De forgangne to uger har jeg præsenteret to opskrifter, hvor jeg har taget udgangspunkt i den mest gængse måde at spise sild på: den marinerede sild. I denne tredje og foreløbig sidste opskrift med sild tager jeg udgangspunkt i ferske sildefileter, som jeg laver til en “schnitzel” toppet med ristede løg, blodappelsin og brunet smør-sauce. Den vil du rigtig gerne smage, kan jeg forsikre dig om.
Sponsoreret artikel
De fleste danskere er vant til, at sild er noget, der kommer i marineret form på glas. Den marinerede sild er fantastisk, så dette indlæg handler ingenlunde om at tage ære fra denne måde at tilberede og spise sild på; men den ferske sild er også delikat. Den kan steges, som den er, dampes eller – som her – paneres, inden den får et varmt bad i olie. Silden er en fed fisk, og når den tilmed friteres, skal der skabes en modvægt i form af et syrligt element. Citron er en klassiker til schnitzel, men jeg ville gerne have en lidt mere mild og afrundet syre, hvorfor valget faldt på blodappelsin (almindelig appelsin kan også anvendes). På den måde får man også det sur-søde element, som mange af os forbinder med det at spise sild. De friterede løgringe giver en delikat sødme og umami-agtig dybde, mens den brunede smør-sauce runder serveringen af med sine noter af karamel og hasselnød. Saucen indeholder finthakket løg og kapers for at give lidt kant til retten. Jeg håber, at du vil give den et forsøg – den smager rigtig godt og kan sagtens udgøre en selvstændig, mættende frokostret.
Læs også: Moderne karrysild af gammeldags modnede saltsild
Schnitzel af sild til fire personer
4 udbenede sildefileter
3 spsk. hvedemel
1 æg, pisket
1 dl rasp
Fire løg, skåret i ringe på cirka 3 mm
2 dl smagsneutral olie, fx solsikkeolie
Salt
2 blodappelsiner, skåret i både
100 gram smør
1/2 løg, skåret i små tern
2 spsk. kapers
Fennikeltoppe, alternativt dild
Læs også: Disse vine skal du drikke til påskefrokosten
Fremgangsmåde
Ristede løg: Kom løgringene i en gryde, og dæk dem med olien. Lad løgene koge op på middel-høj varme, og rør i dem en gang imellem. Efter 5-10 minutter begynder de at stege i stedet for at koge. Tag dem af varmen, når de er flot gyldenbrune, og læg løgringene på en tallerken dækket med køkkenrulle, og drys med salt.
Sild: Vend sildefileterne i mel, dernæst æg og slutteligt rasp. Sørg for, at sildefileterne er dækket så meget som muligt at rasp over det hele. Friter sildene 1-2 ad gangen i den samme olie som løgene. Vend dem efter et par minutter, så de bliver ensartet gyldne på begge sider. De skal have 3-4 minutters tilberedning i alt. Læg de stegte sild på køkkenrulle, og drys med salt.
Brunet smør: Varm smørret op i en gryde ved middel-høj varme. Sluk for varmen, når smørret er gyldenbrunt, og lad det stå et minuts tid, inden du tilsætter løg og kapers.
Læs også: Marineret gammeldags modnet sild med et asiatisk twist
Anretning: Placer en sildeschnitzel nederst, og top med løgringe, blodappelsin og fennikeltoppe. Hæld saucen på ved bordet foran dine gæster. Velbekomme!