River Cottage besøgte Samsø

Begivenheder 31. juli, 2012 5 Kommentarer

Du har sikkert set dem på DR2, drengene fra River Cottage i Sydengland, der laver mad at lokalt dyrkede råvarer og dyr, der får lov til at nyde det frie liv uden for. Bevægelsen er blevet en kæmpe succes, og programmet har efterhånden mange fans rundt omkring i verden.

Derfor har det også en stor begivenhed, at en delegation fra River Cottage  havde takket ja til en invitation om at komme til Samsø fra den 23. til 24. august sammen med Vikingeskibsmuseet Roskilde. Derfor var temaet for dagene på den lille ø ’Vikingernes Samsø’, som skulle munde ud i en storslået vikingemiddag den sidste aften. Din udsendte var inviteret med på første parket, og det bød på spændende interviews med de ekstremt rare gutter fra River Cottage og lækker vikingemad af samske råvarer.

Anledningen til det hele var egentlig skibet her, Havhingsten fra Glendalough – eller i hvert fald en meget tro replika, som Vikingeskibsmuseet Roskilde sejlede til øen.

De tre herrer fra River Cottage, der deltog var programvært Steve Lamb, svampejæger og samler par excellence John Wright og kokken Gill Meller. Alle tre var meget venlige, imødekommende og taknemmelige for at være en del af arrangementet, som gav den mulighed for at møde passionerede producenter og at se den samske natur. Indtil videre munder besøget ud i en dokumentar, der udkommer på River Cottages hjemmeside. Drengene var dog så begejstrede for deres besøg i Danmark og det materiale, de havde filmet, at de ikke ville afvise, at vikingedagen på Samsø kommer med i tv-programmet.

Mere end 4.000 mennesker tog turen til Langør for at se en replika af vikingeskibet Havhingsten fra Glendalough og fyrene fra River Cottage. Meget imponerende for den lille ø.

Herunder følger en billedkavalkade fra dagen og middagen om aftenen. Kokkene brugte overvejende råvarer, som kunne findes på vikingernes tid, og det var afgjort ikke kedelig spise, vi fik serveret. Dog ærgrede Steve Lamb sig meget over, at de ikke måtte bruge samsø-kartofler, som han hurtigt var blevet meget begejstret for.

Ved ankomsten hilste jeg på disse gutefår, som ifølge eksperter er direkte efterfølgere af jernalderens og vikingetidens får. De uldne væsner skulle vise sig at spille en hovedrolle senere.

Første gang, gutefårene kom i spil, var det i form af delikate lammepølser, der smagte intenst af lam uden at smage af uld. Alle eventens besøgende havde rig mulighed for at smage pølserne.

En god håndfuld vikinger måtte lade livet i en intens fejde, da de var trådt i land på Samsø. Heldigvis for dem vækkede Odin dem til live igen.

John Wright var begejstret for den samske natur, og i løbet af en formiddag fandt han omkring 40 forskellige spiselige planter. Her har han fat i en “buket” tang.

Nu tilbage til gutefårene: Omkring fire af flokkens venner havde måttet lade livet til arrangementets formål. Køllerne fra lammene blev efter vikingemanér gravet ned i jorden med varme sten nederst, hvorefter køllerne blev pakket ind i tang og urter og lagt oven på stenene. Til sidst blev hullet dækket til, og så kunne lammekøllerne hygge sig i fem til seks timer…

…hvorefter de blev gravet op, endnu i meget varm tilstand, og kokkenes hærdede hænder kom virkelig på prøve. Læg mærke til kameramanden, der filmer til dokumentaren undervejs.

Køllerne blev skyllet for den smule jord, de fik på sig ved opgravningen, og efter en hurtig tur på grillen var det ved at være spisetid.

Grillede lammerygge blev skåret for på krigerisk manér.

Kasper Gaard (t.v.), køkkenchef på hotellet Ilse Made på Samsø, var tovholder for middagen, og det klarede han flot.

Programvært på River Cottage, Steve Lamb, bød gæsterne velkommen, inden den store vikingebuffet i det bagvedstående telt.

Og så var der serveret!

Hjemmebagt brød.

Friskfangede krabber.

John Wright instruerede gæsterne i, hvordan en krabbe skal pilles.

En flok vinbjergsnegle var blevet indsamlet i løbet af ugen, og til manges skræk og rædsel blev de serveret på buffetten. I vikingetiden har de formentligt været en glimrende næringskilde, og for fans af stenalderkost er det bare med at komme i gang.

Således ser skabningen ud uden sit hjem. Jeg må være ærlig at indrømme, at vinbjergsnegle aldrig bliver min favoritspise. De har en grønlig, græsset/alget smag, og konsistensen er grynet a la lever. Det var sjovt at smage sneglen, men jeg holder mig fortsat til de franske escargots.

Anderledes forrygende smagte disse røgede sild fra Sildemesteren fra Djursland. De var perfekt tilberedte med tilpas meget røgsmag, uden at de var blevet tørre, således at fisken var fed saftig samtidig med, at den havde en perfekt konsistens. Den overgår de røgede sild, jeg til dags dato har smagt på Bornholm med flere længder, så hold øje med Sildemesteren fremover.

Smukke samske hindbær i en brøndkarsesalat.

Ditto smukke stikkelsbær på toppen af en salat med røget lammekød (så vidt jeg husker).

En vidunderlig kalvecarpaccio med en sødlig marinade, der gik op i en højere enhed med de friske ribs.

Og så til lammet, som her skæres for. De mange timer i jorden havde gjort kødet meget mørt og særdeles velsmagende.

Velbekomme!

Små lammepølser blev der også ud af de velsmagende gutefår.

Det var afslutningen på denne kavalkade, der kun indeholder dele af retterne på buffetten.  Forhåbentlig har den givet lidt inspiration til at bruge gode, lokale råvarer, som du kan dele med familie og gode venner. God sommer!