Udvalget af nichespiritus synes at vokse i disse år, og det er spændende, at flere danskere også har kastet sig over interessante projekter såsom Skotlander, der laver rom i Nordjylland. Denne artikel skal handle om en ny gin, der hedder Njord. Den bliver produceret på et lille destilleri nord for Randers Fjord, og folkene bag ideen er Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard. De er begge beskæftiget med helt andre ting til hverdag, men deres stigende interesse for gin resulterede i, at de besluttede at prøve kræfter med at lave deres egen. Der er tale om små kvantiteter, men jeg har en fornemmelse af, at de hurtigt kan begynde at overveje større partier i den nærmeste fremtid. Jeg har i hvert fald bemærket Njord Gin på flere af Københavns bedste barer, og jeg vil anbefale dig at bede om en cocktail baseret på den, næste gang du skal ud. Det giver samtidig god mening at producere gin i Danmark, eftersom vi både har enebærbuske og rigelige mængder kartofler at destillere. I ginproduktion benytter man sig ofte af såkaldte botanicals, altså diverse afgrøder, som skal give smag til det endelige produkt. Til fremstillingen af Njord Gin har enebær, havtorn, rønnebær, skovmærke, nordmannsgran, kvan, lakridsrod og koriander været i spil, og de fleste af råvarerne er fra Danmark. Det endelige destillat bliver fortyndet med vand fra Holk Kilde, og dermed ender ginnen på 40 procent alkohol.
Gin er unægtelig tæt forbundet med tonic, og det skal den ikke skamme sig over. Den forfriskende sjus byder på mange smagsnuancer, hvis – og kun hvis – man ofrer lidt på både gin såvel som tonic. Der findes mange gode bud, men tonicvanden fra Fever Tree er et godt sted at begynde, og den er tilgængelig i mange af landets vinforretninger.
Hvordan er den?
Njord Gin Distilled Mother Nature var den første gin fra de to herrer, og for nylig er Sun and Citrus føjet til porteføljen. Her vil jeg koncentrere mig om førstnævnte, eftersom jeg endnu ikke har smagt den nye, der er baseret på urter og citrusfrugter. I næsen har den en mild duft af friske granskud, der indikerer friskhed, som bakkes op af blomsternuancer og friskrevet citronskal. I munden behager den med en overraskende cremet viskositet, som helt naturligt nedtoner fornemmelsen af alkohol i mundhulen. Smagen byder ligeledes på gran, og eftersmagen minder om at have suttet på det sidste af et mentolbolsje med et strejf af ristet korn og lakrids. En meget vellykket gin, som rent faktisk kan nydes alene, om end jeg klart vil foretrække at nyde den i en gin & tonic eller en cocktail, eksempelvis en klassisk martini, hvor ginnens udtryk kommer rent frem.
Njord Gin forhandles hos velassorterede vinhandler til 419 kroner for en halv liter.