Det er en skør og på mange måder forbandet tid, vi lever i, for det er ikke kun dem, der er i risikogruppen for at dø af COVID-19, der er i farezonen i disse tider. Mange af landets fantastiske restauranter risikerer ligeledes at måtte lade livet, hvis den forbistrede virus ikke snart går på retræte, og det er skræmmende at tænke på; men som så mange gange før viser folk i restaurationsbranchen en forbilledlig arbejdsmoral ved ikke at lægge sig ned, når tingene gør ondt. Nej, de finder på nye måder at skaffe en indtægt på, som kan holde hjulene kørende, mens vi venter på, at virussen er tilstrækkeligt under kontrol.
Et af de steder, der for alvor har givet den gas, er Restaurant Brace. Den nordisk-italienske gourmetrestaurant, som jeg anså for at være en bobler til stjerne ved den seneste uddeling af Michelin-stjerner, er gået all-in på take-away, og det må jeg virkelig tage hatten af, for det er bestemt ikke deres metier at levere mad i æsker og poser, men det handler om at få det bedste ud af det. Jeg har tidligere skrevet rosende om Brace, som laver velsmagende, original mad af de bedste økologiske råvarer. Den stil holder de i hævd med deres take-away, som jeg var nysgerrig efter at prøve.
Bredt udvalg af pasta og forretter
Jeg indrømmer gerne, at jeg har haft mine perioder med kulhydratforskrækkelse, og det er en af grundene til, at jeg ikke for alvor har fået det at lave pasta helt ind under huden. Det er afgjort noget, jeg skal arbejde på, men i mellemtiden må man jo lade sig inspirere af de bedste, og køkkenchef Nicola Fanettis italienske ophav borger for en vis know-how om netop dette emne. Derfor bestilte vi tre ud af fire pastaretter og supplerede med et par forretter og de to desserter.
Vi lagde ud med en hel stegt sild, der var skåret op langs rygbenet og renset, således at man havde en ensartet overflade med ganske få ben, som man kender det fra normale sild i lage. Denne sild var efter dansk forbillede marineret let, inden den var røget i paneringen og dybstegt. Kødet var saftigt, og overfladen var sprød. Den var smurt med en creme på bygmiso og toppet med syltede rødløg, og det smagte virkelig godt, og med en pris på 75 kroner var det et decideret scoop på både velsmags- og volumenbarometeret. Den servering havde jeg uden tvivl taget for gode varer, havde jeg fået den serveret på en tallerken i restauranten.
Fladbrødet af fuldkorn toppet med en creme på bøffelmozzarella og tynde skiver af dansk guanciale (bacon/spæk lavet af svinehoved) (60 kroner) var nok mere at betegne som en snack end en decideret forret, men den smagte godt, om end cremen godt kunne have været en anelse mere – ja – cremet til min smag. Guancialen var til gengæld virkelig delikat, men silden var min foreløbige favorit.
Pasta på højt niveau
Vi kastede os over pastaretterne, som vi en ad gangen nænsomt gav en tur i mikrobølgeovnen. Brace anbefaler at give de varme retter 1-2 minutter i mikrobølgeovnen, men begynd hellere med 20-40 sekunder, for det kan gå ud over saucernes konsistens, hvis de får for meget. Vi lagde ud med conchiglie, små, konkylieformede pastaer, i en cremet sauce på porrer. Pastaen havde selskab af delikate rå rejer med masser af sødme, og lidt frisk løvstikke bidrog med en herlig aroma til retten; en mildt smagende pastaret, som mættede rigtig godt og bestemt var sine 115 kroner værd.
Det samme må siges om Braces signaturcarbonara (130), som var lavet med spaghetti, mere guanciale og masser af æg og ost naturligvis. Vi gav den et forsigtigt skud i mikrobølgeovnen, så æggecremen ikke koagulerede; en skøn carbonara med masser af smag og stor cremethed – et must, når du bestiller take-away hos Brace.
Vi rundede af med cannelloni fyldt med letrøget ricotta i en vidunderligt cremet bechamelsauce med masser af Havgus fra Arla Unika. På pastarørene lå stegt grønkål og sort trøffel, som vist var en lille bonus netop den dag, men om det fortsætter, tør jeg ikke love. Fyldet var en anelse drøjt. Ricotta har en forholdsvis tung, klæg konsistens, som også blev toneangivende her, men bechamelsaucen og grønkålen trak flot i den anden retning, så er man til det lidt tungere udtryk, er denne ret til 95 kroner nærmest nok til at mætte en voksen alene.
Vi var faktisk allerede mætte, men nu havde vi jo bestilt dessert (50 kroner per styk). Først var der en mille-feuille med fyld kaffecreme og mascarpone, mens det øverste lag var strøet med lakrids; en glimrende kage, som dog ville have haft godt af lidt mere creme og mascarpone, for det overordnede udtryk tenderede i retning af det tørre. Det gjorde den anden dessert til gengæld ikke. Der var tale om en pannacotta lavet på fløde, der havde trukket med ristet byg. Den blev serveret med en pikant sirup på ingefær, der fungerede som en glimrende kontrast til den fede pannacotta, mens en sprød crumble af bagt hvid chokolade bidrog med yderligere tekstur til retten. Personligt kunne jeg godt have tænkt mig marginalt mindre husblas i pannacottaen, men vi var afgjort inden for rammen.
Vi var godt mætte og savnede absolut intet oven på denne overraskende vellykkede omgang take-away. Jeg indrømmer gerne, at jeg ellers aldrig bestiller take-away, men tingene er som bekendt ikke, som de plejer at være, og jeg må sige, at jeg blev positivt overrasket over, at det var muligt at levere mad på det niveau som take-away. Specielt silden, conchiglie-pastaen og carbonaraen var fremragende, så dem skal du have med, hvis du placerer en ordre. Brace laver ligeledes to hovedretter, som vi dog ikke bestilte. 575 kroner for hele herligheden blev det til, og det kan man faktisk ikke klage over. Tre voksne kunne sagtens have delt den mængde mad, vi fik. Med andre ord: Hvis du gerne vil støtte restauranterne i disse tider, er Brace et rigtig godt sted at placere sine penge.
Du kan bestille take-away fra Brace her.
Andre gode take-away-muligheder
Jeg vil i øvrigt gerne benytte anledningen til at gøre opmærksom på, at mine gode madvenner hos henholdsvis Gastromand og Madsvin har etableret siden #spisudehjemme, hvor du kan få et overblik over, hvilke restauranter – i hele landet – der bringer ud i disse tider.