Annonce i samarbejde med Wines of Germany
Lige som så megen anden vin fra Tyskland har også sekt haft et blakket ry gennem mange år. Og ja, der laves litervis af dårlig sekt på store vinfabrikker, men blandt de små, selvstændige producenter er der skruet op for ambitionerne med sekt, der befinder sig på et helt andet niveau. Kvaliteten er høj, men det er priserne ikke, og det kan komme dig til gode. Læs med her, hvis du vil lære lidt mere om de tyske bobler.
Nytåret nærmer sig, og årets sidste dag er højsæson for indtagelse af mousserende vin. Og på trods af dette års vanskeligheder og udfordringer i forhold til at holde en stor fest håber jeg, at du har tænkt dig at skyde nogle propper af nytårsaften. Mange sværger til champagne, og det skal folk bestemt ikke høre et ondt ord for, men jeg vil nu alligevel slå et slag for de bobler, der bliver lavet hos franskmændenes naboer i Tyskland.
Sekt, som er det tyske ord for mousserende vin, har i flere årtier primært været kendt for at være noget billigt sprøjt. En stærk bevægelse af ambitiøse vinproducenter har dog de seneste år arbejdet hårdt på at komme det blakkede ry til livs. Man kan selvfølgelig kigge på prisen, og hvis den er urealistisk lav, er der tale om den billige, masseproducerede vare. Derudover skriver mange af de dygtige sektproducenter “Deutscher Sekt” eller “Winzersekt” på etiketterne for at differentiere sig fra det masseproducerede skrammel.
Læs også: Disse vine drikker landets sommelierer juleaften
Har bobler i blodet
Noget, jeg finder interessant, er, at tyskerne har haft en ganske vigtig finger med i spillet i forhold til det renommé, som Champagne har opbygget som den førende region for produktion af mousserende vin. Tænk bare på huse som Mumm og Bollinger for slet ikke at nævne Krug, som blev grundlagt af tyske Joseph Krug tilbage i 1843. Der er altså masser af bobler i blodet på de tyske vinmagere, og Tyskland er også det land i verden lige efter Frankrig, der producerer mest mousserende vin. Og det tyske folk er glade for bobler – der konsumeres 3,5 liter per indbygger i gennemsnit om året.
De første sektproducenter i Tyskland så dagens lys i begyndelsen af 1800-tallet. Ifølge egne opgørelser er Sektkellerei Kessler, som er grundlagt i 1826, landets ældste sektproducent. Winzersekt, som vi kender det i dag, opstod først i slutningen af 1980’erne, så det er en forholdsvis ny bevægelse, der er tale om. Det, der kendetegner en winzersekt, er, at den produceres efter de samme metoder som i Champagne. Man anvender den traditionelle metode, hvor vinen danner sine bobler under andengæringen i flasken. En winzersekt skal ligge minimum ni måneder med gærresterne, inden den endelige prop sættes i. Flere af de mest ambitiøse sektproducenter lagrer dog vinene længere for at opnå mere karakter fra andengæringen, som vi kender den fra champagne med noter af toast, gær, svampe og smør.
Læs også: Egon Müller – kongen af tysk riesling
Flere druer i spil
Riesling er, som du måske ved, Tysklands nationaldrue, og den er også hyppigt anvendt i sektproduktion. Riesling har den syre, der skal til for at skabe en frisk mousserende vin, og samtidig får man masser af aroma i form af eksempelvis tropisk frugt og mineralitet. Riesling anvendes især i Mosel og Rheingau, mens eksempelvis regionen Baden kigger mere i retning af Champagne og anvender typisk pinot noir og chardonnay. Tysk sekt forefindes altså i flere stilarter. Flere af dem på riesling smager nærmest af de delikate riesling-vine, vi kender, bare med bobler, mens andre minder kraftigt om den stil, man finder i Champagne. Valget af udtryk ligger selvsagt hos producenten, og blandt de vine, jeg har testet, finder du begge typer.
De forskellige sødmegrader
I Tyskland arbejder man med de samme sødmeangivelser som i Champagne. De er som følger:
Type (tysk betegnelse i parantes) | Sukker per liter |
Brut nature (naturherb) | 0-3 g/l |
Extra brut (extra herb) | 0-6 g/l |
Brut (herb) | 0-15 g/l |
Extra dry (extra trocken) | 12-20 g/l |
Dry (trocken) | 17-35 g/l |
Semi-dry (halbtrocken) | 35-50 g/l |
Mild | over 50 g/l |
Best German Sekt Denmark 2020
For et par uger siden fandt et panel bestående af danske vineksperter frem til de tre bedste sekt-vine på det danske marked netop nu. Blandt de mange indsendte vine, udmærkede tre vine sig særligt flot og tog dermed podiepladserne. Det drejer sig om følgende vine, som du også kan finde min vurdering af længere nede.
- Dominikus 2014, Riesling Sekt Extra Brut, Weingut C. von Nell-Breuning – 170,00 kr. hos Rufus Vin
- Badischer Winzersekt 2012, Pinot & Chardonnay Extra Brut, Weingut Freiherr von Gleichenstein – 162,00 kr. hos Meinertz Vine
- Haus Klosterberg 2016, Riesling Brut Sekt, Weingut Markus Molitor i Mosel – 199,00 kr. hos Otto Suenson
Smagning af 6 udvalgte sekt-vine – herunder de tre bedst placerede ved Best German Sekt Denmark 2020 – Vinene er anmeldt på en skala fra 1-6. Karakteren er både et udtryk for absolut kvalitet såvel som sammenhængen mellem denne og prisen.
Dominikus Riesling Sekt Extra Brut 2014, C. von Nell-Breuning, Mosel. Tyskland
6 stjerner
170 kr.
Rufus Vin
Her er vi ude i endnu en moden sekt, og den smager rigtig godt! Den er rund og cremet og smyger sig rundt i alle kroge af mundhulen, inden syren renser flot ud og efterlader mundtøjet opløftet og parat til en tår mere. Der er noter af moden stenfrugt, citronconfit og hø. En let sødme får vinen til at flyde lettere, og man føler sig forkælet med denne væske i munden. Det er en meget helstøbt sekt med flot balance mellem frugt, mineralitet, syre og sødme til en særdeles favorabel pris. Rieslingen træder tydeligt igennem, og derfor vil jeg heller ikke sammenligne den med champagne; den er sin egen. Den minder meget mere om en stor, moden riesling, som har fået tilsat bobler, og det er yderst tiltalende. Drik den til asiatiske retter med chili, stegte jomfruhummere, kammuslinger og lignende. Super sek til en super pris. Stryg direkte ned til Rufus Vin, og gør et godt køb.
Haus Klosterberg Riesling Brut 2016, Markus Molitor, Mosel. Tyskland
5 stjerner
199 kr.
Otto Suenson
Markus Molitor er en fantastisk dygtig vinproducent, som laver nogle af de bedste vine i Mosel. I denne riesling-sekt fornemmer man virkelig riesling-druen, og vinen smager faktisk af en klassisk sprød riesling med et strejf af sødme, og det kan jeg rigtig godt lide. Her er med andre ord masser af tysk islæt, og det har bestemt sin charme. Vinen dufter af lime, grønne æbler og ananas og har en delikat, rund smag af tropisk frugt. Syren er intens og rank, men den omfavnes og balanceres af den lette sødme på flotteste vis. Der er ikke voldsomt mange af de klassiske andengæringsnoter, men det rokker ikke ved, at der er tale om en flot, helstøbt mousserende vin, som vil egne sig til det, som riesling normalt er god til – fisk, skaldyr, sushi og stærk mad. Dejlige bobler fra en fremragende producent.
Pinot & Chardonnay Extra Brut 2012, Freiherr von Gleichenstein, Baden. Tyskland
5 stjerner
162 kr.
Meinertz Vine
Sekt på pinot noir og chardonnay fra regionen Baden. 2012 var et godt år i Champagne, og mens disse vine først for de fleste producenters vedkommende blot lige er blevet lanceret og fortsat har brug for tid på langs, har vi her en 2012’er, der er begyndt at vise modne nuancer. Næsen åbner med kandiseret frugt, hasselnødder, toast og svampe og indikerer således, at der er tale om en vin, som har udviklet sig en del, siden den blev degorgeret. Det er der dog absolut intet i vejen med. Tværtimod er jeg imponeret over, at man kan få en moden sekt til sølle 162 kroner, og om end der ikke er tale om historiens mest koncentrerede sekt, er der masser af underholdning og velsmag for pengene. Dette er en sekt, som vil være oplagt at servere til moden comté, svampetoast og lyst fjerkræ med trøffel, og til den pris er vil jeg sige, at det bare er at slå til.
Riesling Brut 2016, Reichsrat von Buhl, Pfalz. Tyskland
6 stjerner
209,95 kr.
Theis Vine
Reichsrat von Buhl fik for en håndfuld år tilbage en ordentlig overhaling med ambitionen om for alvor at blande sig i toppen blandt de tyske vinproducenter. Sekt var noget af det, man virkelig ville satse på, hvorfor man hyrede Mathieu Kaufmann, tidligere kældermester hos Bollinger, til for alvor at hæve niveauet på de mousserende vine. Han er imidlertid fortsat til Karthäuserhof i Mosel, men det er en anden snak. Von Buhls sekt har været blandt mine favoritter de seneste år, og 2016’eren fortsætter de gode takter. Den åbner med delikate noter i næsen af fersken, hø, nødder, smør, toast og svampe. I munden byder på den lige dele cremethed og syre, som har fundet hinanden flot. Der er en flot koncentration, som giver vinen power, samtidig med at den er let og elegant. Man fornemmer tydeligt, at denne vin har fået forholdsvis lang tid med gærresterne, for den er kompleks og besidder tydelige “champagnenoter”, og selv om den er lavet på riesling, ville den være svær at spotte som tysk i en blindsmagning af champagner. Her får man en sekt, der kan måle sig med en række bedre champagner til en pris, hvor de ringeste champagner dårligt kan være med. Stor anbefaling herfra!
Riesling Sekt Brut 2018, August Eser, Rheingau. Tyskland
4 stjerner
195 kr.
Fredensborg Vinimport
Man kan lave strålende mousserende vine på Tysklands nationaldrue, som med sin høje syre giver den friskhed, en boblende vin skal have. Næsen i denne vin skriger ikke riesling, men de mineralske noter, som druen besidder, når den står i god jordbund, er ikke til at overse. Frugten er ikke så markant, men man fornemmer lette noter af citrusfrugt. I munden fremstår den knastør med stor mineralitet og en forholdsvis rig, cremet mundfølelse. Jeg savner en smule mere frugt, der kunne gøre vinen en anelse friskere, men overordnet set er der tale om en velsmagende sekt, som vil stå godt til eksempelvis østers, nødder og andre snacklignende ting.
Pinot Extra Trocken, Johann Geil, Rheinhessen. Tyskland
3 stjerner
145 kr.
Holme Vin.
Her har vi fat i en ren pinot noir-baseret sekt, som byder på et meget umiddelbart, frugtigt udtryk med noter af pære, røde æbler og nødder i både næse og mund. Det er en mousserende vin, der byder på forholdsvis megen sødme, hvilket gør den særligt oplagt til stegte jomfruhummere og thailandsk mad med chili, hvor sødmen kan dulme styrken i maden. Jeg savner lidt spændstighed i denne vin, som ikke for alvor har taget smag fra andengæringen, og det er lidt synd i denne sammenhæng. Den smager godt, men det er på et forholdsvis banalt niveau, hvor flere af de øvrige vine leverer mere smæk for skillingen.
Jeg håber, at denne introduktion til tysk sekt har givet dig lyst til at prøve kræfter med bobler fra Tyskland. Kvaliteten er høj, men det er priserne bestemt ikke, så det er bare med at slå til. Rigtig god fornøjelse!