En introduktion til canadisk vin – meget mere end ice wine

Vin 27. maj, 2022 0 Kommentarer

Canada er nok herhjemme bedst kendt for sin vintersport og ahornsirup; men verdens næststørste land har meget mere at byde på – også når det gælder vin. For selv om man skulle tro, at Canada var for koldt til vindyrkning, bliver der produceret vin af ganske høj kvalitet lige fra den mest kendte isvin til tørre hvide og røde vine såvel som mousserende vin. Her kigger vi nærmere på det vigtigste, du skal vide, om canadisk vin.

Det kommer måske som en overraskelse for nogen, at Canada er et vinproducerende land. De fleste af os tænker formentlig på sne og skisport, når snakken falder på amerikanernes naboer mod nord, men ikke desto mindre lader det sig gøre at producere vin i Canada, som – målt på areal – er verdens næststørste land. Ganske vist er store dele af Canada alt for koldt til, at vinproduktion kan finde sted, men ser man på den del af landet, som grænser op til USA, finder man flere regioner, der er i stand til at dyrke vin. De mest nordligt beliggende områder ligger nogenlunde på samme breddekreds som de mest kendte områder i Tyskland, mens de sydligste placerer sig et sted mellem det nordlige og centrale Spanien.

Læs også: Fem formidable riesling-vine

canadisk vin
Som kortet viser, producerer Canada vin inden for et område, der strækker sig fra det nordlige Tyskland til det centrale Spanien.

Fire overordnede områder

Der er fire overordnede vinområder i Canada, man skal kende:

  • British Columbia – 4.490 hektarer og 288 vinproducenter
  • Ontario – 6.900 hektarer og 180 vinproducenter
  • Quebec – 825 hektarer og 137 vinproducenter
  • Nova Scotia – 607 hektarer og 22 vinproducenter

Disse tegner sig for størstedelen af vinproduktionen, som i alt er fordelt over knap 13.000 hektarer – cirka halvdelen af det dyrkede areal i Bourgogne. Der eksisterer mere end 650 vinhuse og knap 1.800 drueavlere tilsammen i de fire områder, så om end det er en brøkdel af Canadas areal, der anvendes til vindyrkning, har den canadiske vindyrkning alligevel et større omfang, end jeg umiddelbart havde forestillet mig, inden jeg selv dykkede mere ned i emnet.

canadisk vin
Af kortet fremgår det, at al vinproduktionen foregår i det sydlige Canada.

Blandet udvalg af druesorter

Kigger vi på udvalget af primære druesorter, er der ingen tvivl om, at British Columbia og Ontario er de områder, som er nemmest at forholde sig til. Ser vi på førstnævnte, er de primære grønne sorter pinot gris, chardonnay, gewurztraminer og riesling, mens merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah og cabernet franc udgør grundpillerne i rødvinsproduktionen. I Ontario er chardonnay og riesling de primære grønne sorter, mens pinot noir, cabernet franc og gamay er de mest udbredte blå druesorter.

Læs også: Opskrift på farserede morkler med selleri og intens kyllingesauce

Til gengæld skal man stå noget tidligere op for at få styr på udvalget af primære sorter i Quebec og Nova Scotia, hvor billedet tegner sig således:

NOVA SCOTIA

  • Chardonnay, l’acadie blanc, seyval blanc, vidal blanc, geisenheim, marechal foch, leon millot, lucie kuhlmann, baco noir og castel
canadisk vin
Nova Scotia lægger også land til den canadiske vinproduktion.

QUEBEC

  • Seyval blanc, vidal, frontenac gris, frontenac blanc, st. pepin, frontenac noir, marquette, maréchal foch, sabrevois og st. croix

Kendetegnende for disse druesorter er, at flere af dem er såkaldte hybridsorter, hvor man har krydset to forskellige arter af vinstokke. Hybrider er også meget udbredt i Danmark, og de har ofte den fordel, at de er modstandsdygtige over for eksempelvis meldug og andre former for svampesygdomme. Det gør dem velegnede til dyrkning i køligere og mere fugtige vinområder.

Fantastisk ice wine

Som nævnt er canadisk vin forholdsvis ukendt for de fleste, men skal man fremhæve den vintype, som flest kan tænkes at have hørt om, er det ice wine. På grund af sine kolde vintre har Canada som et af få steder i verden muligheden for at producere ice wine, som er kendetegnet ved sin fantastisk koncentrerede smag og vidunderlige balance mellem syre og sødme. Drueklaserne får lov til at hænge ud til sent på året og nogle gange helt ind i det nye år, og hvis sol og måne står rigtigt, rammer frosten, mens druerne fortsat er sunde og raske. De høstes og presses, mens de er frosne, og det særlige ved det er, at mens vandet i druerne er frosset til is, forbliver alle smagsstofferne, sukkeret og syren flydende. Det skaber en meget koncentreret most, som til gengæld kommer i meget små mængder, fordi vandet fra druerne altså sorteres fra. Jeg er stor tilhænger af disse vine, som på trods af deres meget høje sukkerindhold – nogle gange på mere end 300 gram sukker per liter – fremstår yderst friske takket være den høje syre. Sammenholdt med de ekstremt koncentrerede duft- og smagsnuancer, der byder på alt fra citrus til røde æbler og tropisk frugt, er det en vin, alle bør smage mindst én gang i deres liv.

Blandt producenter og entusiaster i Canada eksisterer der dog imidlertid et hadkærlighedsforhold til ice wine, hvis man spørger Rasmus Vejbæk-Zerr, indehaver af Meny i Rotunden i Hellerup og vinder af DM i blindsmagning i 2019.

“Ice wine er et voldsomt krævende produkt at lave, og der er stor risiko for, at høsten går i vasken. Ice wine er super interessant, men det blokerer til tider også for udbredelsen af kendskabet til, hvad canadisk vin ellers kan. Mange store producenter sælger det som souvenirs i spøjs indpakning i de canadiske lufthavne, og selv om det ikke er ensbetydende med, at indholdet ikke er godt, sender det måske nogle forkerte signaler,” siger Rasmus Vejbæk-Zerr, som samtidig understreger, at ice wine er et formidabelt produkt.

“Ice wine er en helt unik drik. Jeg er specielt begejstret for dem, der laves på blå druer. Det er dyrt, men det er virkelig godt,” siger Vejbæk-Zerr, som især har fået øjnene op for canadisk vin, eftersom han er canadisk gift og derigennem har regelmæssige rejser til Canada.

De canadiske druer kan ikke klage over udsigten.

Større fokus på tørre vine

Og som Rasmus Vejbæk-Zerr siger, byder canadisk vin på meget andet end ice wine. I takt med at verdens vinkonsumenter generelt drikker mindre og mindre sød vin, er det som vinproducent vigtigt også at kunne slå sig op på andre vintyper end de søde. Og det gør de bestemt også i Canada, hvor rød- og hvidvinsproduktion spiller en stor rolle. Det samme gælder ikke mindst også for mousserende vin, som i løbet af de seneste år for alvor er blevet udbredt blandt de canadiske vinproducenter.

“Der sker rigtig meget inden for canadisk vin i disse år. Det vigtigste områder at holde sig for øje er British Columbia og Ontario. Der er blevet dyrket vin i 100 år i British Columbia, men det er især inden for de seneste 30 år, at fokus på kvalitet for alvor er blevet intensiveret. Mange meget velhavende canadiere investerer i disse år i vinbranchen og opkøber marker og state of the art udstyr,” fortæller Rasmus Vejbæk-Zerr.

I modsætning til hvad man måske skulle tro, er de vinproducerende dele af Canada karakteriseret ved høje temperaturer om sommeren og lav nedbør, der sikrer en god og stabil vækstsæson med lav risiko for svampeangreb. Det hjælper mange af de vinde, som strømmer fra havet såvel som mange af de søer, som spiller en vigtig rolle. Når vi taler om de tørre vine, har de canadiske producenter takket være sin dyrkning inden for 40. og 50. breddekreds mulighed for at lave alt fra friske. syredrevne hvidvine på riesling og sauvignon blanc og lette, delikate rødvine på pinot noir til de mere intense bordeauxblends med store andele cabernet franc samt syrah, der leder tankerne i retning af vinene fra Nordrhône.

Meny i Rotunden regnes af mange for at have det flotteste vinudvalg for et supermarked her til lands, og i sortimentet har Rasmus Vejbæk-Zerr i skrivende stund fire canadiske vine. Han tøver ikke med at sige, at vinene efterhånden har nået et rigtig højt niveau, men ikke desto mindre er det fortsat noget, som skal “håndsælges”, som han kalder det.

“Folk kommer ikke selv og tager en canadisk vin ned fra hylden. De gode vine fra Canada kommer også ofte op at konkurrere i pris med de europæiske vine, men umiddelbart ville sammenligne dem med; men når vi får mulighed for at vejlede folk, er de ofte nysgerrige efter at prøve dem, og vi får også god feedback fra vores kunder. Vi anbefaler også ofte canadisk vin, hvis vi har kunder, der efter efterspørger en sjov vin til en blindsmagning,” siger han.

canadisk vin
Der er ikke langt mellem vinlandet og storbyen flere steder i Canada.

Mousserende vin sprudler

Et andet sted på det vinøse stamtræ, der for alvor skyder frem i disse år, er mousserende vin. Mere end 100 producenter i Canada producerer mousserende vin, og mange af disse anvender den traditionelle metode med andengæring i flasken, som man kender det fra Champagne. De seneste fem år er produktionen mere end fordoblet, og kurven er fortsat stigende. Og ligesom i Champagne er de primære druer chardonnay og pinot noir, når der skal produceres mousserende kvalitetsvin i Canada. Det giver således også mulighed for at sammenligne de canadiske udgaver med de anerkendte bobler fra Champagne.

“Udviklingen inden for mousserende vin er virkelig stor. Jeg har serveret mousserende canadisk vin for endog meget erfarne vindrikkere, som gættede på, at der var tale om champagne,” siger Rasmus Vejbæk-Zerr.

Og med de ord slutter denne første indføring i canadisk vin. I næste uge sætter jeg fokus på et udvalg af canadiske vine, som hver især repræsenterer det, som canadisk vin står for i disse år.