Disclaimer: feinschmeckeren.dk var inviteret af Moêt Hennessy Nordic til smagningen
2008 anses af mange vinkyndige for at være den største årgang i Champagne i dette årtusind. Langt størstedelen af Champagnes topproducenter har sendt deres 2008-årgang på markedet. Det gælder dog ikke Krug, den velsagtens mest velansete producent af dem alle; men til efteråret kommer den langt om længe. Jeg har helt ekstraordinært haft fornøjelsen af at teste Krug 2008, inden den kommer på markedet, og lad mig bare slå det fast med det samme: Det er en champagne, du godt kan glæde dig til at smage.
Der er champagne, og så er der Krug. For mange er Krug den bedste champagneproducent, der findes, og det skal bestemt heller ikke være nogen hemmelighed, at jeg er endog meget stor tilhænger af det eksklusive champagnehus med hovedsæde i Reims.
Læs også: Fem gode vine på pinot noir
Nu er producenten langt om længe ved at være klar til at lancere Krug 2008, som har været længe ventet af champagneentusiaster verden over. 2008 regnes for at være den foreløbig bedste årgang i indeværende årtusind, og mange har af den årsag set frem til at dufte og smage, hvordan Krug ville være i stand til at formidle årgangens karakteristika. Krug 2008 bliver først lanceret til efteråret, men jeg havde som ene af blot to danske journalister (lidt må man vel godt prale) for nylig fornøjelsen af at få en forsmag på glæderne i forbindelse med en virtuel smagning arrangeret af Krug. Her blev den nye Krug Grande Cuvée Edition 169 ligeledes præsenteret – den får du min anmeldelse af en af de kommende dage.
Perfekt balance
2008-årgangen var på daværende tidspunkt en af de køligste i 14 år og den mindst solrige i noget nær et halvt århundrede. Så kan det virke paradoksalt, at den regnes for at være blandt de bedste årgange i nyere tid, men for traditionalister og purister har de stigende temperaturer været en negativ udvikling for Champagne, som netop er kendt for sin lethed, finesse og elegance. 2008 var et meget stabilt år uden ekstreme vejrforhold, og det betød, at druerne kunne udvikle sig langsomt og stabilt hen over sommeren og begyndelsen af efteråret. 2008 er således et skoleeksempel på, hvordan klassisk champagne smager.
Læs også: feinschmeckeren.dk’s store champagnetest 2020/21
Min egen oplevelse af årgangen, hvorfra jeg har smagt en lang række champagner i alle prisklasser, er, at det er en årgang drevet af en perfekt balance mellem forfriskende syre og koncentration. Den er syrlig men ikke for syrlig, og den er koncentreret og fyldig uden på nogen vis at blive svulstig. Det er en årgang, hvor de delikate noter af citrus og grønne æbler spiller perfekt sammen med de klassiske noter af rugbrød, brioche og svampe fra andengæringen, og man skal som producent virkelig have klokket i det for at ødelægge 2008-årgangen. Med de ord synes jeg, at vi skal springe direkte til anmeldelsen af Krug 2008, som kommer her:
(Jeg har både vurderet Krug 2008 på 100-pointskalaen såvel som givet den stjerner fra 1-6 ud fra sammenhængen mellem pris og kvalitet.)
Krug 2008
Blend: Pinot noir (53%), chardonnay (25%) og pinot meunier (22%)
97 point/6 stjerner
Vejledende pris: 2.299 kroner – vinen lanceres til efteråret (ikke nærmere specificeret)
Krug forhandles hos en lang række vinforhandlere landet over
Begejstringen indtræffer i det sekund, næsen dykker i glasset, hvorfra duften af klassisk stor champagne stiger op. Krug 2008 har en næse, der på den ene side er kompleks, mens den på den anden side er så helstøbt og indsmigrende, at man kun kan holde af den uanset ens grad af vinforståelse. Der er noter af røde æbler, citron, jordbær, kandiseret frugt, hasselnødder, karry og spidskommen. I munden rammer den intense syre smagsløgene med det samme og frisker mundtøjet op, uden at det på nogen vis bliver snerpende. For en champagne af en kaliber som denne er den overraskende tilgængelig og imødekommende, når man tager i betragtning, at den er helt nydegorgeret. Man behøver med andre ord bestemt ikke at gemme den for at få en stor oplevelse. Omvendt er det en champagne, der vil vise storhed de næste 20-30 år uden problemer. Den er ekstremt koncentreret med en lang eftersmag, samtidig med at den er rank og let på tå. Den er ligeledes meget vinøs i sit udtryk med masser af ligheder med hvid bourgogne, hvor den lægger sig et sted mellem chablis og puligny-montrachet. Alt i alt er der tale om champagne fra absolut øverste hylde, som enhver champagneentusiast mindst én gang bør prøve. Den kan sagtens drikkes på egen hånd, men den vil også kunne serveres til et bredt udvalg af retter baseret på fisk og skaldyr, kaviar, hasselnødder brunet smør og lignende. Det kan være svært at diskutere, hvorvidt en champagne til 2.300 kroner kan være god til prisen, men sammenlignet med andre topchampagner i dette prisleje er der ingen tvivl om, at Krug trumfer langt de fleste af dem.
Du kan læse mere om Krug her.