Verden af ure er en jungle på godt og ondt; på ondt, fordi det kræver ganske megen research at sætte sig ind i, og køber man brugt, kan der også være en del faldgruber. På den anden side er det, at man kan dykke ned i et hav af information og nørderi også det, der gør ure så spændende. Måske går du og overvejer, om du skal slå til og købe et rigtig godt ur? Så kan du passende læse med her, for jeg har talt med Per Henriksen, som er indehaver af Franz Jaeger & Me, der har specialiseret sig i brugte kvalitetsure. Her giver han nogle tips til, hvad du skal overveje i forbindelse med køb af nyt ur.
Det er en kendt frase, at et ur er det eneste smykke, en mand kan gå med, og ser man bort fra manchetknapper, er jeg sådan set enig; men i og med, at man som mand kun har denne ene chance for at pynte sig, er det også sjovest at gøre det ordentligt. Et ur siger meget ofte meget om den mand, der bærer det, og ganske ofte hører der også en god historie med, når man spørger ind til en mands klokkeværk – det på armen, forstås. Ligesom med al anden form for feinschmeckeri er det lækre ur baseret på det gode håndværk. Takket være et hav af små dele og uhyre præcis og nænsom fingerfærdighed lader det sig gøre, at få uret til at vise, hvad klokken er, helt uden brug af radiosignaler og/eller elektriske impulser, og nogle urværker er så avancerede, at de tilmed har en evighedskalender, som kun skal have en lille smule hjælp i skudår.
Priserne stiger naturligvis i takt med graden af kompleksiteten i urværket, men derudover er udbud og efterspørgsel også en væsentlig faktor på secondhandmarkedet for ure, så der er rigeligt at overveje, når man skal købe sit (første) mekaniske ur. Derfor har jeg været en tur forbi urbutikken Franz Jaeger & Me til en snak med Per Henriksen, som her giver nogle gode tips til, hvad man bør overveje inden køb af et mekanisk kvalitetsur.
Læs også: Skoguide – disse sko bør du have i garderoben
Per, hvor stammer din interesse for ure fra?
Den stammer helt tilbage fra, at jeg var en lille dreng. Jeg købte mit første ur, da jeg var 10-12 år gammel. Det gav jeg 1.500 kroner for, og det var mange penge dengang (Per Henriksen er 47 år, red.). Lige så stille begyndte tingene at udvikle sig, og og jeg købte mine første Omega- og Rolex-ure, og som 18-20 begyndte jeg at opkøbe Rolex-ure, som jeg solgte videre. Jeg er egentlig uddannet elektriker, men på et tidspunkt gad jeg ikke det mere, og så gik jeg i lære som urmager og fik job hos Ole Mathiesen, hvor jeg arbejdede i fem år, indtil jeg besluttede, at jeg ville have mit eget sted. Jeg åbnede Franz Jaeger & Me i Ny Østergade i 2007, og i 2009 flyttede jeg til den nuværende placering på Gothersgade. I takt med at tingene har udviklet sig, har min passion nok flyttet sig lidt, så min største glæde egentlig ligger i at gøre andre personer rigtig glade. Jeg har ejet mange vilde ure, men nu glæder det mig mere at se andre få det ur, de har drømt om.
Hvad har du selv på armen lige nu?
Jeg har et Rolex Submariner 1680 på. Det er et af de gode vintage Rolex-ure med plexiglas.
Kan du kort forklare konceptet hos Franz Jaeger & Me?
Vi forhandler brugte mekaniske ure fra en lang række af de kendte mærker, og vi forhandler alt fra vintageure fra Omega til under 10.000 kroner til Patek Philippe-ure til 735.000 kroner. Dels opkøber jeg ure, og ofte får jeg også ure ind, når en kunde ønsker at udskifte sit nuværende ur med et andet. Derudover har jeg en urmager og en urmagerelev ansat, så vi udfører også service på langt de fleste urmærker. Vi kan udføre reparationer til en vis grad, men fordi de fleste eksklusive urmærker ikke sælger reservedele til uautoriserede forhandlere, må vi også sige nej til nogle ting; men drejer det sig om en almindelig vedligeholdelsesservercering eller en polering af uret, er det noget, vi sagtens kan ordne, og vi er også billigere end de autoriserede forhandlere. Jeg har forsøgt at skabe et herreunivers i butikken. Det skal være et sted, hvor folk har lyst til at sætte sig ned og få en god snak, så det ikke kun handler om køb og salg af ure. Når det er sagt, sælger vi faktisk mindst lige så mange ure til kvinder.
Hvad skal man overveje, inden man køber sit første “rigtige” ur?
Det er en god ide at gøre sig klart, hvor mange penge man kan og vil bruge på et ur. Så kan det være, at man finder noget, der måske er 5.000 kroner dyrere, som man virkelig gerne vil have, og så kan man overveje, om man hellere vil vente lidt længere og så spare op eller holde sig til den oprindelige plan. Dernæst vil jeg anbefale, at man kommer ind til sådan en som mig eller en anden fysisk forhandler, hvor man kan få noget vejledning og garanti på det, man køber. Det ur, man måske har sparet nogle tusinde kroner på at købe på nettet, kan hurtigt ende med at blive dyrere end et tilsvarende ur hos os, fordi standen ikke lige levede op til det på billederne. Det er godt at have et sted, hvor man kan gå hen, hvis tingene går i stykker.
Inden man kommer, er det også en god ide at søge information på nettet. Uanset hvilke urmærker du er interesseret i, er der et forum på nettet, hvor du kan læse alt om de forskellige modeller og de enkelte referencenumre. Det hjælper også en til at finde ud af, hvad man gerne vil have.
Hvor mange penge bruger førstegangskøbere typisk hos dig?
Det er meget forskelligt. Nogle kommer ind og køber et vintage Omega-ur til 5.-10.000 kroner, og der er også rigtig mange, der er klar til at bruge omkring 20.000 kroner på et ur. Taler vi Rolex, skal man over de 30.000 kroner, før man er i gang, og det er der også mange, der gerne vil. Udviklingen hos mange er, at de begynder med et ældre Omega-ur, og det konverterer de måske så til et Rolex, IWC eller Panerai. Samtidig stiger priserne måske på det, de har købt, så de hele tiden kan skyde lidt mere ind i et ur. Sådan er der mange, der gør, hvis de ikke har uanede midler til rådighed.
Ure bliver af mange også anset for at være investeringer. Skal man købe med hjertet eller med hjernen?
Jeg synes helt klart, at man først og fremmest skal købe med hjertet. Man skal købe det, man bedst kan lide, selv om det ikke nødvendigvis er det, der kommer til at stige i værdi; men det er klart, at hvis du kan lide to ure lige meget, så køb det, der er den bedste investering.
For mange et Rolex-ur den ultimative drøm, men priserne er stukket helt af – hvad handler det om?
Det handler i al sin enkelhed om udbud og efterspørgsel. Rolex producerer væsentlig færre ure, end de egentlig kan sælge, og i dag er der så mange mennesker, der har råd til sådan et ur, at de er villige til at betale overpris på det grå marked. For nogle år siden var det kun Rolex Daytona, der var ventetid på, men i dag er det alle sportsure fra Rolex, man skal stå på venteliste for at købe. Det er stukket helt af, siden jeg købte mit første Rolex-ur for 6.000 kroner. Jeg solgte det for nogenlunde det samme noget tid efter, men den model kunne i dag have indbragt mig omkring 100.000 kroner.
Når det er sagt, er der til gengæld ingen tvivl om, at et Rolex er et af de sikreste urmærker at investere i; men man ved selvfølgelig aldrig, hvordan tingene udvikler sig.
Der er også et stort fokus, når man taler brugte ure, på, hvorvidt der er certifikat og boks med til uret. Hvor vigtigt er det i dine øjne?
Hvis vi taler de virkelig sjældne ure, kan det have enorm betydning, om du har et fuldt sæt med boks og certifikat eller ej, men ellers er det ikke altafgørende. Det giver selvfølgelig en tryghed, når man handler med private, men det er endnu en god grund til at købe hos en forhandler, der ved, hvad han/hun har med at gøre. Vi sælger mange ure uden originale papirer, men vi udsteder altid et ægthedsbevis og giver garanti på uret. Rent prismæssigt ligger ure uden papirer lidt lavere i pris, så skal du sælge det, får du lidt mindre for det, men har du købt det uden tilbehør, har du jo også givet mindre til at begynde med, og så går tingene lige op.
Laver Rolex så også rent håndværksmæssigt de bedste eller mest komplekse ure?
Rolex laver ure af super kvalitet. Det er gennemført godt håndværk, men når det er sagt, er Rolex ikke kendt for at lave de mest komplekse eller mest finesserige urværker, og et mærke som Omega laver i dag mindst lige så gode ure som Rolex. Taler vi virkelig creme de la creme, så er der for mig ikke noget, der slår A. Lange & Söhne, Urban Jürgensen, Vacheron Constantin og Patek Philippe – det er urmageri fra øverste hylde.
Patek Philippe er et urmærke, der prismæssigt er gået fra svimlende dyrt til ubetaleligt, medmindre du virkelig er ved muffen. Har du et eksempel på det?
Vi har regelmæssigt ure fra Patek Philippe til salg. Lige nu har jeg et Nautilus Chronograph 5980 1/A-001 fra 2014 til salg. Den model er udgået, men da det stadig var i produktion, kostede det cirka 350.000 kroner, og sidenhen er efterspørgslen steget markant. Prisen på dette er 735.000 kroner.
Patek Philippe er for mange det ultimative ur. De har aldrig givet noget væk til celebrities. Tværtimod står alle i kø for at få lov til at købe deres ure, og det er med til at, at flere og flere finder urene interessante.
Mange tak for snakken, Per. Her på falderebet har jeg ladet mig fortælle, at du også er en hyppig gæst på Københavns gode restauranter, og at du især har én favorit?
Det er rigtigt. Jeg sætter stor pris på god mad og vin, og i min bog, er der ikke noget, der slår Søllerød Kro. Jeg elsker værtskabet oppe hos Jan Restorff og naturligvis Brian Mark Hansens mad. Selv om Søllerød Kro er en fin restaurant, er det altid helt nede på jorden, og jeg hygger mig altid gevaldigt, når jeg er deroppe. Det er jeg nok oftere end de fleste. Jeg har fejret nytår på Søllerød Kro de seneste fire år, og jeg deltager typisk i fire julefrokoster deroppe i løbet af december. Jeg føler mig altid hjemme på “Kroen”. Derudover er jeg også meget glad for Frederikshøj i Aarhus og Marchal på Hotel d’Angleterre.
Læs også: En hyldest til Søllerød Kro
—
Det var det for denne omgang. Jeg håber, at du har fået lidt ny inspiration af at læse med. Er du blevet nysgerrig på Franz Jaeger & Me, kan du læse mere her.