Everdure 4K – luksusmodellen af en multifunktionsgrill

Anmeldelser 16. juli, 2019 0 Kommentarer

Sponsoreret artikel i samarbejde med Witt A/S

Tænk, hvis du kunne få røgovn, pizzaovn og almindelig grill i én – tilmed med optænding direkte i grillen. Det kan du med den nye Everdure 4K, som er udarbejdet i samarbejde med den engelske stjernekok Heston Blumenthal, som tror så meget på projektet, at han har købt sig ind i australske Everdure. Jeg har haft fornøjelsen af at teste Everdure 4K, det nye flagskib, som bringer helt nye dimensioner til det at grille.

Grillsæsonen er over os, og selv om vejret i år har været mere lig de somre, vi er vant til med lavere temperaturer og overskyet himmel, er der ingen grund til ikke at tilberede sin mad på grillen. I den anledning har jeg de seneste par uger haft fornøjelsen af at have en Everdure 4K-grill til test, og det har ikke været kedeligt.

Førstehåndsindtrykket
Når man modtager papkassen med grillen i, fornemmer man hurtigt, at der ikke er tale om en forvokset blikspand. Med en kampvægt på cirka 80 kg har den noget monumentalt over sig, og det er tydeligt, er der her er tale om en bundsolid grill, der kan holde til det meste. Det tager cirka 20 minutter for to personer at samle den, og derfra er man egentlig klar til at sætte i gang. Der er ikke noget mere irriterende, når man har købt et premiumprodukt, end at finde ud af, at man mangler en masse tilbehør for at få den fulde udnyttelse af produktet. Det ved de hos Everdure, og derfor får du en tang til kul, en madtang, to stålriste, en pizzasten og hele fire stegetermometre (dem vender jeg tilbage til) med i pakken.

Læs også: Opskrift på Samsøs bedste kartoffelmad 2019

everdure 4k

Her har du vidunderet, Everdure 4K.

Alt i alt er der tale en uhyre lækker kvalitet. Låget er tungt og robust, og der opbygges lynhurtig tillid til grillen. Jeg er desuden begejstret for grillens “indretning” med en indbygget holder til pizzastenen på grillens bagside, hvor der ligeledes hænger kroge til de forskellige grillredskaber. Ydermere er der en redskabsskuffe nederst på forsiden af grillen, hvor man kan opbevare tangen til risten samt stegetermometrene.

En praktisk skuffe holder styr på de små løsdele.

Der medfølger i øvrigt også et løst håndtag, som man nemt kan på- og afmonterer spanden, hvori asken samler sig, og dermed kan man i et snuptag tømme den før næste grillning.
Man kunne argumentere for, at indbyggede hjul på en grill på omkring 80 kilo ville være smart. Disse medfølger ikke, men de kan tilkøbes for 899 kroner. Dem havde jeg gerne ligeledes set inkluderet i prisen, som i øvrigt er 20.000 kroner.

Læs også: Folkene bag Juno åbner nyt spisested

Der er kroge til det medfølgende tilbehør på bagsiden af grillen.

Smid din grillstarter ad Pommern til
Jeg har aldrig brudt mig om grillstartere. De er besværlige at håndtere, og det at flytte rundt på de brandvarme kul er heller ikke helt uden risiko. Derfor er jeg meget begejstret for, at optændingen foregår direkte i grillen med Everdure 4K, og det tager tilmed ikke mere end 10 minutter for kullene at blive klar. Everdure anbefaler trækul af flere årsager: De er hurtige at optænde, de giver en renere smag til maden, og så er der ikke anvendt kemiske midler, som det er tilfældet med briketter. Betjeningen foregår via et touch-display på grillens front. Ved et enkelt tryk på en knap aktiverer man grill-legemerne i bunden af grillen, og herfra tager det blot 10 minutter, før kullene er klar. Sølle 300 gram kul skal der til for at opnå en rumtemperatur på 200 grader i grillen, og skal man grille mere end en times tid, tilfører man blot 2-3 stykker kul fra tid til anden, hvilket foregår via et hul siden af grillen, hvor man ved hjælp af tangen nemt kan lægge nyt kul på uden at skulle fjerne risten. Man kan også bruge briketter, men så varer optændingen de normale 30-45 minutter.

Optændingen foregår let og elegant i Everdure 4K.

Når kullene er klar, er det blot at lægge risten på, hvilket man nemt gør ved hjælp af en medfølgende tang, der har et sikkert greb om den todelte, solide støbejernsrist. Displayet fortæller hele tiden, hvor varmt der er inde i grillen ved hjælp af to fastmonterede stegetermometre på indersiden af det tunge låg, hvor der i øvrigt også sidder en lampe, således at man kan se, hvad man laver, hvis man griller i lav belysning. Foruden de to fastmonterede termometre får man hele fire løse termometre med. De monteres individuelt efter behov, og således kan du altså måle temperaturen på flere forskellige emner eller flere steder i det samme emne, hvis der eksempelvis er tale om et stykke kød med varierende tykkelse. Ved et enkelt tryk viser displayet temperaturen på stegetermometret, så du hele tiden nemt kan følge med. Der medfølger en lille klemme til stegetermometrene, som du kan montere på selve risten, så du hele tiden ved, hvor varm den er, inden du lægger dine råvarer på.

Der er plads til fire frie stegetermometre, som alle følger med.

Op til 438 grader
Takket være en suveræn isolation kan Everdure 4K nå en makstemperatur på intet mindre end 438 grader. Det er de færreste madvarer, der har godt af en sådan behandling, men når man skal bage pizza, kan man med fordel nærme sig de temperaturer. Det formidable ved Everdure 4K er, at den foruden at være et brutalt varmemonster ligeså fungerer til langtidstilberedning ved lave temperaturer, og smider man træ eller røgsmuld på kullene, fungerer den perfekt som røgovn til eksempelvis pulled pork eller lignende. Det hele reguleres ved hjælp af de to ventiler på henholdsvis fronten og låget, hvor du nemt regulerer luftstrømmen og dermed temperaturen i grillen. Takket være hullet i siden på Everdure 4k kan du nemt tilsætte røgtræet, når du vil.

Man går ikke ned på varme med Everdure 4K.

Første test: pizza
Den eneste forskel på drenge og mænd er som bekendt prisen på deres legetøj, og legebarnet i min far og mig kom hurtigt op til overfladen, da vi stod og betragtede Everdure 4K, som i øvrigt kommer i fem forskellige farver. Derfor skulle vi naturligvis teste, hvordan den håndterede de høje temperaturer, og til det var pizza den oplagte spise. Når grillen skal op i nærheden af 400 grader, skal der mere trækul på end normalt, omkring et kilo, men så holder den også temperaturen længe. På med pizzastenen og i gang – på 2-3 minutter havde vi hamrende sprøde, boblende bunde, vel at mærke af dej lavet på godt en halv time, så det var altså ikke takket være bagermæssig ekspertise eller tålmodighed. Det var ganske enkelt bunde af den slags, du normalt kun får hos de bedste pizzeriaer. Toppingen kunne godt have tålt mere ovenvarme, men at de ikke fik det, var i lige så høj grad også vores egen skyld, fordi vi havde placeret pizzastenen direkte på støbejernsristen frem for stålristene, hvilket havde bragt pizzaerne tættere på ovenvarmen – den detalje i brochuren havde vi overset, men de bunde var fænomenale, og skal man bage brød, fladbrød, pitabrød eller lignende, vil man blive svært begejstret over Everdure 4K’s ydeevne på dette område.

Så kører vi!

Tjek lige den bund!

everdure 4k

Få mere ovenvarme ved at anvende de medfølgende stålriste.

Læs også: Test af The Control Freak – kogepladen fra drømmeland

Ved en anelse lavere temperatur, cirka 250 grader, blev der også grillet t-bones, og de opnåede masser af grillsmag og farve og en medium-rare kerne, selv om de var forholdsvis tynde – bestemt også godkendt.

På trods af at bøfferne var forholdsvis tynde, lykkedes det at sikre både rødt kød og grillet overflade.

everdure 4k

Det færdige resultat.

Der røg også en oksemørbrad på grillen.

Jeg har også haft held med at grille friske sommerløg, courgetter og rød peberfrugt, som jeg sidenhen lavede til en mojo, den spanske pendant til pesto, og både løgene og peberfrugterne nød godt af varmen, som gav dem en nydelig karamellisering og sødme.

Friske grøntsager fra Samsø (og lidt økologisk peberfrugt fra sydligere himmelstrøg. De blev brugt til at lave en formidabel mojo.

Low and slow
Everdure 4K skulle selvfølgelig også have testet sine evner ud i kunsten at langtidstilberede, hvorfor en svinenakkefilet blev indkøbt til en omgang pulled pork. Vi havde ikke helt de 14 timer, vi normalt ville have givet den, men efter cirka 10-11 timer havde stegen opnået den rigtige sorte røgskorpe, og saftigheden var så sandelig bevaret. Langtidstilberedning på Everdure 4K kræver en vis opmærksomhed i løbet af dagen, fordi der løbende skal fyldes nye kul på, så man skal være i nærheden, når man kaster sig ud i det projekt. Ved hjælp af bluetooth og en app (foreløbigt kun til iPhone) kan man se en kurve over temperaturens forløb, men med bluetooth skal man som bekendt have sine enheder inden for nogle meter af hinanden, så man kan ikke køre på stranden og holde øje med temperaturen derfra. Der medfølger i øvrigt en lille stålkop til vand, som nemt monteres på indersiden, og dermed kan man sikre et fugtigt miljø til langtidstilberedning, hvor tingene ikke må tørre ud.

Ved første øjekast ligner det, at færdig pulled pork er helt forkullet, men faktisk er det den langsomme rygning, der farver kødet sort.

Det færdige resultat med fine trevler og saftigt kød.

Sikker og nem at anvende
Jeg er på ingen måde grillekspert, og netop derfor har det været en yderst positiv oplevelse at arbejde med Everdure 4K. Det hele foregår intuitivt via displayet, og det medfølgende udstyr gør, at man nemt betjener alle dele af arbejdet med grillen.
Grillen er ligeledes sikker at have stående, selv om man har små børn i nærheden. Selv når Everdure 4K nærmer sig 400 grader, kan man holde en hånd på siden af den, hvilket også tydeligt illustrerer, hvor velisoleret den er. Samtidig sikrer en knap, at børn ikke bare kan åbne låget, som i øvrigt også er for tungt for små børn at løfte.

Få ønsker til forbedring
Generelt er jeg yderst begejstret for mit første møde med Everdure 4K, og jeg har meget få ting at sætte en finger på. Jeg havde gerne set, at der var indbygget blød lukkefunktion i låget, så det selv ville glide langsomt ned, når man slipper det. Min kæreste fik slammet låget i med noget af et brag, første gang hun lukkede den, fordi hun troede, at der var blød lukkefunktion. Omvendt gør manglen på denne funktion, at man hurtigt kan lukke grillen, så der ikke siver unødig varme ud, så der er argumenter for og imod. Derudover er stikkene til stegetermometrene placeret i nedre højre hjørne på låget, som gør, at man skal bøje sig ind over grillen for at tilslutte dem, og når den er varm, skal man lige koncentrere sig lidt. Jeg har ikke brændt mig på den, men man kunne have placeret dem mere brugervenligt.

Konklusion
Der findes masser af vilde gadgets og madlavningsudstyr på markedet, som kan tilfredsstille de sande nørder, men de er ikke nødvendigvis nemme at gå til. Min erfaring er, at skal man have glæde af noget, skal det være nemt, effektivt og intuitivt, og ved Everdure 4K kan jeg sætte hak i samtlige bokse. Efter blot en god uges test føler jeg mig dus med den. Mange vælger en gasgrill, fordi den er hurtig at optænde og sviner mindre, men her får du den ægte trækulsoplevelse uden alt besværet, og betjeningen af Everdure 4K er så nem, som noget kan blive. Det kommer selvfølgelig også med en pris: Everdure 4K har en vejledende pris på 20.000 kroner, hvilket automatisk gør den til en grill for dem, der virkelig kan og/eller vil bruge den mængde penge på en grill. Derfor bliver det også et akademisk spørgsmål, om den er pengene værd, for der findes mange griller, pizzaovne og lignende på markedet, som hver især er gode til én bestemt ting og koster væsentligt mindre, men ønsker man én grill, der kan det hele og har en ekstrem lækkerhedsfølelse over sig samt en suveræn ydeevne, kan jeg kun på det varmeste anbefale Everdure 4K – jeg glæder mig, hver gang jeg skal tage den i brug.

Læs meget mere om Everdure 4K lige her. Witt A/S er importør af Everdure 4K i Danmark. 

everdure 4k

Tid til et hvil inden næste runde. Du skal have tak for at læse med.