Loafers – de perfekte sommersko

Livsstil 28. maj, 2020 0 Kommentarer

Det kan kræve lidt tilløb, men når man først har vænnet sig til et par loafers, de snøreløse sko med mere eller mindre blottet vrist, er de en fornøjelse at bevæge sig rundt i. Her introducerer jeg dig til skoen, som du bestemt bør overveje at tilføje til din skosamling.

Det er sjovt, som man kan ændre opfattelse, efterhånden som man bliver ældre. Jeg har minder fra min tidligere barndom, hvor min onkel altid gik rundt i de klassiske Sebago Docksides-sejlersko, og jeg synes bestemt ikke, at de var særlig pæne. Da jeg nåede teenagealderen, fik de pludselig en renæssance, og jeg endte med selv at blive indehaver af flere par. Det samme gælder loaferen, den snøreløse sko, som jeg indtil for forholdsvis nyligt simpelthen ikke har kunnet se mig selv i. Med inspiration fra flere stilfulde herrer på Instagram blev jeg dog nysgerrig efter at stifte bekendtskab med loafers, og da jeg faldt over et godt tilbud på et par Church’s Pembrey i brunt læder, slog jeg til. Det har jeg ikke fortrudt, og det er der flere årsager til.

loafers

Pembrey – en klassisk loafer fra Church’s.

For det første giver loafers et mere afslappet udtryk, uden at det som sådan bliver alt for uformelt. Hvis vi ser bort fra kjolesæt, sort habit til begravelser og lignende, er der intet i vejen for at hoppe i et par loafers, hvis der er tale om en festlig eller mere afslappet anledning. En anden væsentlig årsag til, at jeg er blevet meget glad for mine loafers, er, at de er utrolig nemme og hurtige at hoppe i, og således eliminerer man også undskyldningen for at tage et par gummisko på, og på den måde kan man altså opretholde en smagfuld stil, uden at det bliver besværligt. Samtidig er de behagelige at have på, ikke mindst på varme dage, og derfor er loafers i mine øjne de perfekte sommersko til den stilfulde mand, der ikke vil forfalde til sneakers.

Læs også: Skoguide – fem par sko, du bør overveje at føje til garderoben

Hvad er en loafer?
Som nævnt ovenfor er en loafer først og fremmest defineret ved at være en sko uden snørebånd. Der er masser af sko uden snørebånd, som ikke er loafers, så lad os få definitionen helt på plads. Loafers er lave sko, der giver udsyn til anklerne. Hvor langt overlæderet går op ad vristen, varierer fra model til model, men typisk vil et stykke af vristen være blottet. I modsætning til eksempelvis mokkasiner har loafers en klassisk sål og hæl, som man kender fra andre klassiske skotyper. En anden måde, hvorpå loafers adskiller sig fra mokkasiner er, at loafers ikke har broderinger eller mønstre på overlæderet.

loafers

Endnu et par loafers fra garderoben – modellen Sydney fra Crockett & Jones.

Loaferens historie er lidt usikker, men sikkert er det, at skotypen især vandt terræn i USA. I løbet af 1900-tallet blev skoene også omtalt som “weejuns”, hvilket kommer af “Norwegian”, en reference til skomageren Nils Gregoriusson Tveranger (1874-1953), som mit sine designs var med til at give loaferen luft under vingerne i USA, hvor han arbejdede.

Læs også: Guide til køb af mekaniske ure

Der findes flere forskellige typer af loafers, men den mest udbredte er de såkaldte penny loafers, som er kendetegnet ved et påsyet stykke læder på tværs af vristen. Årsagen til navnet “penny loafers” menes at stamme fra de mandlige studerende på USA’s universiteter i 1950’erne, som satte en mønt fast i læderet på overdelen. Forklaringen skulle efter sigende være, at de mente, at det bragte held, og så var en penny i øvrigt nok til at foretage et opkald fra en mønttelefon.

Læs også: Vine til sommerens friske råvarer

loafers

Penny loafers er kendetegnet ved et stykke påsyet læder på tværs af overlæderet.

En anden type loafers, som i mine øjne virkelig kan noget, er de såkaldte tassel loafers, som er kendetegnet ved at have et sæt kvaster hængende ned over vristen. De er mindre udbredte, formentlig fordi færre mænd føler sig selvsikre nok til at bære dem, men i min bog holder de hele vejen, og jeg skal også have anskaffet mig et par en dag.

Med eller uden strømper?
Der hersker tvivl om, hvorvidt man bærer loafers med eller uden strømper. Reglerne siger egentlig, at man bør beholde sokkerne på i et par loafers, ikke mindst i kombination med lange bukser. Til et par shorts kan man dog sagtens droppe strømperne for et endnu mere afslappet look. Dog vil jeg anbefale, at man erhverver sig et par sokletter med lav vrist, således at er bedre sikret mod vabler og slidsår.

Læs også: Omega Seamaster 300M – mit første “rigtige” ur

loafers

Mine ankler skinner om kap med solen, men man skal som bekendt starte et sted. Denne model har runde snuder, hvilket er med til at forstærke det afslappede udtryk.

Jeg håber, at du har fået mod på at hoppe i et par loafers – måske har du allerede gjort det. I så fald: Hvilke er dine favoritter?