Havarti – mere end en deform gummibold

Anbefalinger 30. oktober, 2012 4 Kommentarer
En ny æra for havartien er begyndt.

Den er god nok. Havartien, som de fleste kender som den runde gummiost, der er pakket ind i rød plastik, har fundet vej til denne blog. Men vær ganske rolig, redaktøren har ikke haft sjov med mindre anbefalelsesværdige svampe eller lignende. Der er tværtimod tale om intet mindre end et prægtigt produkt, som i sig selv kan gøre enhver osteglad person høj. Arla, der producerer den røde gummibold, har nemlig begået en havarti til deres Unika-serie, der slet ikke tåler sammenligning med sin runde navnebror.

Havarti er navnet på en gammel fisket ostetype på komælk, og navnet er altså på ingen måde forbeholdt den røde flødehavarti. At osten er fisket, betyder, at ostekornene fiskes op af karret, når vallen er skilt fra, hvorefter kornene kommes i en form og presses ganske let. Det resulterer i en ost, der er kendetegnet ved små, uregelmæssige huller.

Det spændende ved Arla Unikas havarti er, at selv om den har lagret i minimum to år, er den stadig mild og cremet og er på ingen måde stærk, som lagrede danske oste ofte er det. Den lange lagring har givet osten tydelige proteinkrystaller, som knaser let og lækkert i munden og giver en saltet smag. Havartien har en lækker syrlighed, som giver mig associationer til den svenske prästost, som også smager skønt.

Havarti er karakteriseret ved små, uregelmæssige huller i strukturen.

Brug Unikas havarti på ostebordet, hvor den bør spises som én af de første. Det er dog svært at holde sig fra den, selv om du har haft stærkere oste i munden efterfølgende, så fortvivl ikke. Spis den med honningsyltede nødder eller syltede citrusfrugter. Et andet bud er at bruge den, næste gang du laver risotto; den bidrager med cremethed, mens ostens syrlighed giver lidt bedre balance i forhold til den normalt obligatoriske parmesan.

Osten kan, desværre, på nuværende tidspunkt kun købes ved Arla Unikas stand i Torvehallerne. Til gengæld er den med sine 22 kroner per 100 gram ganske billig, når man tager i betragtning, at det er en kvalitetsost i gourmetklassen.

Enjoy!

 

  • Marie Louise Brink Kinze

    Hej Rasmus,
    Jeg kan jo kun give dig ret. Arla Unikas Havarti er skøn og det er virkelig en skam at “den runde gummiost i rød plastik” for mange er blevet lig med, hvad “rigtigt” havarti er, for det er den bare ikke. Håber at dit indlæg vil inspirere flere til at bruge vores gode danske oste :). Jeg føler mig i hvert fald inspireret til at tage i Torvehallerne efter et lækkert stykke Havarti (og måske lidt Høgelund).

    • Feinschmeckeren

      Hej Marie Louise

      Tak for din kommentar. Det er synd, at havartien forbindes med noget helt forkert. Ting tager dog tid, og jeg tror og håber på, at projekter som Arla Unika og de mange dygtige mindre mejerier vil vende tingene til det bedre, så vi kan få mere god ost.
      Havarti og Høgelund er afgjort mine favoritter hos Unika – vi forstår hinanden.

  • Dorthe Christensen

    jeg vil gerne sælge Havarti ost i min ostebod, hvor kan man købe den henne?
    Uhm, hvor den smager godt ……..

    • Feinschmeckeren

      Hej Dorthe

      Ja, den er nemlig helt forrygende. Umiddelbart sælger de den kun i deres egen butik Torvehallerne, og jeg tror ikke, at de lader andre butikker sælge den, men du kan jo altid spørge dem. De sælger også nogle Arla Unika-oste i Salling, men om de fører havartien, ved jeg ikke.

      God søndag
      Rasmus