Her er årets champagne til nytår 2021/22 – og den skal være lyserød

Vin 10. december, 2021 0 Kommentarer

Traditionen tro har jeg sammen med mit panel smagt mig igennem et bredt udvalg af champagne til nytår. I år skal der slås et slag for roséchampagne, en lidt overset genre, som ikke desto mindre byder på et bredt udvalg af fremragende vine. Derudover egner de sig også godt til mad, så der er mange gode grunde til, at du skal læse med her og få dette års fem bedste bud på champagnen til nytårsaften.

 

Flaskerne i testen er hver især stillet til rådighed til den pågældende importør/forhandler. Ingen af disse har haft indflydelse på resultatet. 

Det kan godt være, at der er rigelig trængsel og alarm op til jul, men her på siderne ser vi i denne omgang en uge længere frem end juleaften. Årets sidste dag nærmer sig ligeledes med hastige skridt, og vanen tro får du her på siderne årets anbefaling til, hvilken champagne du skal servere nytårsaften. I år vil jeg slå et slag for roséchampagne, en lidt overset genre, som ikke desto mindre har en masse at byde på. Roséchampagne fungerer nemlig ikke kun godt som aperitif til dronningens nytårstale – den er ligeledes en formidabel ledsager til mad.

Læs også: Guillaume Selosse – et sprudlende generationsskifte hos Jacques Selosse i Champagne

champagne til nytår

Årets opstilling – dog uden Egly-Ouriets rosé, som først ankom i sidste øjeblik før smagningen.

To typer af rosé

Når man laver en rosé, som den, man kender fra Provence, sker det på den måde, at man lader de blå drueskaller trække med mosten over en relativt kort periode på nogle få timer til cirka et døgns tid. På den måde tager vinen farve og bliver således til en rosé. I størstedelen af verdens vinområder er det sådan, man skal gøre, men i Champagne har man lov til at gøre det på en anden måde. Her er det tilladt at tilsætte rødvin til den hvide champagne i den mængde, man som producent måtte ønske for at opnå den farve samt duft- og smagsnoter, man er ude efter. De fleste producenter holder forholdsvis meget igen med tilsætningen af rødvin, hvorfor noterne af rød frugt også ofte er forholdsvis subtile, og ligeså er farven. Denne metode er nem at styre, men man risikerer også, at rosé-udgaverne ikke for alvor differentierer sig fra de hvide champagner. Der har dog de seneste år været en tendens – især blandt de små producenter – i retning af roséchampagne med væsentligt mere ”rød” karakter. Disse producenter benytter sig netop af metoden, hvor man lader mosten trække med skallerne. I Champagne kalder man metoden for saignée, som direkte oversat betyder ”blødende”. På flasken vil der typisk stå ”rosé de saignée” eller ”rosé de maceration”, når der er tale om en sådan type roséchampagne.

Stor variation

I år bestod feltet af kandidater af 17 champagner. De store huse såvel som helt små producenter var repræsenteret, og konklusionen var afgjort, at der inden for genren rosé er en meget stor variation – både kvalitetsmæssigt men især også stilmæssigt. Således bød smagningen på alt lige fra de mest subtile nuancer af lyserød til decideret rødvinsfarvet, som var det lambrusco. Der bliver med andre ord eksperimenteret med hele farve- og smagspaletten i Champagne i disse år, og det er yderst spændende at følge med i. Champagner i begge ender af spektret klarede sig henholdsvis godt og mindre godt, så den klare konklusion er, at balance, energi, kompleksitet og overordnet kvalitet aldrig fornægter sig på tværs af genrer og stilarter. Det skal også nævnes, at hele syv ud af de 17 vine fik fem ud af seks stjerner, mens en enkelt fik de maksimale seks stjerner. Desuden kan det nævnes, at priserne på testens flasker varierer fra 249 kroner til 1.995. Flere af de mere prisvenlige klarede sig ganske flot, så der er ikke nødvendigvis en direkte sammenhæng mellem pris og kvalitet. Med det på plads kaster vi os ud i smagningens top 5:

Sådan gjorde vi

Årets panel bestod af fem deltagere, hvor af kun undertegnede kendte til udvalget af champagner. Jeg havde til gengæld ingen indflydelse på serveringsrækkefølgen, og samtlige vine blev smagt blindt for at sikre en fuldkommen objektiv vurdering. Champagnerne blev vurderet på en skala fra 1-6 stjerner, hvor 1 stjerne er lig med udrikkelig, mens 6 stjerner er lig med en eksprestur til champagnehimmelen. Ingen holdninger eller point blev delt mellem deltagerne, før smagningen var afsluttet. Vinenes point er blevet omregnet til stjerner – der er blevet rundet op/ned til nærmeste hele tal.

Servér i et større glas

Eftersom vi i denne artikel slår et slag for, at roséchampagne er en eminent ledsager til mad, er det også vigtigt at få nævnt, at man med fordel kan drikke den af et større glas, end man normalt ville vælge til champagne. Der er intet i vejen for at vælge et bredt bourgogneglas, hvor vinen for alvor kan folde sig ud. Boblerne tager ikke skade af det, og man får en meget større oplevelse af både duft og smag. For netop af sætte fokus på, at champagne først og fremmest er en vin og tilmed særdeles velegnet til mad, valgte jeg glasset New World/Rosé Champagne fra Riedels Veritas-serie; et fantastisk glas, som ud over at være uhyre smukt også fungerer perfekt til roséchampagne, fordi den her får lov til at åbne sig og vise sine mere komplekse sider frem. Stort tak til H.J. Hansen Vin, som sponsorerede glassene til smagningen.

Riedel Veritas New World/Rosé Champagne.

Og med alt dette på plads, så lad os komme til resultatet – her er årets champagne til nytår:

 

Femtepladsen går til …

Amour de Deutz Rosé 2009, Deutz

5 stjerner
1.599 kr. (normalt 1.879 kr.)
hjhansen-vin.dk

champagne til nytår

Amour de Deutz Rosé 2009.

Huset Deutz er en producent, der aldrig skuffer, hvad enten vi befinder os på basis- eller topniveau. Det beviste denne topcuvée fra huset så rigeligt med lige dele power og finesse. Det er en vin, der kommer ud af startblokken med brystet højt og masser af selvtillid. Koncentrationen er vidunderligt intens, og kompleksitet er der også i overflod. Først får man de sarte røde bærnoter, som flot ledsages af mere klassiske champagnenoter af ristet brød, smør og svampe. Det er en meget vinøs champagne, hvilket gør den oplagt til mad. Jeg fantaserer om stegte jomfruhummere med brunet smør og soja. Det er ligeledes en champagne, der begynder at vise et mere modent udtryk, så er man på jagt efter noget, der byder på andet og mere end de primære, friske noter, er dette en oplagt flaske at gå efter; en fremragende champagne, som fortjener at blive nødt, inden aftenen går op i hat og briller.

På en delt tredjeplads:

Rosé, Nicolas Maillart

5 stjerner
395 kr.
growerchampagne.dk

Rosé fra Nicolas Maillart.

Nicolas Maillart er et nyt bekendtskab for mig, men jeg skal love for, at der blev gjort et godt indtryk fra den lille producent, der i fjor blev kåret til ”Grower of the Year in Champagne 2020” af Richard Juhlin, som regnes for at være den måske mest indflydelsesrige champagneekspert. Denne vin, lavet på 50/50 årgang 2017 og reservevin, blev skænket som den første, og det er aldrig nemt at lægge ud, fordi der altid skal kalibreres i begyndelsen. Jeg følte mig dog i den grad tunet ind, da jeg smagte den, og jeg tøvede ikke med at give 5,5 point. Det skyldtes især den vidunderlige energi, som champagnen byder på. I næsen er der lime, flintesten, krudtrøg, flødekaramel, syltet citron og kirsebær, som fortsætter i munden, hvor den friske syre skubber champagnen flot hen over disken. Den trækker mundvand helt nede fra det dybeste af svælget, og når man for alvor glæder sig til næste tår, ved man, at man har fat i den ægte vare. Den kan sagtens serveres til lette fiske- og skaldyrsretter, men den smager også helt fantastisk på egen hånd, så den kan sagtens serveres som aperitif. Jeg må give Juhlin ret – Maillart synes virkelig at vær en fremtidens mand i Champagne.

Anden del af tredjepladsen …

Rosé de Maceration Grand Cru, Champagne Gaston Collard

5 stjerner
425 kr.
champagneshoppen.com

Rosé de Maceration, Gaston Collard.

Champagneshoppen formår altid at lande i toppen af årets tests, uanset hvad temaet har været, og det vidner om et tårnhøjt niveau i porteføljen over en bred kam. Her var vi fat i en rosé lavet efter saignée-metoden, hvor skallerne altså har trukket med mosten i ét døgn. Der er tale om 100 procent pinot noir fra grand cru-kommunen Bouzy, og med en dosage (tilsætning af likør) på tre gram, er der tale om en champagne af typen extra brut (meget tør). Farvemætningen er større end i de fleste øvrige champagner i feltet, og koncentrationen i smagen er ligeliges tæt og intens. Det tager ikke mange øjeblikke, efter den er kommet i munden, før man har kastet sin kærlighed på denne indsmigrende champagne, som er kendetegnet ved en stor spændstighed, høj syre og en salt mineralitet, som giver masser af saftighed. Den sitrer på tungen og imponerer med sin store alsidighed, der gør den anvendelig som aperitif såvel som ledsager til selv forholdsvis fyldige retter med kød; en champagne, jeg til enhver tid gerne tager et glas (mere) af.

På en flot andenplads har vi:

Rosé Brut, De Sousa et Fils

5 stjerner
395 kr.
esprit-du-vin.com

Rosé Brut, De Sousa.

De Sousa har tidligere vundet den årlige test, og her er den ligeledes snublende tæt på at tage sejren. De Sousa hører til blandt de førende små producenter i Champagne og var blandt de første til at omlægge til biodynamisk dyrkning. Vinen er mørk i farven og lægger fra land med en let funky næse, der dog damper af og giver plads til noter af røde bær og hengemte blommer. Der er virkelig rødvinskarakter over denne champagne, og jeg noterer mig også, hvordan den decideret har tanniner, som griber fat i gummerne. Mens jeg nok ikke ville servere den som aperitif, er det en ekstremt spændende champagne til mad, som kan gå til alt fra fisk og skaldyr til tatar, stegt fjerkræ og svampe; en flot ”runner-up” til en flot pris.

Og vinderen er:

Cuvée de Paradis 2007, Alfred Gratien

6 stjerner
595 kr. (normalt 895 kr.)
bichel.dk

Cuvée de Paradis 2007, Alfred Gratien.

Med to gange 5,5 og hele tre 6-taller var der ingen tvivl om, at denne årgangsrosé fra producenten Alfred Gratien ville løbe med sejren. Næsen åbner ballet flot med masser af røde bær, karamel og flintesten. I munden viser den sig at være i besiddelse af en nærmest magisk energi, der ikke er til at tage fejl af: Dette er stor champagne. Syren er intens og livlig, koncentrationen stor og fyldig, og eftersmagen byder på delikate noter af citrusfrugter, røde bær og te. Alfred Gratien lagrer samtlige af deres champagner på små fade. Fadpræget er flot integreret og bidrager blot med ekstra kompleksitet og rundhed uden at tage fokus fra den delikate frugt. Der er tale om en ”klassisk” rosé, hvor der er tilsat rødvin til den færdigblandede hvide champagne, og hvis den perfekte roséchampagne findes, kunne det meget vel være denne. Den giver således også væsentligt dyrere flasker baghjul, så selv om 600 kroner også er en slags penge, er der relativt set også tale om et rigtig godt køb. Tillykke til Alfred Gratien, som også viser et rigtig højt niveau fra år til år. Skål og godt nytår!

De øvrige placeringer fordelte sig således:

 

6. Ambonnay Rosé 2012, Marguet
5 stjerner
595 kr.
esprit-du-vin.dk

7. Giraud Dame-Jane Rosé,Henri Giraud
5 stjerner
699 kr.
kjaersommerfeldt.dk

8. Rosé, Krug
5 stjerner
1.995 kr.
Moët & Hennessy

Krug Rosé.

Det kan måske virke tarveligt, at jeg knytter ekstra ord til Krugs rosé som den eneste af vinene uden for top 5. Forklaringen er, at det var den ene ud af blot to champagner, jeg gav de maksimale seks stjerner (Gratien var den anden). Krug Rosé endte et stykke nede i feltet på grund af to lave pointtildelinger, som jeg naturligvis respekterer, om end jeg må sige, at storheden i denne champagne for mig var klokkeklar. Man får i mine øjne ikke mere helstøbte champagner end dem, Krug producerer, og rosé-udgaven er ingen undtagelse. Svimlende tæt koncentration og stor energi er de to ting, jeg vil fremhæve i denne vidunderlige vin, som i min mund levede 100 procent op til hypen. Alfred Gratien er helt klart den rette vinder, men personligt havde jeg gerne set Krug Rosé indtage andenpladsen.

9. L’Insouciance Rosé, Huré Frères
4 stjerner
498,75 kr.
laudrup.dk

10. Grand Cru Rosé, Egly-Ouriet
4 stjerner
899 kr.
domainebrandis.dk

11. Brut Rosé, Billecart-Salmon
4 stjerner
669,95 kr.
theis-vine.dk

12. Grains de Celles Rosé, Pierre Gerbais
4 stjerner
320 kr.
smv.dk

13. Rosé 2012, Henriot
3 stjerner
800 kr.
eriksorensenvin.dk

14. Rosé 2012, Veuve Clicquot
3 stjerner
605 kr.
Moët & Hennessy

15. Gourmandise Rosé, Julien Prélat Chantemerle
3 stjerner
395 kr.
growerchampagne.dk
16. Rose de Saignée, Drappier
3 stjerner
359,95 kr.
philipsonwine.dk

17. Rosé de Saignée, Champagne Gamet
3 stjerner
350 kr.
champagneshoppen.com

Over and out fra dette års test af champagner til nytår. Og ja – godt nytår!