fordelt mere jævnt ud på pizzaen, som dog under alle omstændigheder afgjort levede op til de høje forventninger.

bæst
Pizza med tomat, røget mozzarella og nduja.

Herefter var vi mætte og glade, og det hele blev serveret på en time, hvilket var perfekt denne aften, hvor den lille skulle hjem i seng, inden det blev for sent. Serveringerne kom i ind lind strøm, uden at det føltes presset, og tingene blev serveret med stor begejstring at spore hos både kokke og tjenere.

Vin frem for øl
Ligesom de andre af Christian Puglisis steder har Bæsts vinprofil et klart fokus på naturvin. Det hænger godt sammen med restaurantens stærke fokus på bæredygtighed, og jeg synes også, at de mere uformelle, umiddelbare naturvine passer glimrende til den rustikke mad, der serveres på Bæst. Denne aften bestilte jeg dog en øl, en pilsner fra Kølster, som ganske vist var let og frisk men også temmelig forglemmelig, må jeg være ærlig at sige. Min kæreste skulle ikke have alkohol denne aften, hvorfor hun efterspurgte en alkoholfri øl, hvilket man dog ikke tilbyder på Bæst. Drikker man ikke alkohol, er der udelukkende limonader og andre former for søde drikkevarer at vælge imellem, og det var en anelse ærgerligt ikke at kunne få en alkoholfri øl, når man sad og kiggede direkte ind på en af byens bedste ølbarer, Brus, fem meter væk. Der er et hav af gode alkoholfrie øl på markedet i dag, og det ville være glimrende, hvis bare en af disse kunne finde vej til Bæsts drikkekort.

Det er til gengæld også eneste anke på en ellers god aften, hvor samtlige af Bæsts serveringer sad lige i skabet. Pizzaerne på et uhørt højt niveau, og der er meget få andre steder, der kan være med dér. Bæst er således et oplagt sted at mødes med gode venner, hvis man ønsker en afslappet stemning uden at gå på kompromis med kvaliteten, og det samme gør sig gældende, hvis man kommer som børnefamilie, fordi maden er yderst børnevenlig og serveres hurtigt. Vi kommer snart igen!

Bæst
Guldbergsgade 29
2200 København
Web