I jagten på det optimale terroir besluttede Therese og Hans Herzog i 1994 at rykke deres vinproduktion fra Schweiz til New Zealand. De bosatte dig i Marlborough, hvor de i dag laver nogle af New Zealands mest unikke vine takket være kombinationen af optimale klima- og jordbundsforhold og schweizisk sans for akkuratesse.
Foto: PR
Man taler ofte om at være villig til at gå den ekstra mil for noget, man brænder for. I Therese og Hans Herzogs tilfælde var de villige til at ”gå” mere end 11.000 mil (cirka 17.000 kilometer) fra Schweiz til New Zealand i jagten på det optimale sted at lave vin.
Herzog-familien har i adskillige generationer været landmænd og blandt andet produceret vin, og den tradition førte Hans Herzog videre i vinområdet nær Zürich. Therese, hans hustru, har alle dage været en stor gourmand, og i forlængelse af vinhuset åbnede de i sin tid en restaurant, som fik en stjerne i Michelinguiden; men de to passionerede mennesker drømte om endnu bedre betingelser for deres vinproduktion end dem, de kunne få i det mere ustabile schweiziske klima, hvor den ene årgang kan være en katastrofe og den næste en sensation. Hans drømte om at lave vin på de berømte bordeauxdruer cabernet sauvignon, merlot og sauvignon blanc såvel som pinot noir og chardonnay fra Bourgogne, og efter længere tids søgen fandt de frem til Marlborough på den nordlige del af New Zealands sydø.
”Marlborough har et af de mest solrige og tørre klimaer i New Zealand. På højrebredden af Wairau River, hvor vi holder til, er der takket være floden et særligt mikroklima. Der er masser af soltimer og et langt, tørt efterår, som sikrer stor grad af modenhed og meget lav fremkomst af svampesygdomme. Den sandede, stenrige jordbund mindede os om jordbunden i Medoc i Bordeaux, hvor netop cabernet sauvignon blanc, merlot og sauvignon blanc trives godt.
Der er store temperaturudsving mellem nat og dag om sommeren – typisk mere end 10 grader – og det bevarer den friske syre i druerne,” siger Therese Herzog, da jeg møder hende og Hans Herzog i København i forbindelse med en vinsmagning.
Så naturligt som muligt
Gode forhold gør det som bekendt ikke alene. Hans Herzogs tilgang til vinproduktion er enormt detaljeorienteret, og med blot 11,5 hektarer er der mulighed for at yde omsorg for markerne. Markerne dyrkes økologisk og følger månekalenderen, og alle druer høstes manuelt. Det hele gøres af passion for vinen og det gode håndværk, og det er ikke pengene, der driver værket.
”I gennemsnit høster man ni kilo druer per vinstok i New Zealand – vi høster ét kilo, fordi vi beskærer stokkene og kun lader nogle få klaser hænge tilbage til høsten. Det giver selvfølgelig langt mindre vin i sidste ende, men til gengæld er kvaliteten og koncentrationen en helt anden,” siger Therese Herzog.
Økologi er selvskrevet på Hans Herzog Estate, og man anvender udelukkende druernes naturlige gærceller på drueskindet til gæringen, hvor mange vinproducenter i stedet for vælger at tilsætte en bestemt gærtype, som giver et mere forudsigeligt resultat.
”Det kan kun lade sig gøre, fordi vi arbejder økologisk. Hvis vi brugte sprøjtemidler, ville druernes egne gærceller ikke være stærke og sunde nok til at give en vellykket gæring af mosten,” forklarer Therese Herzog.
Atypiske vine
Hvis du har smagt newzealandsk vin, vil du formentlig kunne nikke genkendende til, at der typisk er tale om meget friske, saftige og umiddelbare vine, som ikke kræver nogen nærmere introduktion. Sauvignon blanc, New Zealands hoveddrue, er kendt for sin karakteristiske, intense aroma af stikkelsbær, hyldeblomst og asparges tilsat en frisk, nærmest prikkende syre, mens pinot noir, den primære røde drue, typisk har en meget saftig, let og yderst frugtig karakter på disse kanter.
Sådan er vinene fra Hans Herzog Estate ikke. Begge druesorter anvendes, men specielt deres sauvignon blanc er en øjenåbner for mig, og jeg har ikke smagt noget lignende.
Den er væsentligt mere afdæmpet i næsen, og strukturen er mere fyldig og koncentreret. Der er noter af fuldmoden fersken, og syren er mere afdæmpet, så den minder faktisk på ingen måder om typisk sauvignon blanc – til gengæld smager den særdeles godt! Det samme gælder en af hans rødvine lavet efter forbilledet Bordeaux. Der er en tæt, koncentreret smag og struktur, og tanninerne er perfekt modne og silkebløde, og i denne årgang 2013 begynder den små småt at få noter af moden vin, og jeg er generelt imponeret over, hvor rene og friske vinene er, når man tænker på, at tilsætningen af sulfitter, som konserverer vinen, er langt under de tilladte niveauer.
I alt har Hans Herzog plantet 26 forskellige druesorter, som bliver til 18 forskellige vine – ikke just less is more.
”Vi lærer stadig hver dag, og vi er slet ikke færdige med at udforske, hvilke druesorter der egner sig til Marlboroughs klima, og jeg holder af variationen,” siger Hans Herzog.
Der skal absolut ikke herske nogen tvivl om, at vinene fra Hans Herzog Estate er af særdeles høj kvalitet, og de er blandt de bedste fra New Zealand, jeg har haft fornøjelsen af at smage. Den kompromisløse tilgang til kvaliteten byder desværre, at mængderne er små. Producenten laver ikke mere end cirka 30.000 flasker årligt, og set i det lys er priserne yderst sympatiske. Eksempelvis koster den førnævnte sauvignon blanc anno 2014 250 kroner per flaske ved køb af 12 flasker, hvilket er billigt, når man holder det op mod kvaliteten.
Så kan man spørge sig selv om, hvorfor det er interessant som dansk vinkonsument at høre om et schweizisk par, der laver vin i New Zealand. Til det vil jeg svare, at det siger lidt om en passion for et håndværk, som nærmest i sig selv borger for en vis kvalitet, som kun bliver bekræftet, når man smager vinene.
Hans Herzog Estates vine forhandles i Danmark af Down Under Wines.