Masciarelli har på få årtier manifesteret sig som Abruzzos vigtigste vinproducent, hvad angår størrelse såvel som renommé. Da Gianni Masciarelli i 1979 etablerede sin vingård, var drømmen at bevise, at Abruzzo kunne producere vine af samme høje kvalitet som i de mere anerkendte regioner Piemonte og Toscana. Dermed har han været med til især at plante druen montepulciano d’abruzzo i vinelskeres bevidsthed, og med adskillige priser bag sig har Masciarelli for alvor sat sit aftryk i italiensk vinkultur. Nu er producenten trådt ind på det danske marked. Her kigger vi nærmere på, hvad der kendetegner foretagendet.
Sponsoreret artikel i samarbejde med Masciarelli
Mens specielt vinentusiaster kender til og ofte også har besøgt områderne Piemonte og Toscana, ser det noget anderledes ud, når vi ser på regionen Abruzzo beliggende cirka 200 kilometer øst for Rom. Og det er synd, for man kan ikke andet end at blive betaget af det eventyrlige og også dramatiske landskab, som regionen har at byde på. Den østligste del af Abruzzo grænser op til Adriaterhavet, mens de mere centrale dele af regionen huser nogle af støvlelandets højeste bjerge, heriblandt Monte Amaro, der er en del af Majella-massivet, som igen er en del af bjergkæden Appenninerne. I dette kontrastfulde landskab, der rummer alt fra azurblåt hav og sandstrande til sneklædte bjergtinder, finder man også vinregionen Abruzzo. Det er en vinregion, der de seneste årtier har oplevet markant fremgang i kendskabsgrad og anerkendelse. Det skyldes ikke mindst en herre ved navn Gianni Masciarelli. Som 20-årig gennemførte han et praktikforløb i Champagne, som gav ham ideen til at vende tilbage til sin fødeegn og skabe vine, som ville vinde national såvel som international anerkendelse; en mission, som agjort er lykkedes med mange flotte priser undervejs. Masciarelli har blandt andet opnået de maksimale tre glas i den indflydelsesrige italienske vinguide Gambero Rosso adskillige gange.
Læs også: Anmeldelse af Silberbauers Bistro – som i Frankrig, bare bedre
Markant vokseværk
I 1979 etablerede han Masciarelli Tenute Agricole i byen San Martino Sulla Marrucina, og to år senere, i 1981, begyndte han at producere sine første vine. Det hele begyndte med 2,5 hektarer i underregionen Chieti, og i dag, godt 40 år senere, råder Masciarelli over cirka 350 hektarer vinmarker fordelt i samtlige af Abruzzos fire underregioner: Chieti, Teramo, Pescara og L’Aquila. Således er man i dag i besiddelse af mere end 60 individuelle parceller i 13 forskellige kommuner, og produktionen er gået fra 2.000 flasker i 1981 til cirka to millioner i dag. Her skal det nævnes, at foretagendet fortsat er 100 procent familieejet den dag i dag.
En kærlighedshistorie
Siden etableringen af Masciarelli har Gianni Masciarellis ønske været at vise Abruzzos oprindelige kultur og potentiale, når det gælder vindyrkning. Han valgte derfor at tage udgangspunkt i to for området meget vigtige sorter: de grønne druer trebbiano og pecorino samt den blå drue montepulciano. Sidenhen er internationalt anerkendte sorter såsom cabernet sauvignon, merlot, syrah og chardonnay også blevet føjet til porteføljen for at vise, at disse sorter også trives her – lidt som man kender det fra Toscana.
Masciarelli tager endnu et skridt fremad, da Gianni Masciarelli møder kvinden Marina Cvetić i 1987. I 1989 bliver de gift, og Marina Cvetić overtager styringen over markedsføringen såvel som ansvaret for overblikket over vinmarkerne. I dag har Masciarelli seks forskellige produktlinjer, og den, som på mange måder har vist sig vigtigst for producentens image, er – meget passende – opkaldt efter Marina Cvetić – så bliver det ikke meget mere romantisk. Som et ekstra chokoladebeklædt jordbær på toppen af denne søde fortælling skal det nævnes, at netop Marina Cvetić-linjen har fået en af sine vine, Montepulciano d’Abruzzo DOC Riserva, med på Wine Specators anerkendte liste World’s Top 100 Wines. Netop Marina Cvetić-linjen kommer jeg til at sætte fokus på i opfølgning på denne artikel.
Spændende terroir
Størstedelen af Masciarellis vinmarker ligger i Chieti, hvor eventyret som skrevet i sin tid begyndte. San Martino Sulla Marrucina ligger lige midt imellem Majella-massivet og Adriaterhavet. Her er jordbunden fyldt med mineraler, og der dyrkes vin i flere dele af højderne, hvilket også bidrager til et varieret udtryk i vinene. Området er ligeledes kendetegnet ved store temperaturudsving mellem nat og dag, hvilket sikrer en optimal balance mellem modenhed og bevaring af syre. Vinde fra havet såvel som bjergene bidrager til en konstant luftstrøm gennem området, og det sikrer druer, som ikke bliver overophedet, samtidig med at de bliver modstandsdygtige over for udefrakommende angreb. Alt i alt sikrer det vine med lige dele power, modenhed og finesse.
Kvindestærkt foretagende
I dag har Marina Cvetić overtaget den daglige drift af Masciarelli, og hun har været med til at gøre Masciarelli til et foregangseksempel på en virksomhed med en overvægt af kvinder. 54 procent af de ansatte er kvinder. Derudover er Marina og Gianni Masciarellis ældste datter, Miriam Lee Masciarelli også trådt ind i foretagendet som en aktiv del af det daglige arbejde.
Nu med eget vinresort
Man behøver ikke at “nøjes” med at opleve Masciarelli gennem vinene selv. Man kan også fuldbyrde oplevelsen i selve Abruzzo på Masciarellis eget luksusvinresort, Castello di Semivicoli. Der er tale om et slot opført i barok stil i 1600-tallet placeret på vinhuset ejendom. Her kan man få den fulde oplevelse af Masciarelli og naturligvis gå på opdagelse i det fortryllende landskab. Oven på sådan en fortælling om det mageløse Abruzzo får jeg i hvert fald lyst til at give det en chance.
Fakta om Masciarelli Tenute Agricole
Grundlagt: 1979
Første produktionsår: 1981
Direktør: Marina Cvetic
Production: 2 millioner flasker, 22 mærker, 7 linjer: Linea Classica, Villa Gemma, Gianni Masciarelli, Marina Cvetic, Castello di Semivicoli, Botte di Gianni og ISKRA
Distribution: 40 lande verden over
Antal ansatte: 80 (54% kvinder)
Læs med i næste uge, hvor jeg publicerer en anmeldelse af seks vine fra Marina Cvetic. I mellemtiden kan du læse mere om Masciarelli her. Masciarelli importeres desuden til Danmark af Strandgården Wine & Spirits.