En snak om det gode jakkesæt med Mond of Copenhagen

Livsstil 6. maj, 2020 0 Kommentarer

Der er få ting, der kan løfte en herres elegance som et velsiddende kvalitetsjakkesæt. “Kvalitet” er dog ikke nødvendigvis lig med “velsiddende”, for et dyrt jakkesæt kan sagtens sidde dårligt, hvis det ikke passer til personen, der bærer det. Det er ikke så nemt at købe et jakkesæt, som man skulle tro, for der er en masse faldgruber, og dem skal vi helst undgå. Jeg har taget en snak med Michael Birch Jacobsen, som er idemand og medejer af Mond of Copenhagen, der har specialiseret sig i jakkesæt syet efter individuelle mål, og som samtidig prismæssigt er til at komme i nærheden af, selv om du ikke er direktør for en verdensomspændende virksomhed.

Der er mange gode grunde til at trække i et lækkert jakkesæt. I forretningsmæssig sammenhæng giver det dig en større autoritet, og ved mere festlige lejligheder bliver du ham, de andre kigger efter, mens de tænker: “Der er en mand, der ved, hvad han laver.” Det kan der være mange fordele ved, og er du ligeglad med de førnævnte, kan du som minimum glæde dig over, at et godt, velsiddende jakkesæt er langt mere behageligt at have på.

Desværre har de seneste år været præget af alt for stramtsiddende jakkesæt, hvilket vi især kan “takke” et mærke som Tiger of Sweden for. Der er stor forskel på figursyet og slim fit. Mens det første følger og fremhæver din figur i positiv forstand, kommer et slim fit-jakkesæt alt for ofte til at modarbejde din figur, medmindre du vitterligt er eliteløber med meget slanke arme og ben. Et godt jakkesæt “falder” ned over kroppen, mens et stramtsiddende vil slå folder og i øvrigt besværliggøre din bevægelsesfrihed.

mond of copenhagen

I dag skal det handle om lækre jakkesæt. Se, hvor flot denne jakke falder over arme, skuldre og bryst.

Læs også: En guide til køb af mekaniske ure

Nok om slim fit-jakkesæt, for heldigvis er trenden begyndt at gå tilbage i en mere løstsiddende retning, som fortsat følger kroppen, men hvor der samtidig er luft og plads. Væk er den helt smalle revers – kraven på jakken, om man vil – til fordel for en bredere revers, som i mine øjne er langt mere elegant, blandt andet fordi den falder flottere over brystet. Alt dette betyder dog ikke, at man bare kan gå ud at finde det første det bedste jakkesæt på stativet i sin nærmeste tøjbutik, for sandsynligheden for, at sættet sidder, som det skal, er meget lille. Det kan man naturligvis få rettet til hos en skrædder, men det er alt andet lige flottere og sjovere at købe noget, som er lavet specifikt til dig. Problemet er blot, at det – helt forståeligt – er uhyre kostbart at gå til en dygtig skrædder og få syet et jakkesæt fra bunden i Danmark. Går man til de gode skræddere, vil et jakkesæt typisk koste fra 20.000 kroner, og jeg forstår udmærket godt, hvis du ikke har den slags penge til rådighed. Er penge ikke et problem, bør du afgjort lægge vejen forbi eksempelvis Mott Skrædderi på Østerbro eller Peter Undén på Frederiksberg, for det er noget helt særligt at gå til en skrædder og tage det hele fra bunden.

De fleste har dog et lidt mindre budget, men i disse moderne tider behøver det heldigvis ikke at betyde, at man ikke kan komme til at trække i et kvalitetsjakkesæt. Flere aktører på markedet har specialiseret sig i en afart af den klassiske skræddergerning, og en af dem, der gør det bedst herhjemme, er Mond of Copenhagen, som har en butik på Ågade i København, en på Strandvejen i Hellerup samt en i Aarhus. Her kan man frit designe sine jakkesæt, som bliver lavet på mål fra en 3D-scanner, der langt hurtigere end en skrædder kan tage dine mål, og blandt andet derfor begynder priserne for et jakkesæt ved 4.000 kroner. Metervarerne kommer fra bedste stofmøller i henholdsvis Italien og England, og jakkesættene bliver syet i Portugal for at holde omkostningerne nede og kvaliteten i top. Jeg har taget en snak med Michael Birch Jacobsen, som stiftede Mond of Copenhagen for ni år siden sammen med sin bror, Martin Birch Jacobsen.

mond of copenhagen

Michael Birch Jacobsen har stiftet Mond of Copenhagen sammen med sin bror, Martin.

Michael, hvordan opstod ideen til Mond of Copenhagen?
Martin og jeg vidste, at mange danske mænd rejser til Asien for at få lavet et jakkesæt efter mål. Vi tænkte, at det måtte kunne lade sig gøre at gøre noget lignende herhjemme. Vi ville udelukkende anvende metervarer af høj kvalitet og så få det syet i lande, hvor produktionsomkostningerne var lavere. Vi har vores produktion i Portugal, hvor skrædderne er rigtig dygtige, men lønningerne er lavere end herhjemme, og derfor kan vi tilbyde et kvalitetsjakkesæt til en overkommelig pris, som er meget bedre end det, du kan købe i eksempelvis Thailand.

mond of copenhagen

Lækre detaljer hele vejen rundt. De langt de fleste stangsæt er der tale om imiterede knaphuller, men hos Mond of Copenhagen er de fuldt ud funktionsdygtige.

Havde I så bare helt styr på tingene fra begyndelsen?
Martin var den stilbevidste af os to, mens jeg ikke havde noget større kendskab til god stil, da vi begyndte. Til gengæld har jeg kunnet lære alt fra bunden, når det kommer til, hvad god stil er, og jeg er et levende bevis på, at alle kan lære det, for jeg gik tidligere i tøj, der kunne ligne noget, der var løgn. Min holdning er, at hvis man ser en mand, der ikke er pænt klædt på, så er det hans eget valg, hvilket selvfølgelig er helt fair; men der findes så megen information, man kan tage udgangspunkt i, i dag.

Hvor bør man så begynde, hvis man som mand vil oppe sig?
Man kan begynde med at finde ud af, hvilke farver der passer godt sammen. Dernæst kan man grave dybere og blandt andet finde ud af, hvilke farver der passer godt til ens hår- og hudfarve. Hvis du eksempelvis har helt lys hud og meget mørkt hår, kan du også bedre klæde dig i kontrastfulde farver i forhold til en person, hvis hår- og hudfarve minder mere om hinanden. Der er skrevet mange bøger om dette emne, og det er faktisk særdeles interessant. Alt dette er selvfølgelig noget, vi hjælper kunden med, når han designer sit jakkesæt.

mond of copenhagen

Det skorter ikke på valgmuligheder inden for farvevalg.

Og hvad er så for dig et godt jakkesæt?
Først og fremmest skal kvaliteten være i orden. Det handler om kvaliteten af råvaren, der er anvendt, og hvordan den er vævet. Så er der naturligvis den håndværksmæssige del, som handler om, hvordan det er syet, og når en metervare af høj kvalitet er syet flot sammen, falder sættet bare bedre. Det er meget nemt at se forskel. Den gode farvekombination og de gode metervarer kan du sådan set godt finde i en stangvare, så det er især på det tredje parameter, vi mener, at vi kan gøre en forskel: pasformen. Du kan købe det dyreste jakkesæt, men hvis det ikke sidder ordentligt, virker det bare ikke. Vi kigger på din kropsform, din positur og kropsholdning. Krummer din ryg, er du bredskuldret, har du en prominent brystkasse, som gerne vil skubbe jakken frem og så videre. På den måde kan vi sikre, at du får et jakkesæt, der sidder rigtigt og fremhæver din figur frem for at modarbejde den. Vi sørger for, at der ikke er folder i nakken, at reversen ikke buler ud af, og at du ikke havner i et par alt for smalle bukser, som der desværre har været tendens til de seneste år.

Et af hvert, tak!

Der er en del forskellige muligheder inden for ”skræddersyede” jakkesæt. Hos den traditionelle skrædder bliver alt gjort fra bunden lige fra opmåling til syning og endelig justering hos den pågældende skrædder. Så er der dem, der retter en stangvarer lidt til og kalder dette jakkesæt for “skræddersyet” eller “skræddertilrettet”. I lægger jer på sin vis midtimellem de to genrer. Kan du ikke uddybe, hvad I gør?
Jo, meget gerne. Det er vigtigt at understrege, at vi ikke producerer stangvarer men derimod, hvad vi kalder custom tailoring eller på dansk: jakkesæt syet efter mål. Alle kunder, der køber et jakkesæt hos os, får taget individuelle mål, og deres jakkesæt syes fra bunden hos vores skræddere i Portugal. Hvis der er behov for justeringer, når sættet ankommer, sørger vores skrædder i butikken for, at de sidste detaljer kommer på plads. De sæt, man ser i vores butikker, er altså udelukkende eksempler på de designs og farver, som vi kan tilbyde. Der skal ikke herske tvivl om, at den gammeldags skrædder tilbyder den fineste form for skrædderi, fordi alt foregår på adressen, hvor du møder op, men udfordringen er, at hvis der er tale om dygtig skrædder, er der typisk mange måneders ventetid, og er der omvendt tale om en mindre dygtig skrædder, ender du ud med et utilfredsstillende produkt. Vi mener, at vi har vores berettigelse, fordi vi er i stand til at tilbyde et jakkesæt syet fra bunden af de bedste metervarer til en rigtig god pris. Det kan vi, fordi vi har skåret alle fordyrende mellemled væk. Vi køber eksempelvis alle stoffer direkte i nogle mængder, som også giver os en bedre pris. Vores berettigelse er, at manden, der alligevel er villig til at betale for et sæt fra Hugo Boss eller Tiger of Sweden til 4.-5.000 kroner rent faktisk kan få noget, der sidder meget bedre, hos os. Vi prøver heller ikke at tage kunder fra de traditionelle skræddere. Vi vil hellere flytte folk fra stangvarerne og ind til os.

Hils på Team Mond of Copenhagen i Hellerup. I midten ser du medstifter og bror til Michael Birch Jacobsen, Martin Birch Jacobsen.

Hvordan opbygger man i dine øjne en god garderobe?
Først og fremmest skal du tage dig god tid. Hvis du ikke er sikker på et køb, så vent. Du skal lave tre lister: en med det, du har og stadig går med, en liste med det, du ønsker dig, samt en liste med det, du mangler. Når du køber nyt, kan du altid tjekke på dine lister, så du rent faktisk får det, du har brug for.
Dernæst er det en god ide at spørge dig selv, om du er mest til jakkesæt eller “separates” – altså en sportsjakke/blazer med separate bukser til. En blazer med eksempelvis et par chinos til er mere uformelt, men det er i de fleste sammenhænge fuldt ud accepteret, specielt hvis du også tager et slips på.
Slutteligt skal du sørge for at have det sjovt med det undervejs. Det er en rejse, og man kommer til at lave fejl, men dem lærer man af.

Tingene set lidt fra oven.

Hvad bør den velklædte mands basisgarderobe bestå af?
Han bør som minimum to jakkesæt i henholdsvis mørkeblå og mørkegrå, gerne vævet i stof af en god kvalitet på minimum 300 gram per meter.
Dernæst bør han have en lækker sportsjakke/blazer, nogle gode blå jeans/og eller chinos samt et par flannelsbukser. Det er også godt at have en flot frakke, eksempelvis en trenchcoat.

Læs også: Skoguide – disse fem par sko bør du have i din garderobe

Jeg siger mange tak til Michael Birch Jacobsen for hans tid. Hvis du er blevet nysgerrig efter at læse mere om Mond of Copenhagen, kan du gøre det lige her. 

Du skal have tak for, at du læste med.