Opskrift – selleririsotto, svampe og syltede selleribånd

Opskrifter 11. marts, 2016 0 Kommentarer
Selleri er lettere end ris, men besidder stadig risenes evne til at absorbere smag.
Selleri er lettere end ris, men besidder stadig risenes evne til at absorbere smag.

 

Jeg holder meget af risotto, men af og til kan det være lækkert at lave en variation over temaet, der er en kende lettere i udtrykket såvel som den fornemmelse i kroppen, man sidder tilbage med. Selleri er et strålende alternativ, eftersom den langt hen ad vejen besidder risenes evne til at absorbere væske og smag, skal man ikke være bekymret for slutresultatet. Tværtimod rummer sellerien mere smag i sig selv, end risene gør, og samtidig får man noget saftighed og spændstighed ind i retten.

Læs ogå: Jeg deltager i MasterChef 2016

Denne udgave er lavet med svampe, syltet selleri i tynde bånd og forårsløg foruden fløde, som man ikke kommer uden om at tilsætte for at opnå en cremet konsistens, og selv om fløde i en klassisk risotto er et helligbrøde, har den aldrig skadet nogen, så det kompromis lever jeg med. Jeg serverede den til helstegt kylling, men den klarer sig også glimrende på egen hånd. Stiger nervøsiteten på grund af det manglende kød, kan man sagtens tilsætte lidt stegt bacon af god kvalitet.

Ingredienser til to personer

1 knoldselleri
1/2 løg, finthakket
2 forårsløg, skåret i én centimeter tykke ringe
100 gram friske/20 gram tørrede svampe (sidstnævnte skal udblødes), hakket i små bidder
3 spsk. olivenolie
2 dl piskefløde
50 gram smør
75 gram parmesan eller lignede ost, fintrevet
Citronsaft
Salt og peber
2 dl eddike, neutral eller frugteddike
150 g rørsukker
1 dl vand

Fremgangsmåde
Syltede selleribånd:
Skær cirka en fjerdedel af sellerien i én millimeter tykke skiver på et mandolinjern, og skær dem derefter i bånd på cirka to centimeter i bredden. Bring eddike, sukker og vand i kog, og sluk for varmen, når sukkeret er opløst. Kom selleribåndene i lagen, og lad det trække så længe som muligt, gerne et døgn.
Selleririsotto: Snit den resterende del af sellerien i små tern á cirka to gange to millimeter. Bring en gryde med vand i kog, og tilsæt selleriternene. Hæld ternene i en si, når vandet igen koger, og skyl dem under koldt vand. Varm en gryde op ved middel varme, tilsæt olivenolie og løgternene, og lad dem blive transparente. Tilsæt svampene og dernæst selleriternene, og rør rundt i et minuts tid. Tilsæt fløden, og kog den ind, indtil den begynder at tykne. Tilsæt smør og ost, og sluk for varmen, mens du rører risottoen homogen. Tilsæt til sidst forårsløgene, afdryppede selleribånd, og smag til med salt, peber og eventuelt citronsaft.

Velbekomme!

Se flere opskrifter lige her.