8 friske, prisvenlige vine fra Veneto og Vinho Verde

Vin 19. januar, 2023 0 Kommentarer

Efter en hektisk december, hvor der altid spenderes en del ekstra på det søde liv, kan det være rart med nogle mere prisvenlige alternativer, når januar og hverdagen rammer. Det gælder også på den vinøse front, og derfor har jeg samlet otte prisvenlige vine fra de to vinområder Veneto og Vinho Verde i henholdsvis Italien og Portugal. De har det til fælles, at at de leverer glimrende smagsoplevelser uden at koste en formue.
Du kan i øvrigt læse mere om Vinho Verde lige her.

Sponsoreret artikel i samarbejde med Vinho Verde og Veneto

vento

Jeg har stukket næsen i et udvalg af vine fra Veneto og Vinho Verde.

Fem vine fra Veneto

Vi begynder i Veneto i det nordlige Italien, der blandt ander er kendt for under-appellationer såsom Soave, Lugana, Conegliano-Valdobbiadene og Colli Berici. En stor del af vinene kommer fra områderne omkring Gardasøen, hvor druerne trives takket være det milde og konstante klima. Vinene er generelt enkle og nemme at forstå, og der er masser af primær frugt til stede. Her får du fem udvalgte vine, der lever op til netop dette.

Garda Spumante Extra Dry, Cantina di Custoza, Veneto, Italien

Set på producentens hjemmeside til 9 euro.
Frisk og delikat mousserende vin, der vil fungere perfekt som aperitif i en uformel sammenhæng med diverse småtterier i form af mandler, charcuteri og ost. I næsen er der noter af pære, citron og marcipan, som fortsætter i munden, hvor vinen afslører en let sødme, som i min bog nærmere gør vinen “off dry” frem for extra dry, men nok om det. Der er syre til at friske munden op, således at oplevelsen fremstår harmonisk og helstøbt. God at have på lager, når vejret bliver varmere, og solen begynder at kigge frem.

Lugana Sirmione 2021, Avanzi, Veneto, Italien

Set her til cirka 75 kr.
Lugana DOC ligger ved Gardasøen og er garant for friske, frugtige hvidvine med et let strejf af mineralitet. Det gør sig også gældende for denne vin på druen trebbiano, som byder på noter af melon, kandiseret citron og hvide blomster. I munden er den frisk og let med en behagelig syre, der frisker op uden at overtage styringen fuldstændigt. Drik den til pocheret hvid fisk, østers eller en salat, eksempelvis cæsarsalat.

Custoza Superiore 2021, Muraglie, Veneto, Italien

Pris ukendt (under 100 kroner)
Sammenlignet med ovenstående hvidvin er denne mere fyldig og cremet. Den er ligeledes lagret på ståltanke, men den har ligget med gærresterne i relativt lang tid, hvilket er med til at give ekstra aroma og mundfylde. Næsen er domineret af hvide blomster, citronskal og grønne mandler. I munden er den relativt let i strukturen, dog med en delikat cremethed. Det giver vinen mere krop og dermed flere anvendelsesmuligheder, når madens smag intensiveres. Jeg ville drikke den til et stykke stegt laks med flødesauce tilsmagt med masser af citron og dampede grøntsager. Eftersmagen er lang og ren med syltet citron.

Corderosa 2021 Chiaretto di Bardolino, Le Vigne San Pietro, Veneto, Italien

Set her til 10,70 euro for 2020-årgangen 
Man kan ikke tage til Veneto uden at komme omkring rosévinene fra Chiaretto de Bardolino. Den er lavet på appellationens klassiske rødvinsdruer corvina og rondinella samt merlot. Fuldmodne røde bær brager op af glasset, når næsen sættes til – især med ribs, hindbær og jordbær. I munden har den en slank og let struktur, en forfriskende syre og en knastør afslutning. Lette noter af lakrids i eftersmagen bidrager med et delikat krydret element til den ellers simple og umiddelbare vin, som især vil gøre sig godt, når solen begynder at blive en mere fast gæst i dagtimerne igen.

Bardolino 2021, Tamburino Sardo, Veneto, Italien

Set på producentens hjemmeside til 8 euro 
Vi bliver i Bardolino, men vi skifter til rødvin, dog i den særdeles lette og friske ende af spektret. Vinen er lavet på rondinella, molinara og corvina og er karakteriseret ved en let struktur og noter af ribs og røde kirsebær med et strejf af tørret timian. Det er en rødvin, der med fordel kan drikkes let afkølet (12-13 grader) til stegt kylling, kalvetatar eller andet proteinrigt, som har godt af den røde frugt og den friske syre.

Tre vine fra Vinho Verde

vinho verde vin

Landskabet i Vinho Verde er smukt og frodigt.

 

Monçao e Melgaço Alvarinho Granit 2021, Soalheiro, Vinho Verde, Portugal

159 kr.
hjhansen-vin.dk
Monçao e Melgaço i nord er det mest kendte underområde i Vinho Verde, og Soalheiro er formentlig også den mest kendte og anerkendte producent fra Vinho Verde herhjemme. Det er der en god grund til, for producenten formår på tværs af sin portefølje at levere vine med flot struktur, balance og kompleksitet. Som navnet “Granit” antyder, er der tale om en vin, der sætter fokus på den jordbund, den kommer fra. I næsen er der noter af gule æbler, fersken og flintesten. I munden er den levende og fyldt med energi. Først mærker man syren, der prikker delikat på tungen, inden den koncentrerede frugt og den cremede struktur folder sig ud. Stikkelsbærnoter melder sig på tungen sammen med en salt mineralet. Der er tale om en elegant vin, som spiller på det rene, men det foregår med en for Vinho Verde sjældent set koncentration og fylde; et virkelig godt glas vin, der afgjort er pengene værd.

Alvarinho Trajadura 2021, Quinta da Raza, Vinho Verde, Portugal

Set til cirka 50 kroner på producentens hjemmeside
Sprød og saftig hvidvin med masser af primær frugt og en let perlende fornemmelse. Der er noter af pære, litchi og melon i både duft og smag. I munden er den perlende fornemmelse med til at friske munden op, mens kombinationen af let sødme og syrlighed giver et fint spil på tungen; en meget ukompliceret vin, som kan fungere som aperitif eller til en let salat. 

Monólogo Avesso P67, A&D Wines, Vinho Verde, Portugal

Set til 7,5 euro her
Økologisk certificeret vin på druen avesso, som her kommer udtrykker sig med noter af hvide blomster, hvid fersken og citron i næsen. I munden udmærker den sig især ved at have en delikat cremet tekstur, som holdes fint i balance af den yderst friske syre, som også sætter sit tydelige præg på vinen. Eftersmagen er ganske lang, og takket være vinens ganske udtalte salte mineralitet trækkes der masser af mundvand. Det gør, at vinens føles meget saftig. Drik den til østers, skaldyr og hvid fisk med forholdsvis sart tilbehør, eksempelvis pasta i en cremet sauce; et rigtig fint glas til prisen.