Annonce i samarbejde med Ehrenberg Sørensen Kommunikation og Sopexa
Forleden kunne jeg præsentere den første artikel i en længere artikelserie, som tager udgangspunkt i EU-kampagnen “Store europæiske vine kombinerer nye ideer med stolte traditioner”, der både inkluderer otte vinområder omkring Verona i Italien samt Vinho Verde i Portugal. Mens den første artikel handlede om vinene fra Verona, handler denne artikel om Vinho Verde, og lad os bare komme til sagen.
Foto: PR
Vinho Verde betyder direkte oversat “grøn vin”, og det refererer til, at områdets fundament først og fremmest er friske, lette hvidvine. Det giver ganske god mening, for området ligger i det vestlige Portugal grænsende op til Atlanterhavet og dettes kølige briser, som på trods af områdets sydlige placering giver mulighed for at lave netop hvidvin af frisk og let karakter.
Området dækker den nordvestlige del af Portugal i regionen Entre-Douro-e-Minho. Floden Minho markerer den nordlige grænse, og er delvis grænsen til Spanien. I syd danner Douro-floden og bjergene Freita, Arada og Montemuro grænse. Mod øst er bjergene Peneda, Gerês, Cabreira og Marão og mod vest Atlanterhavet. Arealmæssigt er Vinho Verde ikke blot Portugals største vinregion – det er en af de største i Europa.
Læs også: Her er årets nytårschampagne 2019/20
Topografisk set er regionen et enormt amfiteater, der starter ved Atlanterhavskysten og hæver sig mere og mere jo længere ind i landet, man kommer. Hele regionen er orienteret mod havet og denne indflydelse forstærkes af de vigtigste floder, der løber fra øst til vest, og således letter Atlanterhavsvindene påvirkning på området. Denne indflydelse fra Atlanterhavet afspejles i kvaliteten og elegancen af vinene i regionen i kombination med det fremherskende terroir af granit, det milde klima og hyppige nedbør.
Områdets udfordring de seneste årtier har været, at man har fokuseret på at producere billige, halvsøde hvidvine, som konsumenterne mest af alt har valgt på grund af prisen, og det er som bekendt ikke noget, der tjener renomméet på den lange bane særlig godt; men det er begyndt at vende, for de seneste år har områdets fokus i langt højere grad ligget på at hæve kvaliteten, så den nu er på niveau, hvor vinentusiaster også vil værdsætte den. Til gengæld er priserne fortsat meget rimelige, og det skal man som forbruger ikke klage over.
Der anvendes 47 druesorter i Vinho Verde, og næsten 90 procent af den samlede produktion er hvidvin. På trods af de mange forskellige sorter, er det især druerne alvarinho, arinto, azal og loureiro, der er i spil. Generelt kan man sige om hvidvinene fra Vinho Verde, at de ofte har udtalte noter af citrusfrugter og fersken krydret med hvid peber og et delikat mineralsk strejf af våde sten, krudtrøg og salt. Alt dette er pakket ind i en let, elegant struktur, hvor en let fedme kombineret med en forfriskende syre sørger for balance og en ren, rensende effekt i munden. Det er derfor også en god madvin, fordi den let interagerer med en lang række retter baseret på alt fra fisk til kyllinge- og svinekød, og dens friske væsen gør mundtøjet klar til endnu en bid.
Kan de også lave andre vine?
Sortimentet består ikke kun af de velkendte og populære friske hvidvine. Det inkluderer også elegante og komplekse hvidvine, interessante rosé- og rødvine såvel som mousserende vine. Vinho Verde er som nævnt også Portugals største vinområde, og derfor giver det også god mening, at det vinøse spektrum spænder forholdsvis bredt. Vinho Verdes vinproducenter ser især et stort potentiale i deres mousserende vine. De eksperimenterer konstant med de bedste cuvées under oprindelsesbetegnelser, der blev anerkendt i 1999: Espumante de Vinho Verde og Espumante de Qualidade de Vinho Verde. Det – og meget mere – kommer du til at høre mere om i de kommende artikler om Vinho Verde her på feinschmeckeren.dk.
Fakta om Vinho Verde
Anerkendt som officielt vinområde i 1908
Samlet areal: 7.000 kvadratkilometer
21.000 hektarer vinmarker
9 underregioner
47 druesorter
18.000 vinavlere
Årlig produktion: 80 millioner liter per år
87 procent hvidvin, 7 procent rødvin og 6 procent rosé
Kort om PDO-betegnelsen
PDO-betegnelsen garanterer, at fødevaren er fremstillet og forarbejdet i et specifikt geografisk område efter en anerkendt og fastlagt procedure, og hele produktionen skal finde sted i det pågældende område. Der er således et klart forhold mellem produktet og dets geografiske oprindelse. Fødevarens typicitet udtrykker dels produktionsrområdet, dels producentens håndværk. Eksempler på fødevarer med den beskyttede oprindelsesbetegnelse findes i hele Europa, det være sig camembert fra Frankrig eller det for nyligt udnævnte danske vinområde BOB Dons. Især vin er kendt for at have en beskyttet oprindelsesbetegnelse.
Læs også: Guide til ost på nytårsbordet
EU-kvalitetsbetegnelsen garanterer oprindelse og kvalitet for europæiske vine
Den aktuelle EU-kampagne, med titlen “Store europæiske vine kombinerer nye ideer med stolte traditioner”, fokuserer på EU-mærkningen af den beskyttede oprindelsesbetegnelse gennem den portugisiske vinregion Vinho Verde og de otte oprindelsesbetegnelser for vin fra området omkring Verona, eftersom disse vine er typiske for hver deres underområde, hvad angår tradition, kvalitet, oprindelse og druesorter. Vinificering og forarbejdning af druerne finder kun sted i dette velafgrænsede område.
Du kan læse mere om Vinho Verde her. Se også nedenstående video for et bedre indblik i, hvad Vinho Verde og Vini Veronesi har at byde på.