Nina Højgaard Jensen er verdens næstbedste sommelier

Vin 3. april, 2019 0 Kommentarer

For nylig blev verdensmesterskabet for sommelierer afviklet i den belgiske by Antwerpen, og da den ekstremt krævende konkurrence var overstået, stod danske Nina Højgaard Jensen på det næsthøjeste trin på sejrsskamlen. Den flotte bedrift gør hende samtidig til verdens bedste kvindelige sommelier.

 

Det går godt for vores dygtigste fagfolk inden for den kulinariske verden. I slutningen af januar vandt Kenneth Toft Hansen guld ved det uofficielle verdensmesterskab for kokke, Bocuse d’Or, og d. 15. marts blev endnu en flot titel tilføjet til samlingen over bedrifter, som danske restaurationsfolk har hentet hjem. Det skete i den belgiske by Antwerpen, hvor Nina Højgaard Jensen kæmpede sig hele vejen frem til finalen, hvor hun hev en flot andenplads i land i den prestigefulde konkurrence Best Sommelier of the World afviklet af verdens ældste forening for sommelierer, ASI, Association de la Sommellerie Internationale, hvor 66 sommelierer fra 63 lande dystede om titlen. Nina Højgaard Jensen deltog på baggrund af sin titel som forsvarende dansk sommeliermester, hvor hun var oppe med landets absolutte top inden for vintjenerfaget. Der skal heller ikke herske tvivl om, at det flotte resultat blev fejret med manér.

”Jeg må indrømme, at jeg stadig er ret træt (en lille uges tid efter, red.). Vi festede selvfølgelig på behørig vis efterfølgende, og så har hele forløbet også været så intenst, at jeg bare er vildt træt nu.

De tre finalister på podiet. Foto: Jean Bernard.

Læs også: Gaja – garanti for stærkt værdisæt

Det har været fantastisk sjovt at få mulighed for at konkurrere på så højt et niveau mod nogle af verdens dygtigste inden for faget, og det har været meget positivt at opleve, at alle behandler hinanden som kolleger frem for konkurrenter,” siger Nina Højgaard Jensen, der til daglig er sommelier på michelinrestauranten Kong Hans i København.

Læs også: Kong Hans – så bliver klassisk fransk ikke bedre

Enormt krævende
ASI’s verdensmesterskab er den mest krævende sommelierkonkurrence, hvor nogle af verdens dygtigste sommelierer stiller op, og Nina Højgaard Jensen slog blandt andre folk, der har bestået den berømte og berygtede master sommelier-eksamen, hvilket mindre end 300 personer på verdensplan har formået. Og mens master sommelier og den anden eftertragtede titel, master of wine, begge er uddannelser, er ASI Best Sommelier of the World altså en konkurrence.

I denne bliver man testet på kryds og tværs inden for vinens verden, og Nina Højgaard Jensen er heller ikke kommet sovende til sin succes.

”I månederne op til konkurrencen har jeg læst teori fem-seks timer om dagen ved siden af mit arbejde på Kong Hans, og i den sidste tid op til konkurrencen har jeg taget fri for at kunne læse fra morgen til aften. Derudover har jeg arbejdet med de praktiske elementer af konkurrencen i restauranten, og jeg har blindsmagt en hel masse vin,” siger hun.

Blindsmagning er en vigtig del af konkurrencen, og her er Nina Højgaard Jensen i gang live på scenen. Foto: Jean Bernard.

Konkurrencen begyndte med en indledende runde, hvor deltagerne skulle besvare 60 teorispørgsmål om alt muligt inden for vinfremstilling, lovgivning, historie, producenter og specifikke vine. I semifinalen blev niveauet skruet yderlige op. Her fik deltagerne 30 spørgsmål, hvor nogle af dem var billeder af maskiner, hvor de skulle redegøre for, hvordan disse blev frugt i vinproduktionen, mens andre spørgsmål handlede om at nævne samtlige byer, hvor en bestemt vin må produceres, mens andre var landkort, hvor man skulle plotte de rigtige navne ind.

I både den indledende runde og videre frem skulle man også blindsmage vine og spiritus, og her havde men 15 minutter til at komme omkring 60 delanalyser på to vine.

I finalen var en anden af opgaverne at identificere 10 typer spiritus på blot tre minutter.

”Det går ekstremt hurtigt, og her gælder det om at stole på sin intuition,” forklarer Nina Højgaard Jensen.

Det tredje element er den praktiske del. Her bliver deltagerne stillet over for en række scenarier, der kunne finde sted på en restaurant, og her var ikke alt, som det umiddelbart så ud.

”Der var hele tiden lagt fælder ud, så man skulle være ekstremt opmærksom og hele tiden lægge mærke til alt, så man ikke hopper i fælden. I finalen var opgaven at tage imod en bestilling fra tre gæster. To af dem bad om et glas sauternes, der som udgangspunkt er en sød vin, men i isspanden lå to flasker tør sauternes og en flaske Klein Constantia, som er en sød sydafrikansk vin, der minder meget om sød sauternes. Her var opgaven så at lægge mærke til de specifikke vine og spørge ind til, om gæsterne ønskede tør sauternes, eller om de ville have alternativet fra Sydafrika. En anden opgave gik ud på at dekantere en vin, og her var fælden, at der var tre forskellige dekanteringsholdere, hvor af kun én var beregnet til vin, og den slags tænker man ikke nødvendigvis over i kampens hede,” fortæller Nina Højgaard Jensen, der dog var opmærksom i situationen.

Et mulehår fra sejren
I sidste ende løb den 27-årige tysker Marc Almert, der til daglig arbejder på Baur du Lac Hotel i Zürich, med titlen, men ifølge rygter, som Nina Højgaard Jensen har opsnappet, var hun meget tæt på at vinde. Ærgerligt er det især, at det var en udefrakommende forstyrrelse, der bragte hende ud af kurs. 

”I finalen skulle vi udføre en praktisk opgave, hvor min mikrofon stoppede med at virke, og idet teknikeren sætter en ny mikrofon på mig, vælter hun nogle af glassene på min bakke, så det går i stykker. Dommerne beroligede mig og sagde, at jeg skulle begynde forfra, men man bygger så meget spænding op til at udføre opgaven, at jeg følte, at jeg blev hyllet ud af den, selv om folk sagde, at klarede det godt. I den sidste opgave skulle vi skænke 16 glas mousserende vin fra magnumflaske, og her er tid og præcision det afgørende. Her nåede jeg ikke alle 16 glas, og jeg hørte efterfølgende, at havde jeg nået det, havde jeg taget sejren,” siger Nina Højgaard Jensen.

Nina Højgaard Jensen i færd med den afsluttende opgave, servering af 16 glas mousserende vin fra magnumflaske. Foto: Jean Bernard.

Nina Højgaard Jensen er nu tilbage i den gamle, kongelige kælder i København, som hun ikke har nogen planer om at forlade, selv om en flot placering som hendes kan åbne mange døre.

”Specielt en sejr ved konkurrencen kan åbne mange døre internationalt inden for alt lige fra undervisning til ambassadørskaber for vin- og spiritusproducenter. Lige nu er jeg bare motiveret for at give den endnu mere gas på Kong Hans, og det giver selvfølgelig noget ekstra stolthed at møde op på arbejde med sådan en titel,” siger Nina Højgaard Jensen, der med sin andenplads kan kalde sig verdens bedste kvindelige sommelier. Det med kønnet lægger hun dog ikke så meget i.

”I virkeligheden er arbejdet som sommelier jo ikke mere eller mindre krævende, hvad enten du er mand eller kvinde, så det er ikke noget jeg tænker over. Jeg er bare stolt af at være blevet nummer to, og jeg kunne bestemt godt finde på at stille op igen,” siger hun.