Kvinder og Vin – ny vinbog om vin til kvinder

Vin 2. juni, 2015 0 Kommentarer

Kvinder og Vin er titlen på en ny bog til kvinder (og mænd), der har til formål at øge forståelsen for de mange forskellige aspekter og facetter af vin med henblik på at skabe en større sikkerhed og tro på egen dømmekraft. På den måde kan samtaler og diskussioner om vin forhåbentlig blive mere åbne og mindre ophøjede, så det kan blive nemmere at finde frem til netop den vin, du godt kan lide.

Kvinder og Vin: Foto: Shutterstock og Christian Grønborg Crown

Kvinder og Vin: Foto: Shutterstock og Christian Grønborg Crown

Det skorter ikke på litteratur om vin, men det har ikke holdt vinkyper og foredragsholder Malene Smidt Hertz og læge og vinskribent Erik Skovenborg tilbage. De har netop udgivet bogen Kvinder og Vin, der, som titlen afslører, er en bog rettet mod kvinder med et ønske om at få en bedre og bredere forståelse for vin.

“Der er mange kvinder, der til daglig står for indkøb af vin. Jeg vurderer, at de står for cirka halvdelen af alt indkøbt vin, men der er bare meget lidt litteratur rettet mod kvinder på markedet. Vores ønske har været at skrive en bog om vin til kvinder, uden at det skulle foregå i et lyserødt univers eller et nedladende pixibog-format,” siger Malene Smidt Hertz, Danmarks eneste kvindelige vinkyper, med over 30 års erfaring med produktion, handel og formidling om vin, og du kender hende muligvis som vinekspert på Go’morgen Danmark.

Malene Smidt Hertz er den kvindelige del af duoen, der står bag Kvinder og Vin. Foto: Chris Tonnesen/Klein Foto.

Malene Smidt Hertz er den kvindelige del af duoen, der står bag Kvinder og Vin. Foto: Chris Tonnesen/Klein Fotografer.

Spørgsmålet er så, hvorfor de to forfattere mener, at kvinder skulle have behov for en særlig bog om vin, og ifølge Malene Smidt Hertz skyldes det, at de to køns tilgange til vin er meget forskellige.

Rigtig megen vinlitteratur har været målrettet fagfolks og mænds præferencer. Disse grupper går ofte meget op i at lære områder detaljeret at kende og har ofte en mere prestigiøs tilgang til vin. Det er kvinder ofte ligeglade med, hvis de finder en vin, de godt kan lide. På mange måder er de mere intuitive og sanselige i deres tilgang til vin sammenlignet med mange mænd.

“De er optagede af at finde den smag, de kan lide, og få værktøjer til at navigere, hvad enten de skal købe vin til privaten eller på restaurant. De er ikke afhængige af at vide noget specifikt om, hvilke producenter der er prestigefulde at kende, eller hvilke vine der har fået høje point. De er ej heller optagede af, om de gør en god figur ved at vælge bestemt vin. Vin er ”me time” for dem, og meget ofte nyder de den mest, når de laver mad,” siger hun og hilser en ny tendens med flere tilbud til vininteresserede kvinder velkommen.

“I begyndelsen var jeg lidt modstander af disse vinklubber kun for kvinder, men jeg har erfaret, at kvinder slapper mere af og får stillet flere opklarende spørgsmål, når de er sammen med andre kvinder, så det er godt led i at imødekomme deres interesse for vin,” siger hun.

Ikke noget kønsoprør
Kvinder og Vin er en seriøst fortalt bog, og der er ingen glitter og højhælede sko på nogen af de 304 sider. Til gengæld sætter den fokus på de aspekter, som er rigtig nyttige at forstå, hvis man gerne vil blive klogere på vin. Bogen beskriver de gængse druer og disses karakteristika, forklarer forskellen på lette og kraftige vine, og så har den et stort afsnit om, hvilken mad og vin der passer godt sammen, hvilket ifølge Malene Smidt Hertz er noget, kvinder interesserer sig meget for i forhold til mænd. Der er nogle interessante portrætter af kvindelige danske vinprofiler, der sætter ord på deres kærlighed til vin og de uddannelser, der har bragt dem ind i vinen verden.

Ydermere beskæftiger den sig også med den mere videnskabelige del af vinen, eksempelvis ved at forklare, hvad der sker i hjernen, når man drikker vin, hvorfor man får hovedpine samt hvilke sundhedsmæssige aspekter, man med fordel kan kende til med henblik på at holde sig sund, rask og i god form, og her er det Erik Skovenborgs lægelige tilgang til vinen, der spiller ind.

“Mange kvinder interesserer sig meget for den sundhedsmæssige del af det at drikke vin, og der er forskel på, hvad kvinder og mænd bør drikke. Rigtig mange kvinder har spørgsmål til sundhed, så der her været god grund til at tage fat på disse spørgsmål,” siger Malene Smidt Hertz.

Omvendt understreger hun, at bogen ikke er noget kønsoprør, for det handler ikke om, at kvinderne skal overtage magten over mændene i alle livets vinøse sammenhænge.

“Det er helt med overlæg, at jeg har skrevet bogen sammen med en mand. Jeg ville nemlig ikke have skudt i skoene, at jeg bare trækker kvindekortet, fordi jeg kan. Jeg er ikke i gang med et kønsoprør, og jeg taler ikke til kvinderne, som om jeg forstår dem bedre end mænd. Jeg har arbejdet i en mandsdomineret branche i 30 år, og jeg kender spillepladen som min bukselomme. Jeg har hverken brug for billeder af stiletter eller læbestift for at få mit budskab igennem. Jeg tager mine medmennesker dybt seriøst – kvinder som mænd,” siger hun.

Vin skal være forståeligt
Om end bogen er rettet til kvinder, kan begge køn sagtens lære en masse af bogen, for de to forfatteres ambition med værket er først og fremmest at gøre vin lettere at forstå, så man i sidste ende får en bedre vinoplevelse.

“Jeg har det håb, at bogen bringer læseren tættere på vinens verden uden at tage mystikken ud, at den klæder forbrugeren på til at træffe egne valg. Mit mål med min formidling er og har altid været at gøre vinstoffet tilgængeligt uden at gøre det middelmådigt. Jeg ønsker at invitere indenfor og undgå at skabe afstand til vin, simpelthen fordi jeg tror på det som eneste vej til at skabe større fokus på kvalitet i Danmark. Vin er af mange i Danmark forbundet med snobberi. Det gør så ondt, hver gang jeg støder på det, fordi det virker ekskluderende. Jeg er dybt optaget af, at vi som branche møder forbrugeren på en præmis, så vores fag respekteres, uden at der opbygges en ærefrygt,” siger hun.

Kvinder og Vin forhandles i hele landet og koster 299,95 kroner.