På mange måder var 2020 et vaskeægte annus horribilis, men for brødreparret Rasmus og René Glindvad Kristensen og deres foretagende, Vinorage, har det været et år præget af markant fremgang. De to smede designer og bygger vinkældre til private hjem, som ved hjælp af jordens stabile temperatur sikrer perfekt opbevaring af vinsamlingen.
Coronapandemien har på mange måder sat tingene tilbage for samfund verden over, men det betyder ikke, at der ikke også er mange succeshistorier at fortælle. Én af disse tager sit udspring i den nordjyske by Tranum en halv times kørsel nordvest for Aalborg. Her har de to klejnsmede og brødre Rasmus og René Glindvad Kristensen værksted, og de har det seneste knap halvandet år haft rigtig travlt – deres varer går nemlig som varmt brød.
De to brødre har for alvor fået gang i deres fælles firma, Vinorage, som producerer vinkældre i rustfrit stål designet til at blive bygget ind i gulvet i private hjem.
“Det er gået over al forventning. Vores 2020-salg er vokset med 30 procent i forhold til 2019 og i 1. kvartal af 2021 har vi haft en vækst på 100 procent sammenlignet med sidste år. Efterspørgslen er simpelthen større end nogensinde – ikke bare i Danmark, men også i blandt andet Norge og Sverige. Og det er helt klart markeder, vi regner med at indtage inden for en overskuelig fremtid,” siger Rasmus Glindvad Kristensen.
Læs også: Anmeldelse af Krug 2008
Kort fortalt er konceptet et udvalg af vinkældertyper, som kan rumme fra 140 til 1.000 flasker. Den mindste model er knap én meter dyb, mens den store model er 2,35 meter dyb, og foruden de cirka 1.000 flasker kan den således rumme tre personer på samme tid.
”Jeg tager gerne mine gæster med ned i kælderen, og så vælger vi den vin, vi skal drikke, i fællesskab. Fordi man kan stå dernede at skænke og så videre, har vi som regel drukket den første flaske, inden vi kommer op igen,” fortæller Rasmus Glindvad Kristensen.
Ikke kun vinnørder
Ideen fik Rasmus Glindvad Kristensen, da han og hustruen købte hus for fem år siden. Huset skulle istandsættes fra ende til anden. Rasmus Glindvad Kristensen gik med en drøm at få et vinkøleskab i køkkenet, men det var der ikke den store opbakning til.
”Min kone blev enig med sig selv om, at det skulle vi ikke, og så var den lukket. Så var det, at jeg fik ideen til at indbygge en vinkælder i gulvet, nu hvor det alligevel var brækket op. Så tog jeg René med på råd, og så gik vi i gang – så var ideen ligesom født,” fortæller Rasmus Glindvad Kristensen.
Brødrene havde begge faste job som klejnsmede, men fordi de hurtigt mærkede en interesse, besluttede de at satse på projektet som selvstændige på fuld tid i 2017. Siden har de ikke set sig tilbage. Fremgangen på 30 procent i fjor betød, at de i alt producerede 70 vinkældre i 2020. I første kvartal af 2021 har fremgangen foreløbig været 100 procent bedre sammenlignet med samme periode i fjor. Overraskende er det måske, at det ikke kun er inkarnerede vinnørder, der bestiller en indbygget vinkælder. Til gengæld har mange af kunderne noget andet til fælles.
Læs også: Fem gode vine på pinot noir
”Det var vist sig, at mange af vores kunder er personer, som er i gang med at bygge nyt hus. De vil gerne have nogle fede detaljer såsom en vinkælder, og så henvender de sig til os. Nogle af vores kunder har nærmest ikke en vinkælder, men det får de så mulighed for at bygge op,” fortæller Rasmus Glindvad Kristensen, som fortæller, at der er god spredning på bestillingerne lige fra de små modeller med plads til 140 flasker til modellen med plads til 1.000 flasker.
Rasmus Glindvad Kristensen er heller ikke selv nogen decideret connaisseur, når det gælder vin, men han føler, at han er på en god læringskurve.
”Jeg har meget at lære om vin endnu, men jeg får en masse gode tips af de af vores kunder, som ved meget om vin, og på den måde bliver jeg også hele tiden klogere. Til gengæld ved min bror og jeg en masse om opbevaring.”
Læs også: Her får man landets bedste vinmenuer
Kræver ingen strøm
Vinorage arbejder sammen med flere forskellige køkkenfirmaer. Når en given vinkælder skal installeres, sker det typisk i samarbejde entreprenøren på det pågældende husbyggeri. Vinorage leverer kun selve kældermodulet, mens udgravningen af hullet udføres af køber eller dennes håndværkere. Når først hullet er lavet, er resten til gengæld forholdsvis simpelt. Der er nemlig tale om en fuldsvejset og 100 procent tæt konstruktion.
”Det betyder, at man aldrig får problemer, hvis der eksempelvis skulle komme grundvand op omkring vinkælderen. Den er helt tæt og er lavet af rustfrit stål,” fortæller medgrundlæggeren.
En anden fordel ved kældersystemerne fra Vinorage er, at de ikke bruger nogen strøm til køling af selve kælderen. Man udnytter jordens stabile temperatur, og således sparer man hurtigt en masse strøm sammenlignet med et normalt vinkøleskab. Det er udelukkende selve glaslågen i gulvet, som åbnes og lukkes via en stikkontakt, der kræver strøm – hvis man ser bort fra Vinorages elevationsmodel, hvor modulet løftes op i stueplan ved hjælp af en motor.
Glasset er desuden hærdet og så solidt, at man kan gå og stå på det, uden at det går i stykker. Glasset er beklædt med UV-film, således at eventuelt sollys ikke trænger igennem og skader vinene. En anden fordel med undladelsen af strøm er, at Vinorages kældersystemer er vibrationsfri, hvilket er sundere for vinene i den forstand, at de lagrer bedre, når de ikke udsættes for bevægelse.
Er man blevet nysgerrig efter at lære mere om Vinorage og deres produkter, kan man blandt andet se dem udstillet hos Uno Form i Glostrup, VIKA i Horsens eller i brødrenes private hjem i det nordjyske. Bor man i Skagen, har den lokale Meny ligeledes en Vinorage-kælder indbygget. Priserne begynder fra 55.000 kroner. Læs mere om Vinorage på deres hjemmeside.