Disse restauranter burde få stjerner i Michelin Guide Nordic Countries 2024

Begivenheder 22. maj, 2024 0 Kommentarer

Det er igen blevet den tid på året, hvor Michelin deler sine stjerner ud i Norden, og selv om jeg ikke altid er enig med guiden, anerkender jeg, at dens stjerner fortsat er den ultimative hæder, en gourmetrestaurant kan modtage. Lært af erfaring er det umuligt at spå om, hvilke steder der får stjerner, så jeg vil – som tidligere år – hellere komme med min mening om, hvilke restauranter der burde få én eller flere stjerner. Dertil lægger jeg også nogle realistiske bud på stjernekandidater, som jeg ikke nødvendigvis selv har besøgt endnu. Lad os komme til sagen!

Disse restauranter burde få én stjerne

 

Aure, København

Det kan virke lidt utroværdigt at begynde med en restaurant, jeg ikke har besøgt endnu, men jeg gør det ikke desto mindre alligevel. Aure, der slog dørene op på Refshaleøen i marts, er utvivlsomt Københavns varmeste bud på en ny stjernerestaurant. Nicky Arentsen og hans partner, Emma Nørbygaard, har åbnet en spændende gourmetrestaurant baseret på sæsonens bedste råvarer præsenteret på særdeles æstetisk vis. Nicky Arentsen har en fortid på blandt andet Jordnær, og det – lagt sammen med de mange flotte anmeldelser i de store dagblade – er Aure et oplagt bud på en ny stjerne i København.

Aure er et brandvarmt bud på en ny stjernerestaurant i København. Foto: The Travel Book

Connection by Alan Bates, København

Jeg var mildest talt overrasket over, at Alan Bates ekstremt smagskoncentrerede køkken ikke blev fundet værdigt til en stjerne i fjor. Jeg ved med sikkerhed, at guidens inspektører har været forbi, og jeg begriber ikke, hvordan de kunne overse den uafbrudte velsmag, der strømmer til bordet på Connection. Om Connection har mere held i sprøjten i år, er svært at spå om, men en stjerne fortjener den gode englænder og hans lille, sammentømrede hold uanset hvad.

Michelin Guide Nordic Countries 2022

Connections cowboytoast er i sig selv en stjerne værdig.

Studio, København

I 2021 modtog Studios køkkenchef, Christoffer Sørensen, Michelins Young Chef Award, og derfor var det også forventningen, at Sørensen og co. ville modtage en stjerne i fjor, hvor Studio åbnede på den nye lokalitet i Carlsbergbyen. Den udeblev dog til min overraskelse, og det undrer mig, hvordan guidens inspektører har kunnet overse kvaliteten i Studios lokalt funderede og velsmagsbetonede køkken. Forhåbentlig har de været mere opmærksomme i år – i så fald må der lande en stjerne hos Studio.

michelin guide nordic countries 2023

Studio bør få en stjerne i år.

À Terre, København

À Terre er gået mere og mere helhjertet ind i gourmetgenren, og i sin nuværende konstellation fortjener restauranten afgjort en stjerne. Dansk-franske Yves Le Lay dyrker sit franske ophav, og det burde jo være sød musik i guidens øre. Fransk ophav eller ej: Man får skøn, skøn mad på À Terre, som akkompagneres af en meget personlig og kompetent betjening, som alt i alt gør det til en dejlig oplevelse at spise i den lille restaurant bag Det kongelige Teater.

À Terre kan uden problemer bære en michelinstjerne på døren.

Falsled Kro, Millinge

Falsled Kro har siden guidens udvidelse til hele Danmark været en konstant kandidat til en stjerne. I fjor tiltrådte Simon Juel Petersom som køkkenchef, og det er maden bestemt ikke blevet ringere af. Det kulinariske DNA er fortsat fransk, men råvarerne er i overvejende grad lokale, og det bliver kun mere og mere udtalt. Den gamle, hæderkronede kro bør virkelig snart få den stjerne!

Falsled Kro er år efter år kandidat til en stjerne – måske bliver det i år.

Lieffroy, Nyborg

Vi bliver få Fyn, hvor Restaurant Lieffroy helt ud til Storebælt i Nyborg også fortjener en stjerne. Lad det blot ikke blive på bekostning af den fantastisk afslappede og samtidigt meget professionelle betjening under ledelse af Helle Lieffroy! Maden og omgivelserne er afgjort til en stjerne, og det ville klæde Michelinguiden at anerkende Patrick Lieffroy og hans køkkenholds gode arbejde.

Se også: Videoportræt af Lieffroy

Kommer Nyborg mon på stjernekortet i år?

Alimentum, Aalborg

Med tilføjelsen af Villa Vest og Tri kom Nordjylland langt om længe på Michelin kulinariske danmarkskort. Man fornemmer dog, at de kære aalborgensere fortsat føler sig overset, og efterhånden er der også basis for, at en stjerne kan finde vej til Nordens Paris. Byens bedste bud i skrivende stund er Alimentum med deres bæredygtige og ekstremt lokalt forankrede madprofil og ambitiøse køkken, som bestemt kan bære en stjerne. Med ansættelsen af Alexander Johnsen er Bühlmann på Scheelsminde i Aalborg også et rigtig godt bud til næste år. Indtil da ville jeg satse på Alimentum som Aalborgs bedste bud på en ny stjerne.

alimentum

Alimentum er pt. Aalborgs bedste stjernekandidat.

Disse restauranter burde få to stjerner

Lyst, Vejle

I mine øjne er Lyst en af landets bedste restauranter, og efter min mening er potentialet der til at gå hele vejen til de tre stjerner på lidt længere sigt. I første omgang skal man dog have stjerne nummer to, og det vil være forrykt, hvis den ikke lander i år. Daniel McBurnies køkken emmer af velsmag og charme. Det er ikke nødvendigvis det mest avantgardistiske, men råvarerne er af højeste kvalitet, og tilberedningerne sidder lige i skabet. Ydermere er Lyst en af landets mest spektakulære restauranter fra inderst til yderst, og den er som minimum “en omvej værd”, som er Michelins egen definition på to stjerner.

Lyst bør få to stjerner i år.

Søllerød Kro, Holte

Søllerød Kro bliver år efter år spået stjerne nummer to i Michelinguiden – også af mig selv – men foreløbig er den ikke landet. For ganske nylig modtog restauranten seks stjerner i Jyllands-Posten, som samtidig understregede, at en anden stjerne ville være mere end på sin plads. Den overbevisning deler jeg til fulde, for den regerende Bocuse d’Or-mester, Brian Mark Hansen, har aldrig lavet skarpere mad, end han gør i dag, og det siger ikke så lidt.

Disclaimer: I dag har jeg den store ære at være tilknyttet Søllerød Kro som konsulent. Jeg er meget stolt over at være blevet tilknyttet en restaurant, jeg gennem mange år har rost til skyerne adskillige gange. 

Hvert år fremhæves Søllerød Kro som en kandidat til to stjerner – mon det sker i år?

Mielcke & Hurtigkarl, Frederiksberg

Man orker næsten ikke at nævne Mielcke & Hurtigkarl igen, igen, for hvert år fyldes spalterne på samtlige aviser med tilsagn om, at den smukke restaurant i Frederiksberg Have fortjener to stjerner, og hvert år er resultatet det samme: nul stjerner til M&H. Ikke desto mindre fortjener de at blive nævnt for deres altid originale serveringer, sublime vinparringer og fremragende betjening.

Mielcke & Hurtigkarl – jeg tror ikke for alvor på det, man fremhæves skal de altså.

Disse restauranter burde få tre stjerner

Alchemist, København

Hvis ikke det produkt, Alchemist langer over disken til sine gæster, er tre stjerner værdigt, opgiver jeg at prøve at forstå, hvad der skal til. Alchemist er på mange måder i en liga for sig, når vi taler om restaurantoplevelser. Ingen andre steder får man en totaloplevelse, der rækker så langt ud over selve måltidet, som man gør på Alchemist. Her får følelser frit spil, og nye aspekter af gastronomien, ja livet for den sags skyld, vækkes til live her. I år må være året, hvor det lykkes for Rasmus Munk og co.

Alchemist ligger så lunt i svinget til den tredje stjerne, at det må blive i år.

Jordnær, Gentofte

Det er svært at komme i tanke om et mere præcist og hamrende velsmagende køkken end det, Eric Vildgaard og hans hold leverer på Jordnær i Gentofte. Samtlige retter er veritable smagseksplosioner, som vækkes til live i samspillet mellem de absolut bedste råvarer og den kærlighed, de udsættes for, i køkkenet. Mens Alchemist leverer et totalteater, er Jordnær en mere klassisk restaurantoplevelse, og den fås ganske enkelt ikke meget bedre. Tre stjerner er indiskutabelt på sin plads!

Jordnær laver mad, så englene synger. Det bør kunne udløse den tredje stjerne.

 

Hvilke restauranter får stjerner i Michelin Guide Nordic Countries? Giv dit bud herunder!