feinschmeckeren.dk var inviteret til German Wine Day
For nylig afviklede interesseorganisationen Wines of Germany smagearrangementet German Wine Day i København. Her var der mulighed for at smage et udvalg af sine fra et bredt udsnit af det tyske vinlandskab. Og man kan faktisk godt tillade sig at sige, at god tysk riesling er noget, der hænger på træerne, for kvaliteten er høj over en særdeles bred kam. Alligevel er der selvfølgelig altid nogle vine, der skiller sig ud, og her kommer jeg med anbefalinger af syv tyske riesling-vine fra arrangementet.
Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg elsker tysk vin, især af den slags, der er lavet på druen riesling, som nærmest er synonym for tysk vin, om end der anvendes et bredt udvalg af druesorter i Tyskland den dag i dag. Riesling har alt det, der skal til, for at lave en helstøbt hvidvin i fantastisk balance. Den har en høj syreprofil, en indsmigrende og intens aromaprofil, og så har den evnen til at håndtere selv meget høje niveauer af restsukker – takket være syren. Tyskland er kendt for at være mester i vine med større eller mindre mængder restsødme, men de seneste år er der også sket en stor udvikling blandt de tørre vine. Herunder finder du et udpluk af vine fra arrangementet German Wine Day, som bød på et flot udvalg af tysk vin i særklasse – og her får du altså syv tyske riesling-vine af super kvalitet.
De tørre vine
Riesling Trocken 2018, Rainer Sauer, Franken
130 kr.
bichel.dk
På introniveauet, altså producenternes simpleste vine, får man nærmest ikke mere value for money, end det er tilfældet i Tyskland. Det er denne riesling fra Rainer Sauer et lysende eksempel. Der er masser af frugtkoncentration med stenfrugt og citrus som de dominerende noter, der suppleres nydeligt af en intens terroir-karakter med flint og subtile røgnoter. Et lille strejf af sødme balancerer vinen flot, og alt i alt er der bare tale om en hamrende velsmagende hvidvin til en ganske overkommelig pris.
Læs også: Anmeldelse af Esmée – velsmag ad libitum
Quarzit Oestrich Riesling Trocken 2017, Peter Jakob Kühn, Rheingau
195 kr.
esprit-du-vin.com
Peter Jakob Kühn laver nogle af de mest intense, koncentrerede riesling-vine fra Tyskland – Rheingaus undergrund i flydende form, kunne man sige. Denne vin imponerer med en intensitet, der får brystkassen til at udvide sig. Den er knastør og magtfuld i sin struktur, samtidig med at den besidder en særdeles raffineret elegance. Eftersom der er tale om riesling, kan den selvfølgelig drikkes, som den er, men det er i udpræget grad en madvin, som vil gøre sig fortrinligt til hvid fisk, østers, eksempelvis med ristede mandler.
Læs også: BRØL – fra gammelt brød til nyt øl
Mineral Riesling Trocken 2018, Emrich-Schönleber, Nahe
165 kr.
smv.dk
Nu skal vi en tur til Nahe, som ligger sydøst for Mosel-regionen i det vestlige Tyskland. Emrich-Schönleber er endnu en traditionsrig producent, som med denne vin giver et fyldigt, koncentreret og kraftfuldt bud på en riesling, som samtidig ikke koster en formue. Den lille smule restsødme på 5,5 gram giver akkurat den sødme, som skal til for at bløde den markante syre op, således at man sidder tilbage med en balanceret oplevelse i munden, om end der – som navnet antyder – er tale om en veritabel mineralitetsbombe. Et virkelig dejligt glas med sarte citrusnoter, lidt præg af urter og så den umiskendelige note af flint og hav – velegnet til hvid fisk med cremet sauce.
Læs også: Champagne Bollinger – et storslået familieforetagende
Vine med restsødme
Glimmerschiefer Riesling Feinherb 2019, Weingut Loersch, Mosel
100 kr.
rufusvin.dk
Mosel er og bliver et fantastisk vinområde, når det gælder hvidvine med restsødme. Feinherb-kategorien dækker vine med en tydelig sødme, men som samtidig ikke er sødere, end at den egner sig til de samme ting som tørre hvidvine. Denne vin brillerer med sin delikate citruskarakter, friske syre og nydeligt balancerede sødme, som gør den til en oplagt terrassevin, når den tid vender tilbage, og i mellemtiden vil den gøre sig strålende til især stegte skaldyr, som restsødmen vil passe rigtig godt til.
Bockstein Spätlese 2019, Van Volxem, Mosel
299 kr.
laudrup.dk
Van Volxem har som producent eksisteret i flere hundrede år, men det er især, efter at Roman Niewodniczanski, efterkommer af Bitburger-øldynastiet, købte foretagendet i 2000, at tingene har taget fart med spritnye faciliteter og en uhyre ambitiøs plan for et løft af kvaliteten. Bockstein er en af de utallige topmarker, Van Volxem laver vin fra, og ligesom producentens øvrige vine er den kendetegnet ved en uforlignelig mineralitet og spændstighed. Den udtalte sødme, som man finder i vine af spätlese-typen, er med til at gøre vinen mere rund og imødekommende, og takket være rieslingens markante syre går det hele op i en større helhed; en smuk vin, som kan lagres 20-30 år uden problemer.
Schloss Johannisberger Riesling Grünlack Spätlese 2015, Weingut Schloss Johannisberg, Rheingau
370 kr.
esprit-du-vin.com
Schloss Johannisberg er en af de mest historiske vinproducenter i verden, som har en mere end 1.200 år lang historie bag sig. Opdagelsen af de senhøstede og – til følge – sødmefulde vine siges at stemme netop herfra, og der er heller ingen tvivl om, at Schloss Johannisberg i dag fortsat laver nogle af de ypperste søde vine i Tyskland. Denne vin har nu seks år på bagen, og nu begynder den for alvor at tage form. Frugten er gul med en blanding af tropiske frugter tilsat et solidt skud safran. Den er på en og samme tid generøs og spændstig, hvilket gør, at man aldrig mister interessen for vinen og dens underskønne balance; en monumental, dyb og kraftfuld vin af en helt særlig kaliber.
Scharzhofberger Riesling Kabinett 2020, Egon Müller, Mosel
1.200 kr.
esprit-du-vin.com
1.200 kroner … for en riesling?! 1.200 kroner er mange penge for en flaske vin, uanset hvor den kommer fra. Særligt de tyske topvine har været meget billigere i forhold til deres niveau, men langsomt er det ved at ændre sig. Egon Müller er kongen af tysk riesling, og hans vine af forskellige sødmegrader fra topmarken Scharzhofberger er ganske enkelt en af verdens bedste vine. Hvis man vil forstå, hvad balance i en vin egentlig går ud på, er det bare at dufte til og smage på denne vin. I virkeligheden er Egon Müllers vine først og fremmest vine, man mærker. De frembringer en særlig sindstilstand. Man letter fra jorden, og fokus skærpes, samtidig med at man opnår en særlig ro. Det lyder nok en smule højtravende, men det er det, doktor Müllers vine kan, og så er 1.200 kroner måske ikke længere så urimeligt endda.
Således slut med anbefalinger af tyske riesling-vine i denne omgang. Jeg håber, at det har givet lyst til at bestille nogle gode flasker.