Test: Her er årets nytårschampagne 2020/21

Vin 21. december, 2020 0 Kommentarer

Med kun halvanden uge til nytårsaften står årets sidste dag formentlig fortsat hen i det uvisse for store dele af befolkningen, for en positiv coronatest fra den ene eller anden side kan som bekendt skrinlægge selv de bedste og på papiret mest skudsikre planer. Én ting kan denne elendige virus dog ikke tage fra os, og det er retten til at nyde et godt glas champagne (medmindre din evne til at smage og lugte er forsvundet). Derfor har jeg vanen tro fundet årets nytårschampagne. Læs med, og find ud af, hvilken champagne der tager titlen i år.

Det har været et mærkeligt år – lad os slå det fast. Der har været mange op- og nedture, og 2020 er nok et år, som mange gerne vil blot vil have overstået. På et personligt plan har der været mere travlt end forventet, også privat, hvor jeg i løbet af den seneste måned er blevet far for anden gang, hvilket blev krydret med en flytning oven i hatten. Der har med andre ord været nok at se til, og med den verserende pandemi i tillæg havde jeg gået og overvejet, om vi bare skulle lade traditionen sidde over et år. Men nej! I fortjener at få årets bud på, hvad I skal drikke nytårsaften, for der er brug for noget godt i glassene for at skylle 2020 ned og blive klar til et 2021, der forhåbentlig vil byde på lysere tider.

Læs også: Disse vine drikker landets sommelierer juleaften

nytårschampagne

Årets line-up – jeg beklager den elendige billedkvalitet. Den normale fotograf måtte desværre melde afbud i år.

Årets tema
Der har de forgange år været et skarpskåret tema i forbindelse med den årlige champagnesmagning til nytår. I fjor var det eksempelvis brut nature-champagner, der blev testet, hvilket ledte til en sejr til champagnen Les Bermonts fra mesteren Bonoit Marguet – han var derfor naturligvis selvskreven til årets test, dog med en champagne fra en anden af hans marker.

I år er temaet dog noget mere bredt. I en tid med mange restriktioner ønskede jeg, at importørerne skulle have lov til at sende lige netop, hvad de havde lyst til, hvad enten det var en årgangschampagne eller non vintage, et blend af forskellige druesorter eller eksempelvis ren chardonnay. Det skulle være lystbetonet hele vejen igennem. Det gør det selvfølgelig også en anelse sværere at sammenligne champagnerne, når stilarterne er mange, men i sidste ende handler det jo om at vurdere, om det, man sidder med i glasset, er noget, man har lyst til at drikke mere af. Der var heldigvis flere af champagnerne, der levede op til dette. Testens billigste flaske kostede 295 kroner, mens den dyreste kostede 895. Det er selvfølgelig en forholdsvis stor prisforskel, men forskellen har andre år været på mere end 1.000 kroner. Med andre ord var der rent prismæssigt et fornuftigt sammenligningsgrundlag. Gennemsnitsprisen per flaske i årets smagning var 492 kroner.

Spillereglerne
Som altid blev champagnerne smagt blindt, og deltagerne vidste ikke, hvilke champagner der var med. Folk lukkede øjnene, mens de i øvrigt tildækkede vine blev skænket. Der blev givet point fra 1-6 med 6 repræsenterende den sublime champagneoplevelse.

Der blev smagt med stor koncentration.

Stor variation
Det spændende med årets “tema” var, at der endte med at være særdeles stor variation. Der var champagner med fra de store, klassiske huse såvel som små producenter. Der var champagner, der spillede på det klassiske udtryk med masser af noter fra andengæringen, mens andre var mere rene og subtile i udtrykket, nogle af dem tilmed med noter af naturvin og en forholdsvis flygtig syre. Der sker virkelig noget i Champagne i disse år, og udtrykket i hver enkelt champagne er langt mindre forudsigeligt end for bare 10 år siden. Det er spændende! Men lad os ikke trække den længere og komme til sagen. Herunder følger top 5 med udførlige beskrivelser efterfulgt af de resterende 11 champagner i feltet – eller rettere skrevet: de 10 resterende champagner, for i år var der for første gang en enkelt mousserende vin med, som ikke var fra Champagne. Jeg har stor fidus til de mousserende vine fra Nyetimber i Sydengland, hvorfor jeg synes, at det kunne være interessant at se, hvordan en vin fra dem ville klare sig. Den faldt ingenlunde igennem, men en topplacering kunne det heller ikke blive til. Lad os komme til det!

Og vinderen er …

nytårschampagne

Millésime 2008, Champagne Henriot
5,17 point
700 kroner – på tilbud til 550 kroner
Erik Sørensen Vin
“Uhm, det smager godt, det her,” er den første tanke, der falder mig ind, da jeg smager på Henriots årgangschampagne fra topårgangen 2008. Der er masser af koncentration og cremet fedme i denne champagne på lige dele chardonnay og pinot noir, som byder på et klassisk udtryk med noter af toast, rugbrød, citrus og æbler i både næse og mund. Næsen er ekspressiv og elegant, og man bliver ikke skuffet, når man tager en tår. Tværtimod folder vinen sig ud med en snorlige balance mellem syre og fedme og begyndende modne noter af svampe og nødder. Jeg har hidtil haft til gode at falde på halen over Henriot, som ofte har forekommet mig at lave ret, ja, kedelige champagner, men denne champagne er alt andet andet end kedelig. Det klassiske udtryk krydret med masser af spændstighed og dybde gør den interessant for mere trænede champagnekonsumenter, samtidig med at den også stryger med hårene i en grad, så den mindre erfarne vindrikker kan være med; en champagne, jeg personligt gav 5,5 point. Et helt oplagt bud på en nytårschampagne, der vil vinde bred appel omkring bordet. Stort tillykke til Henriot og Erik Sørensen med sejren!

På en flot andenplads …

Femme de Champagne NV, Duval-Leroy
4,83 point
895 kroner – på tilbud til 695 kroner
Vinens Verden
Ind på en flot andenplads kommer Femme de Champagne fra Duval-Leroy, som også må beskrives som et hus, der laver champagne efter de klassiske dyder. Vinen er hovedsagligt lavet på chardonnay tilsat en smule pinot noir og, og resultatet er en champagne med noter af citrus, grønne æbler, svampe, toast og rugbrød i næsen. I munden flyder den flot ud i munden, som den forkæler med sin cremede struktur, bløde mousse og friske syre, som er særdeles nydeligt integreret i vinen. Det er et skoleeksempel på klassisk champagne i flot balance, som man altid kan drikke et glas eller to mere af. Den vil gå strålende til dronningens nytårstale, men den vil også fungere eminent til eksempelvis fiske- og skaldyrsretter. Det var endnu en af mine personlige favoritter, som jeg tildelte fem point. Godt gået, Duval-Leroy!

Og tredjepladsen går til …

Les Crayères 2012, Benoit Marguet
4,67 point
895 kr.
L’Esprit du Vin
… sidste års vinder, Benoit Marguet. Det skal ikke være noget hemmelighed, at jeg elsker Marguets champagner, som er nogle af de mest levende vine, man kan komme i nærheden af. Hans vine har altid en særlig gnist og energi, som kan være svær at beskrive, men som ikke er til at overse, når man smager den. Det var dog alligevel et par stykker i panelet, som gjorde, og havde det ikke været for et par lavere pointgivninger fra to af deltagerne, havde denne champagne taget førstepladsen. Selv gav jeg den fuldt hus med 6 point på baggrund af dens spændende og pirrende næse med noter af banan, citrus, fersken og vanilje. I munden fremstod den utrolig levende med en fyldig og samtidig fnuglet struktur. Eftersmagen var flere minutter lang og yderst behagelig. Dette er for mig essensen af champagne, når vi taler de små producenter, der sigter efter et andet udtryk end det helt klassiske, vi kender fra de store huse. Les Crayères er en mark på blot én hektar, og champagnen er et blend af pinot noir og chardonnay. Dette er stor vin til dem, der gerne vil have en anderledes og mere ukonventionel champagneoplevelse, uden at der på nogen vis er tale om funky naturchampagne. Jeg er stor fan, og selv om den “kun” får en tredjeplads, får den mine varmeste anbefalinger som min personlige favorit ved dette års smagning; en champagne, der får smilet frem hos selv den mest bitre type.

På en fjerdeplads …

Brut Cuvée DMY, Alexandre Filaine
4,58 point
425 kr.
Champagneshoppen
Denne champagne har jeg én gang tidligere nydt med stort velbehag, så det var en positiv overraskelse at se den blive afsløret, da smagningen var overstået. Alexandre Filaine er en lille producent, der flirter med naturstilen, uden at det på nogen måde kammer over og bliver volatilt. Næsen var dejlig åben med tropiske noter af banan og fuldmoden fersken. Den smagte uhyre godt og bød på høj syre, moden frugt og en fyldig og alligevel slank struktur i flot balance. Det er en champagne, der virkelig har noget på hjerte, og ligesom Les Crayères fra Marguet havde den masser af energi og nerve i sig. Den høje syre gør den i mine oplagt som ledsager til fisk og skaldyr, så tag den endelig med til bords; en virkelig velsmagende, spændende og levende champagne til en god pris. Igen var der tale om champagne, der faldt rigtig godt i min smag – fem point herfra.

Femtepladsen går til …

Solessance Nature, Jean-Marc Sélèque
4,5 point
350 kroner
Catching Wines
Jean-Marc Sélèque er en lille producent, som for alvor er ved at vinde indpas blandt champagneentusiaster verden over. Han markerede sig også positivt ved vores smagning med denne brut nature-champagne på primært chardonnay og meunier samt en lille smule pinot noir. I næsen fornemmer man, at der er tale en naturchampagne med levende natur af citrus og sågar lakrids. I munden bød den på masser af koncentration og et stort terroirpræg med masser af flintet mineralitet; en sprød og spændstig champagne, der med sin høje syre vil have godt af noget mad med fedme, som den kan få lov til at skære igennem. Et rigtig godt bud på en champagne i naturgenren til dem, der er nysgerrige efter at prøve noget lidt anderledes, uden at det bliver funky.

De øvrige placeringer fordelte sig således: 

Sublime 2012, Le Mesnil
4,33 point
419 kr. v/12 fl.
Philipson Wine

Brut NV, Alfred Gratien
4,25 point
295 kr. (normalt 395 kr.)
Bichel Vine

Cuvée Micheline 2012, Charlot-Tanneux
4,17 point
450 kr.
Extra Brut Vinimport

Blanc de Blancs 2013, Nyetimber
4,08 point
499 kr. (normalt 549 kr.)
HJ Hansen Vin

Cuvée Victor 2008, Mandois
4,08 point
399 kr. v/6 fl.
Theis Vine

Odyssée 2004, Arnaud Moreau
3,92 point
550 kr.
Champagneshoppen

Blanc de Blanc Brut Reserve, De Sousa
3,92 point
395 kr.
L’Esprit du Vin

2008, Pierre Moncuit
3,83 point
645 kr.
Løgismose

Brut Oeil de Perdrix, Jean Vesselle
3,42 point
349 kr.
Vinoble

2012 Brut, Veuve Clicquot Ponsardin
3,17 point
495 kr.
Moët Hennessy

Brut NV, G.H. Martel & co.
2,58 point
349 kr.
Nemlig.com

Panelets deltagere
Årets testpanel bestod af:

Klaus Holme, en af landets mest passionerede vinnørder med hjertet tabt til vinene fra Bourgogne, Champagne og Piemonte
Jimmy Rørbæk, vinentusiast med en forkærlighed for champagne og bourgogne
Jonas Gehl, vinnørd og medejer af kaffebaren Prolog Coffee Bar
Laurids Glottrup: mad- og vinentusiast
Morten Aastrup, mad og vinentusiast
Undertegnede, Rasmus Palsgård

Disclaimer: Vinene blev stillet til rådighed af de respektive importører/forhandlere. Ingen har betalt for at være med i testen, og ingen af de deltagende forhandlere har haft indflydelse på valg af tema eller resultatet.

nytårschampagne

Over and out – rigtig godt nytår!