Fem gode vine på chardonnay

Vin 19. februar, 2021 0 Kommentarer

I sidste uge anbefalede fem gode vine på pinot noir, og i kølvandet på den synes jeg, at du fortjener en håndfuld anmeldelser på pinot noirs tro følgesvend, chardonnay. Hvor der gror pinot noir, gror der typisk også chardonnay og vice versa. De trives godt i den samme form for klima, hvor det ikke bliver for varmt, og hvor der er nogle skråninger med næringsfattig jord, hvor de kan få incitament til at grave dybt efter mineralitet og rigdom. Her får du fem gode vine på chardonnay i forskellige prisklasser.

Bourgogne Chardonnay 2017, La Chablisienne, Bourgogne. Frankrig
5 stjerner
99,95 kr. v/12 fl.
philipsonwine.dk

Der er tydelige noter af hvid bourgogne i næsen, hvilket man ikke altid kan forvente i en simpel bourgogne blanc. Der er noter af smør, fad og en smule vanilje foruden citrus og grønne æbler. I munden er den middelfyldig med en delikat cremethed, der balanceres flot af en pivfrisk syre og en meget tydelig mineralitet, der hedder tankerne i retning af flintesten, der slås mod hinanden. Det er en særdeles fornuftigt glas hvidvin til prisen, som bestemt lægger op til, at får fyldt lidt på hylderne, for den er nem at konsumere i høj hastighed. Drik den til et godt stykke stegt fisk med smørbaseret sauce til.

Læs også: Mens vi venter – interview med Eric Vildgaard, Jordnær

Chardonnay Blanc de Blancs Brut Nature 2015, Weingut Bergdolt, Pfalz. Tyskland
5 stjerner
199 kr.
hvaddrikkermantil.dk

Ambitiøs mousserende vin fra Weingut Bergdolt, som har undergået en andengæring på 36 måneder. Det har resulteret i tydelige noter af brød, gær og toast, som afgjort ville være en champagne værdig. Derudover finder man sprøde noter af grønne æbler og citrus. Syren er klar og markant, hvilket alt i alt giver en syrlig og spændstig vin med flot kompleksitet til en overkommelig pris. Kan både nydes som aperitif og ledsager til fisk og skaldyr.

Côte de Nuits-Villages Blanc 2018, Didier Fornerol, Bourgogne. Frankrig
5 stjerner
235 kr.
fine-vine.dk
chardonnayMan må sige, at Didier Fornerol holder sit sortiment stramt, for med ganske få undtagelser holder han sig til at producere en hvid og en rød côte de nuits-villages. Til gengæld virker det til, at han sætter alt ind på at gøre dem på karakterfulde og komplekse som muligt. Den varme 2018-årgang har generelt haft svært ved at levere helt balancerede hvidvine, men der er ganske glimrende harmoni i denne vin, som åbner med intense noter aromaer af citrus, gule æbler og melon. De bakkes op af fedmefulde smørnoter, toast, en anelse vanilje og flintet mineralitet. En flot balanceret hvidvin med masser af klassisk bourgognekarakter, koncentration, livlighed og lang eftersmag. Den smager af en mere!

Unfiltered Chardonnay 2016, Newton, Napa Valley. USA
4 stjerner
499 kr.
vildmedvin.dk

chardonnayNewton hører til i toppen af vinproducenter i Napa Valley og har gjort det gennem flere år. Her er det deres ufiltrerede chardonnay gæret på naturlig vis uden tilsat gær. I næsen er der dømt fyldig, rig amerikansk chardonnay med noter af modne pærer og gule æbler kombineret med ristede nødder og vanilje. Der er et tydeligt fadpræg, som dog ikke overskygger den modne frugt og den delikate mineralitet, som giver vinen rankhed og finesse. Det er en vin i den rige ende af skalaen for fadlagret chardonnay, uden at det på nogen måde bliver bamset og fedladent. Det er rendyrket strygen med hårene, uden at det bliver kedeligt. Det smager tværtimod af et glas mere, gerne til et stykke hvid fisk med sauce hollandaise.

Corton-Charlemagne Grand Cru 2018, Arthur Barolet, Bourgogne. Frankrig
6 stjerner
999 kr.
nemlig.com

chardonnay

Grand cru – så bliver det ikke større rent klassifikationsmæssigt i Bourgogne. Corton-Charlemagne, som ligger i den nordlige del af Cote de Beaune, hører til blandt de mest berømte marker i Bourgogne, og denne vin illustrerer hvorfor. 2018 var et meget varmt år, og langt fra alle er lykkedes med at lave balancerede hvidvine, men det er lykkedes for Arthur Barolet. Næsen åbner med et let krydret væsen med hvid peber og krydderurter, og efter nogle minutter åbner frugten sig med grønne æbler og citrus suppleret af nærmest asiatiske undertoner af hvid soja og yuzu. I munden bliver vinens kvaliteter endnu mere tydelige. Vinen er koncentreret, intens og fnuglet på samme tid og giver en nærmest vægtløs fornemmelse i munden – frugt, en salt mineralitet og flot brug af fad i smuk forening. Det er stor vin, som allerede nu giver en formidabel vinoplevelse, men venter man 5-10 år, vil vinen folde sig endnu mere ud.

Læs også: Fem gode vine på pinot noir