I disse år er den helt store tendens i vinbranchen naturvin. Kort fortalt bygger naturvin på tanken om at producere vin så naturligt som muligt, det vil sige uden sprøjtemidler, man bruger kun drueskallernes naturlige gær, og i kælderen tilsætter vinbønderne intet eller meget lidt svovl til vinen, når den tappes på flaske.
Jura er et af de vinområder, hvor denne tankegang fylder meget blandt vinbønderne, og mange af vinene har særpræg, som adskiller dem fra konventionelle vine. De er meget personlige, har karaktertræk, som klassisk orienterede vinkendere vil opleve som fejl, og vinene skiller hurtigt vandene. Folkene bag Krone Vin på Østerbro i København har et hjerte, der banker for vine fra Jura, der ligger i det sydøstlige Frankrig, grænsende op til Schweiz. Krone Vin afholder jævnligt smageaftener for alle, der måtte have interesse for vin, og i september blev jeg inviteret med til en smagning af deres vine fra Jura. Især hvidvinene fandt jeg interessante på grund af deres renhed, landlige charme og lækre syre og friskhed, der er i flot balance med noterne af moden frugt og nødder.
Herunder følger smagenoter på de vine, jeg fandt mest interessante.
ROSÉ, MOUSSERENDE
Délire des Lyres Rosé Brut 2008, pinot noir, Les Chais du Vieux Bourg, Poligny, Jura, 210 kroner
Crémant de Jura er, lige som crémant fra andre områder i Frankrig, lavet efter champagnemetoden, men altså ikke i Champagne. Denne rosé på pinot noir-druer er knastør, har en charmerende syre, der gør den frisk, men samtidig så balanceret, at den fungerer fint som aperitif.
Duftnoterne er svampe, støvet kælder og mandler, mens frugten, der primært har bærpræg, er lidt mere nedtonet. En spændende vin, som er et godt bud på et alternativ til roséchampagne, hvis budgettet ligger omkring 200 kroner.
HVIDVIN
Le Pré du Bief 2010, chardonnay, Domaine Peggy Buronfosse, Rotalier, Jura, 160 kroner
Domaine Peggy Buronfosse er et ungt domaine, der ledes af unge Peggy Buronfosse. Det var mit første møde med vinene derfra, og jeg må indrømme, at det var Buronfosse, der denne aften gjorde lykken for mig. Producenten har to niveauer af chardannay-vine, hvor Le Pré du Bief er husets basisniveau, og den er bestemt på et yderst anstændigt niveau. Her kommer vi ikke uden om de gængse naturvinnoter af stødt æble og nødder, som her var i flot samspil med en lækker, ungdommelig syre, der gør vinen til en letdrikkelig og behagelig drik.
Les Ammonites 2009, chardonnay, Domaine Peggy Buronfosse, Rotalier, Jura, 190 kroner
Dette var min favorit denne aften. Peggy Buronfosses bedste chardonnaymark, der har skabt en virkelig spændende vin, der gjorde mig begejstret og opstemt med sine varierede noter af bagt og stødt æble, hybenbær og lidt støv. God markant syre, som vil gøre den til en god ledsager til fiske- og skaldyrsretter. Vinen har et let tanninpræg, som skyldes, at den har macereret med drueskallerne i en uges tid efter presningen. Chardonnay-druens karakter er velbevaret, selv om vinen har et tydeligt terroirpræg af Jura.
RØDVIN
Pinot noir (savagnin noir) 2009, chardonnay Les Chais du Vieux Bourg, Poligny, Jura, 220 kroner
I Jura findes bourgognedruen pinot noir par excellence i en lokal udgave, der hedder Savignin Noir. Den findes kun på to marker med savignin noir i Jura, og den ene tilhører altså Ludwig Bindernagel på Les Chais du Vieux Bourg. Vinen havde noter af tørrede urter, hindbær, mens jeg ligeledes fandt en intens duft af appelsinsaft i vinen. En vin, der godt kunne have fået mig til at gætte på bourgogne, men den havde sit eget, meget krydrede udtryk, der alligevel gjorde den til sin egen.
Les Orobanches 2010, ploussard og trousseau, Domaine de la Cibellyne, Mesnay, Jura, 240 kroner
På Domaine de la Cibellynes etiketter er der billeder af en hest; det er der en god grund til, for det er hoppen Kigali, der trækker ploven igennem Benoit Royers marker. Den gammeldags fremgangsmåde er gennemgående i hans produktion, og der er tale om meget autentiske vine. Les Orobanches på de lokale Jura-druer ploussard og trousseau har noter af salvie, mellemøstlige krydderier og igen denne karakteristiske duft af appelsinsaft. Faste tanniner, så denne vin vil også være god til mad, for eksempel lyst fjerkræ med masser af urter.
VIN JAUNE (hvidvin)
Savignin Vin Jaune 2004, savignin, Les Chais du Vieux Bourg, Poligny, Jura, 530 kroner (620 ml)
Jura er måske allermest kendt for sin vin jaune, Juras svar på sherry, hvor der aktivt arbejdes med et oxideret udtryk. Det er vinens svar på nedkogning af fonder, for af hver liter vin, der bliver hældt på fadet, er der kun 0,62 liter tilbage, når vinen som minimum har ligget på fad i seks år og tre måneder. Den lange lagringstid og den store fordampning gør selvfølgelig også, at den endelige vin bliver forholdsvis kostbar. Tilbage er altså en meget koncentreret vin, og denne vin jaune var også ekstremt intens med tydelige karamelnoter, rå kakao og chokolade. Mundtøjet bliver blæst helt igennem af de kraftige smage, som kunne få én til at tro, at vinen har fået tilsat alkohol; men det er altså bare intensiteten, der sætter smagsløgene på arbejde. Hvis du ikke har smagt vin jeune før, vil denne vin give dig en stor oplevelse, og til tørre, modne oste som 36 måneders comté vil den være fantastisk.
Jura er et anderledes og spændende vinområde, så det er bare med at komme i gang, hvis du endnu ikke har prøvet vin derfra, og tilbage er der kun at sige HIP, HIP JURA!.
Se mere på www.kronevin.dk