Øl & Brød – Mikkellers smørrebrød er af høj klasse

Anmeldelser 10. juli, 2014 2 Kommentarer

Mikkeller har i løbet af de seneste år for alvor manifesteret sig som et af de mest spændende ølmærker på verdensplan. I 2006 begyndte matematik- og fysiklæren Mikkel Borg Bjergsø at eksperimentere med ølbrygning, og det har for alvor taget fart med eksport til 40 lande rundt i verden. Med fem etablissementer i København og tre i henholdsvis San Francisco, Bangkok og Stockholm er Mikkeller blevet kendt for sine ølbarer med et hav af forskellige øl. Seneste skud på stammen er Øl & Brød, som ligger i Victoriagade på Vesterbro, og den forener de fremragende øl med smørrebrød. Der er tale om en reel restaurant, og fokus er på moderne, anderledes smørrebrød, og det skulle naturligvis undersøges, hvad det går ud på. Anledningen var et frokostmøde med en gammel ven, og vi holdt os til et par retter hver, så et genbesøg er på sin plads, så jeg kan komme videre rundt på menukortet. De to retter, det blev til, var dog så overbevisende, at jeg roligt tør komme med en anbefaling. Øl & Brød er indrettet med lyse, elegante møbler, og lokalet er af den slags, man har lyst til at blive siddende i. Solen stod dog højt på himmelen, så vi satte os på bænkene udenfor. Her blev vi hurtigt udstyret med danskvand, og selv om Øl & Brød udstråler afslappet stil, var den behagelige tjener ikke sen til at skænke op og i det hele taget være til stede, når vi havde brug for ham. I skrivende stund byder frokostkortet på 11 retter, og priserne spænder fra 90 til 130 kroner. Om aftenen arbejder restauranten i stedet for med en menu bestående af fem eller syv retter, hvortil der kan tilvælges ølmenu med et glas udvalgt øl til hver ret. Indledende snacks, syv retter med øl- og akvavitmenu, kaffe og sødt kan erhverves for 1.100 kroner, og det synes umiddelbart at være et godt tilbud.

Mens min medspiser valgte et stykke med tatar og østersmayo, faldt mit valg på en tartelet med brisler og svampe. Tarteletten bager Øl & Brød ikke selv, men jeg lod mig fortælle, at de købte dem hos en pålidelig bager, der bruger smør. Den porøse, sprøde tartelet var fyldt med stykker af brissel med flot, karamelliseret stegeskorpe og et mørt, blødt indre. På intet tidspunkt stødte jeg på de seje hinder, der omgiver brislen, og som ikke er helt nemme at fjerne. Syltede bøgehatte havde en markant eddikesyrlighed og godt bid, og dermed var de med til at sikre den nødvendige friskhed, mens en creme af svampe tilføjede yderligere umami til retten. Ved bordet blev en cremet sauce, der var blevet lysegrøn i farven på grund af persille, hældt over, og den var med til at understrege den velsmagsorienterede retning, der helt klar havde til formål at stryge med hårene, og det lykkedes få flot vis takket være de syltede svampe, der sikrede balancen i den meget vellykkede ret. Prisen for retten var 130 kroner, og det er ikke i den billige ende, når størrelsen tages i betragtning, så er du sulten, bør du kalkulere med minimum tre stykker smørrebrød til frokost.

Tartelet med brisler, svampe og persillesauce. Forrygende.

Tartelet med brisler, svampe og persillesauce. Forrygende.

Hertil var ølanbefalingen en schwarzbier, der især gjorde sig bemærket ved sin ret intensive ristning, der gav mørke, kaffelignende noter og en anelse sødme, hvilket gav god mening i forhold til tartelettens fyldige udtryk. En øl med en anelse mere syre og friskhed havde jeg dog personligt foretrukket til denne servering. I øvrigt skal det nævnes, at jeg ofte har undret mig over, at vinverdenens fokus på kvaliteten af glas i langt mindre grad har fundet vej til øllets verden; men her skal Øl & Brød have ros for at servere øllet i et let glas med tynde sider og tulipanform, således at øllets aroma kommer til sin ret. Desuden kan du nøjes med et glas på størrelse med det, du ville få på en vinmenu, hvilket giver mulighed for at smage flere forskellige eller blot sikre, at du ikke går beruset fra din frokost, hvis du skal udrette noget efterfølgende.

Det giver god mening, at denne øltype kaldes schwarzbier, for den er sort som kul.

Det giver god mening, at denne øltype kaldes schwarzbier, for den er sort som kul.

Vi rundede den lille frokost af med en osteservering (90 kr.), der bestod af Arla Unikas Gammel Knas, der er en havarti, der har lagret i to år. Den syrlige, cremede og let krystalknasende ost fik selskab af stykker af 20.000 Leagues, en blåskimmelost fra Castello, der har lagret i øltanke. Hertil dutter af syrlig og let bitter solbærgele, frysetørrede solbær og stegte brødcroutoner samt en tyk, cremet sauce på blåskimmelosten. Her kunne man tale om smagsintensitet, og igen var det en velkomponeret ret, hvor fedmen blev holdt i skak af et frisk element, som i dette tilfælde var solbærrene; en flot osteservering. Dertil fandtes to ølanbefalinger, og vi blev tilbudt at smage dem begge. Den ene var It’s Alive Chardonnay Mango, en belgisk, vildgæret øl af den lyse slags, der har lagret på franske chardonnayfade med mango. Det gav en frugtig, forfriskende øl med blød kulsyre, og den smagte dejligt. I den mørke ende prøvede Monks Brew, som også er en belgisk øl. Denne havde langt mørkere noter i næsen, strejf af marcipan samt en duft af champignon, hvilket var godt tænkt til blåskimmelost, der ofte rummer duften af netop champignon.

Arla Unikas havarti i selskab med blåskimmel fra Castello, solbær og en tyk, cremet ostesauce.

Arla Unikas havarti i selskab med blåskimmel fra Castello, solbær og en tyk, cremet ostesauce.

Læs også: Tre gourmetoste fra Arla Unika

Om end disse to retter langt fra giver en fuldendt billede af Øl & Brød er det rigeligt for mig til at fastslå, at København har fået en ny, spændende restaurant i rækken af spisesteder, der er med til at redefinere smørrebrødet, og det gør de særdeles godt. Priserne på a la carten er i den høje ende, og portionerne er ikke svimlende store. Til gengæld er kvaliteten helt i top, servicen er ligeså, og således udmunder denne tekst i en klar anbefaling til byens absolut mest ambitiøse ølfokuserede restaurant.

 

Øl & Brød
Victoriagade 6
1655 København V
ologbrod.dk