Kovács Nimród Winery: Fra flygtning til vinproducent

Vin 30. november, 2018 0 Kommentarer

Ungarske Nimród Kovács er historien om en ung mand, der ikke ville syne hen i det kommunistisk styrede hjemland. Han flygtede til USA og opbyggede en stor karriere inden for marketing og tv, men da muren og jerntæppet faldt, var det tid til at vende hjem til fædrelandet, hvor han har skiftet kabel-tv ud med vinstokke i regionen Eger på domænet Kovács Nimród Winery.

Da Nimród Kovács henter mig i Budapest Lufthavn, bliver jeg overrasket over, at han taler flydende engelsk med tyk amerikansk accent. På dette tidspunkt kender jeg ikke til årsagen, så jeg tænker, at han sikkert har arbejdet nogle år i USA i forbindelse med sin vinproduktion. Det kunne også sagtens have været tilfældet for mange vestlige vinmagere og andre forretningsfolk fra den del af Europa, der ikke var omsluttet af det kommunistiske jerngreb frem til murens fald i 1989, men for befolkningen i eksempelvis Ungarn var det ikke så simpelt endda.

Læs også: The Control Freak – kogepladen fra drømmeland

”Vi kunne ikke bare rejse rundt, som vi ville. I 1970 færdiggjorde jeg gymnasiet i Budapest. Jeg ville være advokat ligesom min far, og jeg ville væk fra det kommunistiske Ungarn. Jeg ville besøge en ven i USA, men min ansøgning blev afvist. Til gengæld kunne man dengang få et såkaldt østeuropæisk pas, der gav adgang til at rejse rundt i Sovjetunionen. Jeg rejste til den til af Jugoslavien, der i dag tilhører Kroatien, og derfra svømmede jeg til Italien,” siger Nimród Kovacs og fortsætter.

kovács nimród winery

Nimród Kovács mellem nogle af sine fade i kældrene hos Kovács Nimród Winery. Foto: PR

”I Italien var de vant til ungarske flygtninge, og de gav mig politisk asyl. De spurgte, hvor jeg gerne ville hen, og jeg svarede entydigt, at jeg ville til USA. Jeg ventede i en flygtningelejr i et halvt år, inden jeg fik tildelt en flybillet til New York. Jeg fik tre dollars, som skulle holde mig i live i to uger, så jeg vidste, at det kun kunne gå for langsomt med at finde et job. Det fik jeg på et hotel, og sidenhen fik jeg en sponsorfamilie i Oklahoma.”

27 år på farten
Nimród Kovacs færdiggjorde college på University of Colorado og blev derefter betaget af reklamebranchen, hvilket førte ham tilbage til New York, hvor han arbejdede med det i seks år. Det førte ham ind i kabel-tv-branchen, der i 1980’erne for alvor var begyndt at blive populært, og han opnåede stor succes dér. En stor del af arbejdet indebar rejser til hele verden, men en rejse til London i 1990 blev skelsættende.

”Jeg sad i London og var egentlig på vej tilbage til USA, men jeg besluttede at flyve til Ungarn i stedet nu. Jeg ville hjem.”

Nimród Kovacs karriere inden for kabel-tv fortsatte efter hjemkomsten til Ungarn, men efter 27 år med intensive rejseaktiviteter, var det blevet tid til at gøre noget andet.

Stort potentiale i Eger
Det førte til, at Nimród Kovacs i 2010 købte en vinkælder i den nordøstungarske by Eger, der også lægger navn til det omkringliggende vinområde.

”I løbet af mine mange år med rejser opbyggede jeg en smag for god mad og vin, særligt fra Californien og Bourgogne. Hvis man slår en vandret streg mod vest fra Eger, lander man i Lyon, som ligger lige mellem Bourgogne og Rhonedalen. Det betyder, at Eger som et af de få steder i Ungarn både kan lave hvid- og rødvin. Man kalder også Eger for Ungarns Bourgogne.

Jeg mener, at Eger har et stort potentiale takket være jordbunden, der er vulkansk og kalkrig, og de mange skråninger, som giver god soleksponering til druerne,” siger Nimród Kovács.

Det er ikke helt uden grund, at Kovács anvender ordet ”potentiale”, selv om Eger efterhånden er et veletableret vinområde. Mange århundreders stolte vintraditioner blev bogstaveligt talt revet op med rode og plantet med visioner om stort udbytte, så hele Sovjetunionen kunne blive forsynet med vin på tværs af de tidligere landegrænser. Det betød en æra, hvor kvalitetssans blev udslettet til fordel for masseproduktion, og de stejle skråninger, der er svære at dyrke, blev nedlagt og anvendt til andre formål og bebyggelse.

”Vi har mange gode terroirs i Ungarn, men kommunismen ødelagde det fuldstændig; men nu er ungarsk vin for alvor på vej op i omdrejninger igen med moderne udstyr. Man skal huske på, at vi kun har haft små 30 år efter murens fald til at genoptage vores vinområder og finde tilbage til de druesorter, som tidligere har sikret en høj kvalitet. Vores stokke er derfor også meget yngre end i eksempelvis Bourgogne, og det tager tid for stokkene at nå deres optimale niveau,” siger han.

Marken Nagy Eged lægger druer til topvinene hos Kovács Nimród Winery. Foto: PR.

Finesse og elegance
Egers flugtende placering midt mellem Bourgogne og Rhone tillader, at området kan arbejde med druer fra begge områder. Det betyder, at KNW, Kovács Nimród Winery, arbejder med druer såsom chardonnay, pinot noir, merlot og syrah, men det er især de lokale sorter furmint og kekfrankos (kendt som blaufränkisch i Østrig), producenten forsøger at sætte i fokus.

”Specielt furmint tror jeg meget på. Den har ingen relation til andre sorter og er således sin egen. Furmint, der primært er kendt fra Tokaj, blev tidligere plantet mange steder i Ungarn, men efter phylloxera-epidemien i slutningen af 1800-tallet forsvandt den. Vi har vores stokke fra Istvan Szepsys (Ungarns mest anerkendte vinmager, bosiddende i Tokaj) marker. Jeg tror på, at furmint har potentiale til international anerkendelse. Den minder lidt om riesling og så alligevel ikke. Den har høj syre, masser af mineralitet og en unik evne til at udtrykke det sted, den har groet.

Kvaliteten i KNW’s sortiment bliver blandt andet sikret ved hjælp af druer fra tre af Egers bedste marker, Nagy Eged, Nyilasmár og Nagyfai.

”Det er tre terroirs i verdensklasse, hvis du spørger mig, og de udtrykker gennem druerne, hvad Eger står for, nemlig finesse, elegance og mineralitet i både hvid- og rødvinene fra området.

Derfor er vision filosofi også, at vinenes kvalitet først og fremmest skal sikres i marken. Vores produktionsfaciliteter skal først og fremmest facilitere druerne, mens de bliver til vin.”

Samme kvalitet til mindre pris
Ungarsk vin lever fortsat i skyggen af de mere etablerede vinlande såsom Frankrig, Italien og Spanien, og mængderne er også væsentligt mindre, så det er kvalitet, der er vejen frem for ungarsk vin, mener Nimród Kovács.

”Det er klart, at vi skal kigge på, hvordan vi kan markere os globalt, og der er ingen tvivl om, at sammenligningen med Bourgogne giver mening. Mindre burgundiske munke slog sig ned i Eger under udbredelsen af kristendommen, og de plantede deres stokke fra Bourgogne, så der er også en historisk relation. Vi tror meget på den kvalitet, og hvis vi skal fremad internationalt, skal vi levere samme, høje kvalitet som dem, vi konkurrerer med – vi sælger bare vores vine til en meget bedre pris for forbrugeren,” slutter Nimród Kovács.

Topvinen NKJ liggende på jordbunden, den kommer fra. Foto: PR.

Udvalgte vine fra Kovács Nimrod Winery

Nagy Eged Grand Cru Furmint 2015
Furmint fra en af Egers bedste marker. Det er havfrisk, flintet mineralitet for fuld skrue tilsat subtile fadnoter af karamel. Der er delikate citrusnoter, grønne æbler og et krydret strejf af hvidt peber. Eftersmagen er lang, og den rige struktur i vinen indikerer, at der er potentiale til flere års lagring.

Blues 2015
100 procent kekfrankos, som er en drue, du afgjort bør stifte bekendtskab med. Vinen har en intens frugt med noter af brom- og blåbær tilsat et krydret lag, der giver kant uden at overdøve. Den er et flot eksempel på Egers karakter, som giver vine med masser af dybde, uden at finessen og elegancen forsvinder. En flot vin.

Grand Bleu 2012
Grand Bleu er KNW’s topvin, og jeg skal også love for, at der er høj klasse i glasset. Det er ren kekfrankos fra Nagy Eged-marken, og den er lige så koncentreret og intens som verdens andre store vine. Den mørke bærkarakter brager op af glasset og suppleres flot af elegante fadnoter, der giver struktur et strejf af vanilje. Tanninerne er allerede nu perfekt fløjlsbløde, men der er utvivlsomt mange flere år i denne vin, hvis man kan holde sig fra den.

Kovács Nimród Winery, KNW, forhandles i Danmark af patriovin.dk 

Læs mere på producentens hjemmeside.