Ifølge kalenderen er vi officielt gået ind i efteråret. Det betyder som bekendt, at vi går mørkere og mere kølige tider i møde. Det må gerne afspejle sig i vinene, som med fordel kan rumme mere fylde såvel som mørkere nuancer og noter af skovbund. Her får du fem konkrete anbefalinger til gode vine til efteråret, som sikrer en god overgang fra en sæson til en anden.
Det er blevet efterår, og selv om der – forhåbentlig – endnu går nogle uger, inden temperaturerne begynder at falde drastisk, kan vi godt begynde at forberede os mentalt på, at det går den vej. Det er dog heller ikke så slemt endda, for efteråret lægger op til vine med en anelse mere fylde, noter af svampe og fugtig skovbund, som kan flugte med svampene, der nu er i sæson, og som eksempelvis har det rigtig godt på en tallerken sammen med et stykke vildt.
Personligt holder jeg meget af rød bourgogne såvel som nebbiolo, gerne fra Barolo, når vi rammer efteråret, fordi disse vine er garant for delikate skovbundsnoter. Det kunne også være sangiovese, som vi også kommer omkring blandt de konkrete anbefalinger, og et godt glas rioja skal man heller ikke kimse ad på denne årstid. Derudover er personlige præferencer naturligvis velkomne, og man skal heller ikke hænge sig mere i mine valg, end hvad godt er – se dem som anbefalinger frem for en egentlig rettesnor. Det mest væsentlige er som altid, at vinen smager godt, og det står jeg inde for, at de fem vine herunder gør. God fornøjelse!
Læs: Introduktion til Bourgogne og vinene derfra
Saint Véran 2017, Domaine Abélanet-Laneyrie, Bourgogne, Frankrig
99 kr.
vinopol.dk
Det er altid vejr til hvid bourgogne, fristes jeg til at sige. Jeg kan i hvert fald ikke komme i tanke om et tidspunkt, hvor et glas fadlagret chardonnay fra disse breddegrader ikke virker tiltalende. Her er vi nede i den sydlige del af Bourgogne, hvor vinene ofte får en mere fyldig, gul frugt sammenlignet med dem fra den nordlige del. I næsen er der masser af delikat, moden frugt i form af citrus, gule æbler, melon og abrikos. I munden udmærker vinen sig ved sin cremede fylde, som balanceres flot af en forfriskende syrlighed. Eftersmagen er lang og delikat, og man får masser af vin for pengene i en sjældent set grad for Bourgogne, som bare bliver ved og ved med at stige i pris. På den baggrund kan man roligt tanke op på denne vin, som vil gå godt til stort set alle former for fisk, så længe der ikke indgår chili, faste oste og lufttørrede skinker.
Ca’Brione Alpi Retiche 2019, Nino Negri, Lombardiet, Italien
159 kr.
leafbird.dk
Vi skal en tur til Valtellina-dalen i Lombardiet i det nordlige Italien. Her har man fremstillet en hvidvin på sauvignon blanc, chardonnay, incrocio manzoni (krydsning mellem riesling og pinot bianco) og nebbiolo. Især førstnævnte træder særligt i karakter med sin umiskendelige duft af hyldeblomst og stikkelsbær i næsen. I munden har vinen af delikat, cremet struktur og en nydeligt integreret syre, som skaber en vin i flot balance. Der er afgjort tale om en hvidvin, som har koncentration og fylde til at kunne håndtere mere fyldige efterårsretter med eksempelvis stegte svampe; et spændende og anderledes glas hvidvin til den nysgerrige, som gerne vil prøve noget nyt.
Læs også: Syv lækre tyske riesling-vine
Sangiovese Rubicone 2018, Missetti, Emilia-Romagna, Italien
85 kr. (set til 65 kr. på uhrskov-vine.dk)
vinforsyning.dk
Sangiovese er en drue, som på mange måder egner sig perfekt til efteråret takket være sine noter af mørke bær, urter og varme krydderier samt en mere fyldig krop og en forholdsvis tæt tanninstruktur. Her har vi fat i en sangiovese-vin lagret på ståltanke, som altså betyder, at det er druens rene udtryk, man her får mulighed for at forholde sig til.
I næsen er der noter af brombær og blommer, et strejf af spidskommen, timian og fugtig skovbund. I munden er der en delikat fylde og samtidig saftig friskhed, ikke mindst takket være en delikat syre, der får mundvandet frem. Tanninerne er moderate, mens der til gengæld er masser af den fornævnte mørke frugt. Alt i alt er der tale om en relativt let rødvin på sangiovese, som fungerer som en rigtig god overgangsvin mellem sommer og efterår. Drik den til retter med masser af timian og rosmarin, hvad enten der er tale om et godt stykke lam, en braiseringsret eller lignende.
Chianti Classico 2017, Terreno, Toscana, Italien
165 kr.
vinguruen.dk
Vi napper endnu en sangiovese-baseret vin, her med mere saft og kraft end Missettis mere friske version. Chianti Classico er cremen af området Chianti. Herfra kan man forvente intense, koncentrerede rødvine, hvilket også er tilfældet her. Der er noter af syltede kirsebær, blommer og et strejf af kamfer i næsen. I munden har den en intens, kraftig struktur og faste tanniner, som bider godt fra sig. Der synes at være godt knald på fadet, som bidrager med krydrede noter af vanilje og kakao. Det er en vin, som med fordel kan dekanteres en times tid i forvejen. Drik den til retter med kraftige saucer og masser af krydderurter eller andre serveringer, hvor der er godt knald på smagen.
Pet Gap Pinot 2018, Leo Steen Wines, Californien, USA
249 kr. (set til 199 på vineonline.dk)
vinforsyning.dk
Pinot noir hører efteråret til med sine vidunderlige noter af kirsebær, svampe og fugtig skovbund. Dette eksemplar er dyrket nord for San Francisco i appellationen Petaluna Gap, som nyder godt af de kølige vinde fra Atlanterhavet.
Pinot noir fra Californien er typisk mere saftig og umiddelbar end dem fra Bourgogne, hvilket også er tilfældet her. I næsen er der noter af jordbær og kirsebær, vanilje, et strejf af røg og chokolade. I munden er den saftig med ganske få tanniner, hvilket gør strukturen glat og meget behagelig. Denne vin ville stå glimrende til et stykke stegt hvid fisk med kantareller i flødesovs, et stykke stegt laks eller en helstegt kylling med timiankartofler; et dejligt glas vin, som fungerer rigtig godt til årstiden, men som også sagtens kan nydes, når temperaturerne igen bliver højere.