Sharewine – Danmarks nye samlingssted for vinnørder

Vin 23. maj, 2019 0 Kommentarer

Et nyt vinøst koncept har set dagens lys herhjemme. Det drejer sig om foretagendet Sharewine, som er etableret af tre vinnørder og gode venner, som foruden at have set et hul i markedet også brænder for at samles om god vin og nyde den med ligesindede. Det var i den forbindelse, at jeg blev inviteret til Sharewines første officielle arrangement, som fandt sted på den italienske restaurant Enomania på Vesterbro i København. Inden jeg kommer tilbage til den middag, vil jeg lige introducere Sharewine som koncept.

 

sharewine

Drikkevareudvalget var alt andet end kedeligt ved Sharewines første event.

Der findes efterhånden rigtig mange vinentusiaster herhjemme, der kæmper om de samme små mængder af topvin fra nær og fjern, som kommer til landet. Al god bourgogne bliver stort set solgt på allokation, altså tildelt få, udvalgte personer, og er man ikke på sådan en liste, kan det være svært at få fat i de gode vine, medmindre man tager på restaurant og betaler en ofte voldsomt forhøjet pris for fornøjelsen. Her kommer Sharewine ind i billedet, for her kan private vinentusiaster handle vin med hinanden via stedets hjemmeside. Man kan selvfølgelig også gå på dba.dk og være heldig, men udvalget dér er én stor rodekasse af alt lige fra farmors glemte vine fra hylden over køkkenskabet til meget store vine, og det kan være svært at navigere i.

Der var fuldt hus hos Enomania denne aften.

Der er ligeledes Urban Wine Box, som ud over at give private muligheden for at handle vin med hinanden også tilbyder opbevaring af ens vinsamling; men hvis man nu af den ene eller anden årsag ikke lige har lyst til at have sin vin opbevaret hos Urban Wine Box, kan Sharewine meget vel være den bedste løsning.
Her lægger man selv tekst og billeder op og sætter selv sin pris. Sharewine ønsker, at portalen skal være en købs- og salgsportal for god vin, og derfor skal prisen være på minimum 150 kroner per flaske. Man kan selvfølgelig forsøge at sælge sit billige sprøjt alt for dyrt, men mon ikke det hurtigt bliver reguleret af sig selv, i og med at det ikke bliver solgt. Sharewine formidler så at sige kontakten mellem køber og sælger ved at give adresse og kontaktoplysninger, når aftalen mellem de to parter er indgået. For den ulejlighed tager Sharewine seks procent af salgsprisen fra sælger, mens køber ikke betaler noget gebyr. Til gengæld er din adresse skjult for eventuelle tyve, der leder efter nye kældre at bryde ind i, så på den måde er der en større sikkerhed ved at bruge Sharewine.

En datingportal for vinnørder
Sharewine ønsker dog ikke blot at være en portal for køb og salg af vin. De vil også gerne, at folk, der deler en passion for vin, får muligheden for at mødes. Derfor vil en stor del af Sharewines aktivitet være at lave arrangementer i form af smagninger og middage, hvor folk kan mødes over god vin. Det siger næsten sig selv, at der bliver tale om god vin, og arrangementerne vil blive en blanding af tema-smagninger og middage med et varieret udvalg af topvine.

Som jeg var inde på tidligere, blev Sharewines første arrangement afviklet for nylig, og at dømme ud fra det stuvende fulde Enomania er der en klar interesse for den slags arrangementer. Nu var indhold og pris også ganske attraktive, og for de 1.095 kroner, som billetterne kostede, blev man budt på følgende vine og en tilhørende femrettersmenu udarbejdet af Damiano Alberti:

Champagne:
Dom Perignon 2008

Hvidvin:
Leroy S.A., Bourgogne Blanc 2014

Pierre-Yves Colin-Morey, Saint-Aubin Le Banc 2017

Rødvin: 
Colleoni, Brunello Santa Maria 2013

Giacomo Conterno, Barolo Francia 2012

Jacques-Frederic Mugnier, Nuits-Saint-Georges, Clos de la Marechale 2016

 

Går man bare en smule op i vin, kan man godt regne ud, at dette første arrangement ikke blev sat i verden med henblik på heftig profit. Det var til gengæld en god måde at markedsføre det nye koncept på.

Godt fra land med Dom P 
Jeg var uhyre heldig og priviligeret at være blandt de cirka 150 mennesker på verdensplan, der blev inviteret med til Paris og Champagne for at deltage i lanceringen af Dom Perignon 2008, som samtidig blev symbolet på overleveringen af kældermesterstafetten fra Richard Geoffroy til Vincent Chaperon. Den begivenhed kan du læse mere om her.

Årgang 2008 regnes for at være den hidtil største i indeværende årtusind, og jeg har haft fornøjelsen af at smage stort set samtlige af de mest kendte huses 2008’ere, og her kan Dom Perignon bestemt være med. På aftenen fremstod vinen uhyre sprød med en fremtrædende, vibrerende syre balanceret af noter af nødder og svampe indpakket i en cremet, delikat mousse; et vidunderligt glas champagne, som smager pokkers godt nu, men som også vil udvikle sig mange år frem i flasken.

dom perignon 2008

Dom Perignon 2008 leverede varen denne aften.

Dernæst stod den på hvidvin fra legendariske Lalou Bize-Leroy i Bourgogne. Hun producerer nogle af verdens mest eftertragtede og dermed også dyreste vine fra sine to domaines, Domaine Leroy og Domaine d’Auvenay. Disse vine er svære at få fat på og endnu sværere at betale, men heldigvis har hun ligeledes Maison Leroy, hvor vinene er baseret på druer, som hun opkøber hos dygtige avlere i Bourgogne. Her fik vi hendes almindelige hvide bourgogne fra den strålende årgang 2014, og den viste masser af primær frugt, men også begyndende alderstegn med noter af nødder. Mineraliteten var ikke lige så dyb som i andre af hendes almindelige hvide bourgogner, jeg har smagt. Her tænker jeg især på hendes 2008’er, som jeg smagte under en frokost på Studio tilbage i 2013. 

Saint-Aubin Le Banc 2017 fra Pierre-Yves Colin-Morey var en særdeles dejlig oplevelse. Colin-Morey er en af Bourgognes fremadstormende kometer, og priserne er allerede godt på vej op ad. Her var det enkeltmarken Le Banc, vi skulle smage. Den stod på hvid fersken, en cremet struktur og masser af mineralitet i form af flintesten og havbrise. Et særdeles godt glas, som desværre er svært at få fingrene i. Agenturet ligger hos Bichel Vine, men alt bliver solgt på allokation.

Barolos mester
Jeg springer let og elegant hen over Colleonis Brunello, som for mig ikke helt nåede samme højder som de øvrige vine på aftenen. Til gengæld var der ved at gå ren folkefest i den, fra Barolo Francia 2012 fra Barolos mester, Giacomo Conterno, kom i glassene. Den havde en næse, der byd på rosenblade og kirsebær i en uendeligt lang og raffineret form, som man kunne blive ved med at dufte til. Tanninerne var fantastisk flot afrundet, hvilket betød, at vinen fremstod fløjlsblod og cremet, hvilket ellers ikke er hverdagskost, når vi taler klassisk barolo. Der var saftighed i stride strømme, og det virkede som om, at vi med denne vin, som har nået syvårsalderen, endnu blot har set toppen af isbjerget. Bravo!

Vin bliver ikke meget smukkere end denne enkeltmarksbarolo fra Giacomo Conterno.

Der blev også skudt en rød blinder ind undervejs. Der blev gættet i flere retninger. For mig var det tydeligvis en vin med alder, men den forholdsvis kraftige tanninstruktur og de tydelige noter af mentol bragte mig i retning af Barolo, og jeg skød på, at vinen har mellem 15-20 år – tættere på 20 end 15. Det viste sig at være en vin fra 1999, så på den front var ramte jeg plet, men det imponerende var, at der var tale om en almindelig rød bourgogne fra føromtalte Leroy. Hvordan den vin endnu kunne have så kraftig en struktur, er mig en gåde, men det illustrerer blot, at den efterhånden aldrende kvinde har en magisk kraft, når det gælder vin.

Den sidste rødvin på programmet (det skal retmæssigt nævnes, at den blev serveret før de italienske vine) var den særdeles flotte Nuits-Saint-Georges Clos de la Marechale 2016 fra Jacques-Frederic Mugnier. Purung bourgogne fra endnu en forholdsvis ny topproducent, som bød på en ekstremt tæt frugt med skovjordbær og brombær som de dominerende noter, hvilket passer glimrende i forhold til Nuits-Saint-Georges mere mørke profil. Tanninerne var bløde og cremede, og vinen var alt i alt særdeles imødekommende og behagelig.

Italiensk, når det er bedst
Jeg har ikke for alvor beskrevet maden denne aften. Den kan du læse mere om i en snarlig separat artikel, for med den finesse, præcision og velsmag, som menuen bød på, fortjener denne middag på Enomania mere plads at boltre sig på.

enomania

De fremragende vine blev flankeret af eminente italienske retter, som du snart kan læse mere om i ent separat indlæg.

Jeg vil derfor slutte her med at konkludere, at de tre herrer bag Sharewine, Anders Bager Jensen, Claus Donnerstag og Mikkel Lomholt tydeligvis ved, hvad vi har med at gøre, når det gælder vin, og deres passion for at fortælle om og dele stor vin er helt og aldeles åbenlys, når man ser og hører dem tale. Det bliver spændende at se, hvad Sharewine kan blive til. Foreløbig er første arrangement godkendt, og der ligger også allerede en del spændende vine på hjemmesiden, som man kan tage et kig på.

feinschmeckeren.dk var inviteret af Sharewine.