BorderShop Puttgarden – meget mere end bag-in-box-vodka

Anbefalinger 15. juli, 2016 0 Kommentarer

Sponseret indlæg i samarbejde med BorderShop Puttgarden

Grænsehandel er i mine øjne ikke forbundet med eksklusive varer. Jeg tænker primært på Jelzin-vodka i treliterskasser, dåsesodavand og Haribo. For nylig blev jeg kontaktet af BorderShop Puttgarden, verdens største grænsehandelsbutik. De ville gerne overbevise mig om, at den type ovenstående produkter ikke er det eneste, de har at byde på, på den anden side af Femern Bælt.

Derfor satte jeg min i en bil med retning mod Rødby og Scandlines-færgen, der skulle fragte mig til butikken, der faktisk har en spændende historie. Efter murens fald skulle Østtyskland genoprettes og moderniseres med blandt andet opføring af nye hoteller og deslige. Det skulle der bruges en masse håndværkere til, og de blev indlogeret på en pram med plads til 4.000 mennesker. Efterfølgende blev prammen købt af BorderShop Puttgarden, som har indrettet den til en grænsehandelsbutik på i alt fire dæk.

The Tasting Bar er et hjørne af BorderShop Puttgarden, som vil få mange spiritusnørders våde drømme til at gå i opfyldelse.

The Tasting Bar er et hjørne af BorderShop Puttgarden, som vil få mange spiritusnørders våde drømme til at gå i opfyldelse.

Det er flasker som denne fra Famous Grouse, man kan støde på, hos BorderShop Puttgarden.

Det er flasker som denne fra Famous Grouse, man kan støde på, hos BorderShop Puttgarden.

Bordershop Puttgarden er også skarpe på japansk whisky.

Bordershop Puttgarden er også skarpe på japansk whisky.

I Rødby møder jeg Kerim Lindved Aydin, direktør for grænsehandel hos Scandline, hvis mission er klar.

”Vi vil ikke bare indfri vores kunder forventninger – vi vil overgå dem. Vi ønsker en butik, der stimulerer alle sanser. Man skal ikke bare kunne se og røre. Man skal også kunne smage varerne, og derfor har vi smagsprøver på en stor del af vores produkter,” fortæller han.

Smag på store champagner
Når Kerim Lindved Aydin refererer til smagsprøver, er det ikke kun på dåsebajere og papvin. Vi taler de rigtig sjove ting. I et hjørne af vinafdelingen, som har en etage dedikeret til sig, står en smageskranke, hvor en vinkyndig person står klar til at skænke og forklare om vinene.

”Kunne I tænke jer at smage et glas champagne,” bliver to kvinder spurgt med henvisning til intet mindre end en flaske Piper-Heidsieck Rare 2002 og en Taittinger Comtes de Champagne 2005, begge til 999,95 kroner per flaske. De holder sig dog til den flaske rosé fra en af pallerne, som de var på udkig efter; deres tab og mere champagne til os andre.

Denne flaske Piper-Heidsieck Rare 2002 er en af de bedste champagner, jeg har smagt i år; moden, udtryksfuld og stadig med stor friskhed.

Denne flaske Piper-Heidsieck Rare 2002 er en af de bedste champagner, jeg har smagt i år; moden, udtryksfuld og stadig med stor friskhed.

En anden skønhed fra hylderne, Taittinger Comtes de Champagne; indbydende svampenoter og frisk syre.

En anden skønhed fra hylderne, Taittinger Comtes de Champagne; indbydende svampenoter og frisk syre.

”Kunderne bliver ret overraskede over, at man kan få lov til at smage Dom Perignon og lignende; men vi vil gerne, at kunderne kan smage på tingene, inden de køber,” forklarer Kerim Lindved Aydin. BorderShop Puttgarden har sågar anskaffet sig en Coravin, så de kan skænke ud af sine eksklusive vine til nysgerrige kunder.

Blandt udvalget af champagne kan man også finde Krug, Cristal og Bollinger for blot at nævne nogle få. De vel nok største vine i udvalget er fra selveste Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne. Generelt er der et flot udvalg af bourgogne, bordeaux og toscana for blot at nævne nogle få, og herunder er nogle af de bedste køb af de sjove flasker.

Bollinger Special Cuvée til 309,95 kroner
Piper-Heidsieck Rare til 999,95 kroner
Brancaia Chianti Clasico til 139,95 kroner per flaske v/køb af 6
Chateau d’Yquem 1995 til 1.999,95

Vanvittigt spiritusudvalg
Mens vinafdelingen er langt over mine forventninger, er spiritusområdet for mit vedkommende uovertruffet. Igen: Det vælter med Captain Morgan i trelitersflasker og Dooley’s (den havde jeg helt fortrængt) i alskens varianter, men der er sandelig også noget for de kræsne. Udvalget er så stort, at man nemt kan få to-tre timer til at gå med at vandre fra hylde til hylde.

BorderShop Puttgarden er ikke blege for at gå på den øverste klinge, eksempelvis med en flaske The Balvenie 50 YO til 250.000 kroner, der står til salg i en montre i butikken.

Noget helt unikt er, at man ligesom i vinafdelingen kan smage på en lang række af de rigtig interessante flasker. Det kunne eksempelvis være en The Macallan Oscuro, der står til 5.495,95 kroner på hylden, eller et bredt udvalgt af sjældne japanske whiskyer, blandt andet en Hibiki Suntory 17-års. Jeg talte de første 40-50 flasker af forskellige typer spiritus, der stod klar til at blive skænket med en god historie og kyndig vejledning fra det spiritusuddannede personale.

bordershop-puttgarden

The Macallan Oscuro står til knap 5.500 kroner. Du kan smage den kvit og frit hos BorderShop Puttgarden.

bordershop

Der bliver skænket og fortalt med stor entusiasme. I baggrunden kan du se et lille udvalg af de åbne flasker, der er mulighed for at smage på.

P1250177

Virkelig interessant whisky fra japanske Hibiki.

Der er også dansk rom fra Skotlander på hylderne, tilmed til en skarp pris.

Der er også dansk rom fra Skotlander på hylderne, tilmed til en skarp pris.

Der er et hav af sjældne, eksklusive flasker med alt fra taiwanesisk og indisk whisky til de fineste ginmærker og dyre cognacer.

Jeg må indrømme, at jeg havde min tvivl om Bordershop Puttgarden; men efter at have set butikken, må jeg tage hatten af for det imponerende udvalg, der er på hylderne. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er J.P. Chenet (vinen med den skæve hals), Ritter Sport samt dåseøl og –sodavand, der står for den største del af salget. Derfor er det også glædeligt, at BorderShop Puttgarden vælger at have de mange eksklusive varer på hylderne, for det havde de ikke behøvet for at have en god forretning. Omvendt gør det, at os, der har et lidt højere ambitionsniveau for det, vi hælder indenbords, også kan fornøje os, mens vi venter på den næste færge.

Imponerende facts om BorderShop Puttgarden

  • Årlig omsætning på lidt over en milliard kroner
  • Rekordsalg af Grøn Tuborg: 39.000 rammer – på én dag
  • Rekordsalg på én dag: 1,7 millioner … euro
  • Værdi af varelager: cirka 12 millioner euro

Du kan læse mere om BorderShop Puttgarden på deres hjemmeside eller på deres facebookside.