Hvis du er fast følger af denne side og mine bedrifter, vil du vide, at jeg elsker at lave mad. Der er dog to ting, der fuldkommen kan forpurre min lyst til at kokkerere. Den ene er dårlige råvarer, den anden er dårligt udstyr. Det er fantastisk at rejse til eksempelvis Frankrig, Spanien eller Italien med muligheden for selv at lave mad af de lokale råvarer, men ofte er køkkenet i den givne feriebolig udstyret med fuldkommen håbløse knive. Så er der bare ikke lige så sjovt – eller for den sags skyld muligt – at filetere en fisk eller snitte løg på nogenlunde acceptabel vis.
Foto: Jesper Rais, Rais Foto
Det samme gælder, når jeg taler med folk, som fortæller mig, at de ikke for alvor gider at lave mad. Det forstår jeg sådan set godt, når jeg ser på deres håbløst sløve knive. Udstyret skal være i orden, og det skal være funktionelt. Det behøver bestemt ikke at være det vildeste af det vildeste for at fungere. Eksempelvis har jeg selv været ganske godt tilfreds med Globals knive gennem flere år. Det er der sikkert nogle kokke og kniveksperter, der vil more sig over, men de har fungeret ganske godt for mig.
Læs også: Hart Bageri bager nu i verdensklasse
Creme de la creme
Når det er sagt, skal der ikke herske tvivl om, at jeg naturligvis godt ved, at der findes afsindigt lækre knive på markedet, som formår at skære en tomat i 50 millimetertynde skiver uden de mindste anstrengelser, og det har også været en fornøjelse at arbejde med den slags knive, når jeg har haft muligheden for det. Derfor var jeg også meget nysgerrig, da Ansø of Denmark spurgte, om jeg kunne tænke mig at teste deres nye kokkekniv Njord, som et et studie i feinschmeckeri.
Helt kort om Ansø of Denmark: Det lille knivværksted ligger i Sporup vest for Aarhus. Her har Jens Ansø siden 2001 lavet foldeknive af den fineste kvalitet, som især er blevet populære på det amerikanske marked, og med knivserien Njord ønsker han også at blive dus med de danske knivaficionados. Det er en ganske overskuelig knivserie, som består af én kniv. Denne fås til gengæld med tre forskellige skafter – et i ask og to i eg, hvor af det ene er moseeg, altså egetræ, som har ligget i moser i mange, mange år, hvilket har givet det en sortbrun farve, og når det tørres, hærder det og bliver helt hårdt.
Selve bladet smedes i Japan og består af 33 lag stål, som fremstår med et smukt mønster. Når Jens Ansø modtager bladene fra Japan, samler han selv knivene med de håndlavede træskafter, inden de er klar til afgang fra Ansø of Denmark. Prisen kan vi lige så godt få på plads med det samme: Den koster 4.950 kroner, hvilket alt andet lige er en del penge.
Læs også: Bistro PanPan må være landets bedste familierestaurant
De første indtryk
Jeg var nysgerrig efter at se udgaven med moseeg. Kniven kommer i en flot æske. Inde i æsken ligger kniven i den medfølgende skede med en lille stift for neden, så den ikke glider af, hvis man har den liggende i en taske, og således kan man også have den med sig, hvis man vil have sin kniv med i sommerhus, til madaften med sine venner eller lignende. Hver kniv er nummeret, og der medfølger ligeledes en lille bog, hvori der står mere om kniven, og hvordan man med fordel kan passe på den.
Jeg må indrømme, at jeg ved første øjekast tænkte: “Er det bare det”. Jeg tror, at det skyldes knivens ekstremt minimalistiske udtryk, som ved første øjekast godt kan synes næsten for enkelt. Nu har jeg dog haft kniven til rådighed i nogle uger, og jeg er hurtigt blevet ekstremt glad for det enkle udtryk, som er virkelig smukt med det elegante træ og det changerende knivblad. Samtidig udstråler det enkle design, hvad det hele handler om: et funktionelt værktøj, som er behageligt at betjene og giver gode resultater. Og så er vi tilbage ved indledningen: En god kniv gør det sjovt at lave mad.
Kan den skære?
Det er som bekendt ikke nok, at den er pæn at se på. Først og fremmest skal den gøre mit arbejde i køkkenet sjovere og nemmere, og derfor er der ikke andet for end at få den taget i brug. Det første, jeg bemærker, er den sylespidse spids på kniven, der prikker hul på alt, den kommer i nærheden af, så lad være med at fægte med kniven i nærheden af andre (generelt et godt råd, når man arbejder med knive). Den skarpe spids gør dog, at man har en kniv, som er yderst velegnet til mere delikat arbejde såsom udbening, filetering af fisk eller partering af en kylling, fordi du kan lave små, præcise snit med den helt oppe fra spidsen af bladet.
Kniven ligger rigtig godt i hånden, hvilket dels skyldes skaftets ergonomiske udformning såvel som det ekstremt lækre træ, som på en og samme tid føles hårdt som sten og blødt som silke.
Tomattesten er en klassiker, og jeg må bare konstatere, at kniven smutter lige igennem både skind og kød i papirtynde skiver. Det samme gør sig gældende, da jeg forsøger at skære tynde strimler af løg – kniven glider lige igennem og laver strimler af løg så tynde, at de falder sammen som den fineste silke.
I det hele taget er det en fornøjelse at arbejde med kniven, som skærer perfekte skiver af kød i både rå og tilberedt tilstand, og den leverer ligeledes flotte stykker fisk med snorlige, skarpe kanter. På Ansø of Denmarks instagramkonto kan du se masser af videoer, der illustrerer det, jeg snakker om.
Alt i alt må jeg bare sige, at Njord fra Ansø of Denmark er en fantastisk kniv, som efter min vurdering vil gøre enhver madnørd med sans for godt udstyr lykkelig. Samtidig er den æstetisk og bliver nærmest en del af indretningen, hvis man har den hængende på en flot knivmagnet.
Godt 5.000 kroner er rigtig mange penge, men godt håndværk koster, og der er tale om alt andet en masseproduktion, og det lave antal, der produceres, gør selvfølgelig også hver enkelt kniv dyrere. Der er afgjort mange lækre knive på markedet, som koster væsentligt mindre, men er økonomien til det, får man i Njord en ny bedste ven i køkkenet i virkelig lækkert design. Jeg skal dog advare om, at det bliver endnu mere nedslående at lave mad med dårlige knive i ferieboliger eller lignende, så det skal du lige have med i dine overvejelser. Den bliver hård for mig at undvære fremover.
Læs mere om Ansø of Denmark lige her.