Annonce i samarbejde med Witt A/S
Hvor stor en forskel kan en god ovn gøre i forhold til en dårlig eller sågar middelmådig ovn? En hel del, vil jeg mene, ikke mindst efter at have haft fornøjelsen af at teste topmodellen fra franske De Dietrich, der først og fremmest brillerer med sin store stabilitet.
Man kommer ganske enkelt ikke uden om, at godt udstyr gør en forskel, når der skal laves mad. Hvad hjælper det at købe gode råvarer, hvis udstyret, der skal hive det gode resultat hjem, ikke kan levere varen? Det gælder ikke mindst på ovnfronten, hvor der ikke er langt fra succes til fiasko. Specielt når det gælder tilberedning ved lav temperatur, hjælper det ikke at have en ovn, der blot formår at holde en gennemsnitstemperatur, hvis gennemsnittet er baseret på meget store temperaturudsving, for det kan ødelægge det endelige resultat. Jo bedre en ovn, man køber, des bedre er den til at holde en stabil og jævnt fordelt temperatur fra start til slut, og det kan være forskellen på succes og fiasko.
Jeg havde fra Witt, der importerer det franske ovn- og kogeplademærke De Dietrich, hørt rigtig godt om modellen DOP7785AE, som er producentens topmodel inden for varmluftsovne, men det er som bekendt svært at vurdere noget, man ikke har haft mulighed for at teste, så jeg har over en periode på nogle måneder lånt en De Dietrich DOP7785AE, således at jeg har kunnet se, hvad den egentlig dur til.
Mere end 300 år på bagen
Det er ikke sikkert, at De Dietrich med det samme får en klokke til at ringe, når du tænker på ovne og kogeplader, men det skyldes nok mest af alt, at det kvalitetsorienterede brand ikke har lavet så meget larm på det danske marked – feinschmeckerne plejer at finde dem alligevel.
De Dietrich har mere end 300 år bag sig. Det hele begyndte i byen Jaegerthal nord for Strasbourg, hvor Johann Dietrich besluttede at gå ind i smedebranchen, og i løbet af de kommende generationer af De Dietrich-familien har producenten udviklet sig og hele tiden været på forkant med tiden. De Dietrich var de første til at udvikle komfurer til private hjem, de har opfundet pyrolyseovnen, og i 1990 introducerede De Dietrich de første induktionskogeplader på markedet. Det er med andre ord ikke et brand uden forhistorie og meritter.
De Dietrich satser på kvalitetsprodukter, og derfor er de heller ikke de billigste på markedet. Det har aldrig været en ambition, og det bliver det nok heller ikke i fremtiden. Det mærker jeg med det samme, da ovnen er blevet installeret, og jeg går i gang med at pille ved den. Alene håndtaget til ovnlågen oser af kvalitet. Det er udført i støbejern og giver således fornemmelsen af, at der er tale om ægte kram, som glider blidt og elegant i, når man lukker den. Samme kvalitetsfornemmelse får man med drejehjulet, med hvilket man navigerer mellem de forskellige funktioner. Det er solidt og føles lidt som at dreje på kodehjulet til et pengeskab.
Derudover er der “selvfølgelig” indbyggede teleskopskinner, så man nemt kan trække riste og plader ud, når man skal sætte noget på dem, røre i et fad eller lignende. Ydermere har ovnen pyrolysefunktion, således at den kan blive skinnende ren efter selv de mest heftige tilberedninger.
Chef mode
Førstehåndsindtrykket er med andre ord rigtig godt. Det er en ovn, der oser af kvalitet, og den giver lyst til at lave mad. De Dietrich DOP7785AE har naturligvis alle de gængse funktioner såsom varmluft, over- og undervarme, grill og så videre, og derudover har den det såkaldte chef mode. Det er en funktion til hjemmekokken, der gerne vil tilberede sine råvarer til perfektion uden nødvendigvis at vide, hvordan det skal gøres. Det kunne være okseculotten, kyllingen, fisken, lammekøllen eller sågar souffléen. Hvordan gør den så det, når den ikke kender vægten på emnet, tænker du måske. Det gør den ved hjælp af en indbygget sensor, der måler luftfugtigheden i ovnen, hvorved den kan bestemme, hvor tilberedt eksempelvis oksestegen er. Man kan eksempelvis angive, om man ønsker stegen rød, medium eller gennemstegt, så der skulle være noget for enhver smag. Jeg har blandt andet testet ovnens evne til at lave en rød culottesteg, og resultatet blev absolut godkendt med en saftig steg med rød kerne. Den var tenderende mod medium, men jeg er nok også til rødere kød end gennemsnittet, vil jeg vurdere.
Jeg tror ikke, at Chef Mode er en funktion, jeg nødvendigvis ville bruge i stor stil, eftersom jeg godt kan lide selv at have styring med tingene, men hvis man ikke har nogen større erfaring med stegetider og temperaturer, er det bestemt en god funktion. Personligt er jeg lidt ærgerlig over, at ovnen ikke fortæller, hvad den gør – det kunne være interessant at vide, hvilken temperatur og ovnfunktion den arbejder med, men her bliver man sat lidt ud af spillet desværre.
Der er ligeledes en hel sektion dedikeret til fransk bagværk såsom macarons, cannelés og madeleinekager. Opskrifterne skal man selv finde og udføre, mens ovnen sørger for den korrekte bagetid. Her prøvede jeg at bage en mazarinkage på den indstilling, der bare hedder “Kager”, og den blev absolut vellykket.
Perfekt langtidstilberedt kylling
Der er også en hel sektion med langtidstilberedning, og jeg fik på Witts anbefaling smidt en kylling i ovnen. Jeg er rigtig glad for Løgismoses fritgående kylling fra Netto (ikke sponsoreret, bare et godt tip), så den røg i ovnen på langtidstilberedningsprogrammet, Seks timer senere kunne jeg ganske overrasket hive en kylling, der både havde sprødt skind, saftighed og en ekstremt mør struktur, ud af ovnen. Den kunne parteres med en ske, uden at kødet var fuldkommen nedbrudt – jeg var glad! Det er egentlig spøjst, at man normalt ikke tilbereder kylling over længere tid – det vil jeg i hvert fald gøre fremover. Ovnen kan times, således at man bare fortæller den, hvornår emnet skal være færdigt, og så begynder den selv, når tiden er inde. Ovnen har sågar en funktion tilpasset den jødiske sabbat, hvor den kan køre uafbrudt ved 90 grader i 75 timer – man må sige, at der er tænkt på det meste.
Vellykkede tørrede æggeblommer
Jeg har også forsøgt mig med tørringsfunktionen, i dette tilfælde med en mere aparte råvare i form af saltede æggeblommer, som skulle rives ud over en ret. Først lå blommerne på køl dækket af en salt- og sukkerblanding (80/20) i en uge, hvorefter de blev renset under vand, og så fik de to timer på tørringsfunktionen og blev helt perfekte i konsistensen, så de kunne rives som parmesan ud over retten. Tørringen var meget ensartet fra inderst til yderst, hvilket er et tegn på, at varmen forbliver lav og stabil hele vejen igennem. Man kan naturligvis også bruge funktionen til at tørre svampe, frugter og lignende.
Hurtigt op i gear
En af de ting, jeg virkelig værdsætter ved ovnen er, at den lynhurtigt når den ønskede temperatur, selv når man er helt oppe på 250 grader, så også når det skal gå stærkt, er De Dietrich DOP7785AE klar til at levere. Det ærgrer mig lidt, at displayet ikke viser temperaturen, der stiger, så man kan følge med i, hvor langt den er, men den bipper og viser et termometerikon, når den er klar, og det er trods alt det vigtigste.
For og imod
Således kom vi omkring De Dietrich DOP7785AE, og jeg må sige, at jeg overordnet er meget imponeret. Det er en ovn, jeg med glæde havde beholdt. Det skyldes især den stabile varmefordeling, de gode funktioner såsom tørring, muligheden for meget høj varme, langtidstilberedning og en holde varm-funktion, som er god, når maden er tilberedt og blot skal holdes klar. Som skrevet er cheffunktionen måske ikke noget, jeg i det daglige ville bruge i voldsomt stor grad, men omvendt kan jeg sagtens forestille mig, at den ville være nyttig, hvis man ikke har tid eller overskud til at dykke dybere ned i diverse tilberedningsformer på egen hånd. Herunder har jeg listet nogle punkter for og imod ovnen:
For
- Lækker, solid feeling hele vejen rundt. Ovnen føles som godt kram fra inderst til yderst med eksempelvis det massive støbejernshåndtag på lågen
- Meget hurtig opvarmning til selv høje temperaturer
- Ekstremt jævn varmefordeling ved både høje og lave temperaturer, som sikrer en ensartet tilberedning
- Mange forskellige indstillinger til hjemmekokken, der søger inspiration til sin næste middag, såvel som familiefaderen/-moderen, der kan time madlavningen og overlade en del af arbejdet til ovnens Chef Mode i en travl hverdag
- Sidst, men ikke mindst: Du kan lave rigtig god mad!
Imod
- Ovnen viser ikke, hvor længe den har været tændt
- Ovnens display viser ikke, hvor langt ovnen er fra at have nået den ønskede temperatur (den indikerer selvfølgelig, når den har nået temperaturen)
- Ovnen viser ikke, hvad den gør, når man vælger en funktion fra “Chef Mode” – her kunne det være sjovt at se, hvilken indstilling ovnen egentlig bliver sat på
Alt i alt må man sige, at ovnen ikke har meget, der trækker ned. Til gengæld er der masser, der trækker op, og denne ovn er indiskutabelt en ovn i topklasse, der kan måle sig med de bedste andre ovnmærker på markedet. De Dietrich DOP7785AE forhandles blandt andet hos Elgiganten og koster 14.999 kroner.
Læs også min opskrift på langtidstilberedt svineskank med løgpuré og rødkål, hvor jeg brugte langtidstilberedningsprogrammet på ovnen.