Vintest – prisbaskere fra Bordeaux

Vin 26. juni, 2012 2 Kommentarer

Det er ikke nogen hemmelighed, at bordeauxs succes – specielt blandt yngre mennesker – ikke har været stor i en del år efterhånden. Det skyldes især, at priserne i sin tid eksploderede i takt med, at efterspørgslen fra Kina blev større. Kineserne vidste ikke meget om vin, men de fandt i hvert fald ud af, at de bedste bordeaux-vine var lig med prestige, og det kunne de godt lide, når de skulle vise, at de vidste noget om europæisk klasse over for slænget. Det lukrerede Bordeaux, ikke kun de fem helt store producenter, men alle i Bordeaux, hvorfor priserne steg enormt, mens kvaliteten ikke helt fulgte med i alle geledder. De opskruede priser gjorde områdets vine uopnåelige for mange, og derfor har Bordeaux været lagt på hylden i en del år, også i Danmark, og dermed bed producenterne sig selv i halen.

Første halvdel af feltet – Chateau Liversan i årgange tilbage til 1985. Den helt store flaskestørrelse hedder jeraboam alias dobbeltmagnum og indeholder hele tre liter.

Meget tyder dog på, at bordeaux-producenterne efterhånden har forstået problematikken, og at tendensen er ved at vende. I MAD&venners vinpanel testede vi for et par måneder siden 2009-årgangen inden for det, vi betragtede som et rimeligt niveau, hvor de fleste vine lå mellem 70 og 200 kroner. Her oplevede vi generelt et rigtig højt niveau, som var ”tro” mod områdets udtryk, og for under 100 kroner var det altså muligt at smage bordeaux, der rent faktisk smagte af traditionel, god bordeaux.

Én af de vine, der skilte sig positivt ud, var Chateau Liversan 2009, så da Philipson Wine inviterede til smagning af denne samt den kommende 2010’er og ældre årgange tilbage til 1985.

Chateau Liversan er ejet af Domaines Lapalu, der købte Liversan i 1995. Chateau Liversan ligger i Haut-Médoc i det vestlige Bordeaux, den såkaldte venstrebred. Kun fem kilometer derfra ligger to af de mest kendte vinhuse i verden, Chateau Lafite Rothschild og Mouton Rothschild. Chateau Liversans vine består typisk cirka 50/50 af druerne cabernet sauvignon og merlot samt godt én procent cabernet franc.

Philipson Wine og Domaines Lapalu præsenterede ved samme lejlighed vinene fra Chateau Patache d’Aux, der også ligger i Haut-Medoc, cirka 20 km nordligere og helt ud til Gironde-floden, som skiller højre- og venstrebredden fra hinanden.

Ens for de to vinhuse er, at de er en del af Cru Bourgeois-ordningen, som kort fortalt er en klassificeringsordning, der i 1932 blev etableret for at samle de gode vinhuse, der i sin tid ikke blev vurderet gode nok til Cru Classé, som – igen kort fortalt – er en klassifikation, der i 1855 inddelte de cirka 50 bedste vinhuse på Bordeauxs venstrebred. Cru Bourgeois skulle samle de andre slotte op, men problemet var, at der gik inflation i klassifikationen, fordi for mange – og for dårlige – vinhuse fik Cru Bourgeois-status. Så sent som i 2010 fik Cru Bourgeois nyt liv, en masse halvdårlige producenter blev sorteret fra, og de godkendte producenter skal arbejde hårdere for at bevare deres status. Hvor Cru Bourgeois de sidste mange år altså har været et noget vandet kvalitetsstempel, kan du som forbruger i dag godt regne med, at et vinhus, der har Cru Bourgeois-status, producerer noget ganske fornuftig bordeaux.

Tilbage til smagningen. Vi lagde ud med Chateau Liversan, hvor vi ud over den aktuelle 2009’er også skulle smage en fadprøve (endnu ikke tappet på flaske) af 2010-årgangen samt nogle ældre årgange, som skulle give os en ide om, hvordan Liversans evne til at ældes med ynde er.

De gamle vine havde brug for lidt ekstra hjælp til vejrtrækningen, så et hold karafler var linet op.

Chateau Liversan Cru Bourgeois Haut-Medoc 2010, endnu ikke til salg, men forventet pris er omkring 79,95 kroner per flaske ved køb af 12

Meget tæt, dybrød farve. Næsen byder på ung, mørk frugt med masser af kirsebær, og der er noter af krydderier og lidt jordbund. Smagen er meget frugtbåren, primært med mørke bær, men også lidt lakrids. Eftersom det var en fadprøve, var den stram og fast i strukturen med kraftige tanniner. En spændende vin, som har masser af udviklingspotentiale. Årgang 2010 byder på langt mere fyldig frugt end 2010. Et godt køb, hvis den formodede pris holder.

Chateau Liversan Cru Bourgeois Haut-Medoc 2009, 69,95 per flaske ved køb af 12

Tæt, dybrød farve. Næsen dufter af mynte, har animalske noter og mindre udtalt frugt i forhold til 2010’eren, men den har stadig en del frugt i form af mørke bær. 2009’eren er en klassisk bordeaux med duft af jordbund og syrnede mælkeprodukter. Den er allerede meget drikbar, men er stadig fast og tanninrig, så gem den gerne i hvert fald fire til seks år, og du vil have utrolig flot bordeaux til ingen penge. Til 69,95 kroner flasken er denne vin et must for at bordeaux-fans at have i kælderen.

Som en ekstra læserservice kommer her smagenoterne fra de ældre vine, som desværre ikke længere er til salg. Til gengæld kan det give et indtryk at Liversans lagringspotentiale.

Chateau Liversan Cru Bourgeois Haut-Medoc 2005, Jeraboam (3 liter), ikke til salg

Begyndende orange toner i farven, men stadig mørk. Flot næse, hvor alderen efterhånden begynder at sætte sine positive spor. Vinen er stadig en smule lukket, men byder på basilikum og blommer i næsen.

Tanninerne er stadig faste, men smagen af frugt er ikke så markant, og jeg savnede lidt friskhed.

Således ser etiketten ud.

Chateau Liversan Cru Bourgeois Haut-Medoc 2000, ikke til salg

Overraskende tæt og mørk farve for en 12 år gammel vin.

Næsen er meget kompleks med noter af asparges, svesker og appelsinskal. Samtidigt byder den på den klassiske note af grafit (karakteriseres som duften af blyantspids).

I munden er der en virkelig flot balance mellem frugt og mere muldede noter, og syren er stadig livlig og opfriskende. Vinen er drikkeklar NU!

Chateau Liversan Cru Bourgeois Haut-Medoc 1996, ikke til salg

En lidt svag næse, som virkede reduktiv (vin med minimal tilgang af ilt), og det giver den en lugt af prut. Den forsvandt dog, da vinen fik noget luft i glasset.

I munden var den saftig, men også ret spinkel uden fylde bagest i munden, og eftersmagen var meget kort med lidt noter af røg. Denne vin har toppet.

Chateau Liversan Cru Bourgeois Haut-Medoc 1989, ikke til salg

Mørkere i farven end 1996, og den er tilsyneladende langt fra færdig endnu. Næsen byder på grønne grøntsager, svesker og ribs.

I munden fortsætter duftene i lignende smagsindtryk, og vinen er ekstremt blød og delikat med en stor fylde og elegance. En flot vin.

Chateau Liversan Cru Bourgeois Haut-Medoc 1986, ikke til salg

Denne vin har det ikke godt. Den lugter af tankstation og krudt og virker helt skæv. Smagen har på din vis nogle fornuftige elementer af frugt og en fin syre, men næsen er skæv. Der er muligvis tale om et enkeltstående tilfælde, men skulle du støde på 1986, så hav ovenstående i baghovedet.

Chateau Liversan Cru Bourgeois Haut-Medoc 1985, ikke til salg

Så er vi tilbage på sporet med et flot comeback. En tydelig aspargesnote i næsen, der generelt er indtagende og delikat. Den har en delikat, fin frugt med hindbær som dominerende note, men også blyantspids. Den er saftig, og sammen med mad vil den være helt fantastisk. Ekstremt flot og klassisk bordeaux, som mænger sig med de tungere drenge i bordeaux-feltet. Et sikkert hit hos bordeaux-fans.

Videre til Chateau Patache d’Aux, som overordnet set ligger niveauet over Liversan, og merprisen på 30 kroner er ganske rimelig – der er stadig tale om et virkelig godt køb, når det drejer sig om bordeaux.

Lige som med Liversan er Patache kun til salg i 2009-årgangen og inden længe også i årgang 2010. Alligevel skal du ikke snydes for smagenoter fra væsentligt ældre flasker, helt tilbage til den storslåede årgang 1982, som er legendarisk i Bordeaux. Patache bruger mere cabernet sauvignon i vinene, og således hedder blandingen typisk 65 procent cabernet sauvignon, 30 procent merlot og fem procent petit verdot/cabernet franc.

Næste hold, Chateau Patache d’Aux, står parat til bedømmelse.

 

Chateau Patache d’Aux 2010 Cru Bourgeios, Haut-Medoc, fadprøve, endnu ikke til salg, men prisen forventes at blive 100-110 kroner

Tæt, mørklilla farve. Ekstremt frugtig næse, der overstråler de andre (potentielle) duftindtryk. Især amarenakirsebær dominerer i næsen og vidner om, at 2010 er en ekstremt intens og frugtig årgang, som jeg forventer mig meget af. Den er overraskende drikkelig for en fadprøve at være, men den er på ingen måde færdigudviklet endnu. Jeg spår den dog mange års lagringspotentiale på grund af den markante frugt og syre, så 10 år er ikke urealistisk. Giv den to til fire år, inden du begynder at drikke flaskerne. Hold øje med denne årgang, når den kommer i handlen. Du vil blive glad for at have 12 af disse liggende i kælderen.

Chateau Patache d’Aux 2009 Cru Bourgeios, Haut-Medoc, 99,95 kroner per flaske ved køb af 12 flasker

Spændende næse, som allerede byder på mange forskellige duftindtryk, blandt andet menthol, jordbund, svampe og en nødde-/chokoladeagtig note, som gav mig Nutella-associationer (in a good way).

I munden er tanninerne stadig markante, og vinen er endnu stram i betrækket. Smagen er mindre frugtig end 2010, men den byder til gengæld på timian og jordbundsnoter. 2009 er en lækker vin, som kan drikkes inden for to til fire år, mens jeg tror mere på 10’eren på den lange bane.

Chateau Patache d’Aux 2005 Cru Bourgeios, Haut-Medoc, ikke til salg

En vin, der peger i flere retninger lige nu. Den er på den ene side fast med mærkbare tanniner, og den ungdommelige, frugtige friskhed er der stadig, mens den samtidigt også er stor og cremet. Formentligt er 05’eren i en transformationsfase fra ung til gammel vin, og inden for et par år bliver den spændende. Væsentligt bedre end Liversans 2005, og den bød på masser af lækker frugt i form af jordbær og hindbær med en smule krydderier ligeså.

Chateau Patache d’Aux 1996 Cru Bourgeios, Haut-Medoc, magnumflaske (1,5 liter), ikke til salg

Bum! Så kom vi for alvor til Bordeaux. Næsen byder på mælkechocolade og den karakteristiske note af syrnede mælkeprodukter, som god bordeaux har i sig.

Smagen er kompleks med ribs og en klar duft/lugt af stald, som jeg personligt holder af. På trods af sin alder på 16 år er den stadig ungdommeligt frisk, og eftersmagen er lang og intens, og jeg spår, at den vil udvikle sig og forblive i god form i en del år frem. Flot vin!

Støder du en dag på denne flaske, så prøv den. Den kan hamle op med langt dyrere bordeaux-vine.

Chateau Patache d’Aux 1990 Cru Bourgeios, Haut-Medoc, magnum, ikke til salg

Spændende næse med duft af rugbrød, grafit og jordbund. Skøn! Smagen har masser af frugt, men eftersmagen er lidt kort, og der er ikke megen syre i vinen, der formentligt har toppet.

En 30-års fødselar blev præsenteret…

Chateau Patache d’Aux 1982 Cru Bourgeios, Haut-Medoc, jeraboam, ikke til salg

Så kom den legendariske årgang 1982 i spil, og hvilken skøn vin, der her kom i glasset. Denne vin fortæller virkelig meget om, hvordan selv billig bordeaux har en evne til at udvikle sig positivt over lang tid i de særligt gode år.

Farven er lidt portvinsagtig med tydeligt brune nuancer.

Næsen byder på citrongræs og bær, som slår over i den creme fraiche-agtige brillat-savarin-ost og dernæst svampe en masse.

I munden har vinen en subtil aspargessmag, og den er helt blød og let i munden. Imponerende.

Konklusionen på denne smagning er helt afgjort, at både Liversan og Patache d’Aux er to domæner i Bordeaux, hvor du virkelig får meget for pengene. Mit indtryk er, at Patache generelt har en længere holdbarhed end Liversan, og det er måske især på det område, at merprisen på 30 kommer til sin ret.

Nu, hvor Philipson Wine alligevel ”tvinger” dig til at købe 12 flasker ad gangen, er det en oplagt mulighed til at eksperimentere med, hvordan bordeaux udvikler sig over tid. Hvis du i forvejen er glad for bordeaux, men forståeligt har holdt dig væk på grund af de heftige priser, er disse to producenter måske dit stikord til at tilgive Bordeaux og give området en chance mere.

Alle vine forhandles af Philipson Wine

Afslutningsvis bringer jeg et par billeder af de to retter, vi fik serveret efter smagningen. Jeg har skrevet og sagt det før: Restaurant AOC er og bliver én af mine absolutte favoritrestauranter i København.

Svinebryst, grillet med malt, små radiser, kartoffel & ramsløg. Den røgede smag var helt sikkert afstemt de røgede toner, som ofte forefindes i bordeaux, og retten fungerede glimrende.

Radise i front, kartoffelskum i baggrunden.

Og så det også være spisetid!

Lykkebjerg er Arlas første råmælksost, og den er en del af deres kvalitetsprojekt Unika, som som været undervejs i syv år. Her i en kreativ servering.

Friskbagt rugbrød er godt. Friskbagt rugbrød stegt i smør er rigtig godt.

Der rundes hermed af for en glimrende smagning, der munder ud i en klar anbefaling herfra. Bordeaux is back!