I denne artikel tester feinschmeckeren.dk en pålægsmaskine fra Siemens til brug i privaten. Læs med, og find ud af, hvad dommen over maskinen er.
Som de fleste andre mænd elsker jeg gear, i mit tilfælde især køkkenudstyr og –maskiner. Selvfølgelig er det gode gamle ”gå-aldrig-ned-på-udstyr”-argument ofte en (fuldt ud gyldig) forklaring, men der er altså noget om det at have ordentligt grej at arbejde med, hvad enten du skal klippe svigermors hæk, køre langt i din bil eller være skarp på detaljerne i køkkenet.
Læs restaurantanmeldelser fra feinschmeckeren.dk her.
Således kommer denne artikel til at sætte fokus på en køkkenmaskine, der – efter min fornemmelse – er blevet et forholdsvis sjældent syn i de danske hjem: pålægsmaskinen. Det er ikke på grund af sit noget kedelige navn, at pålægsmaskinen er fantastisk. Til gengæld kommer den stærkt igen, når det kommer til anvendelighed. Selv med gode knivfærdigheder er det nærmest umuligt at komme i nærheden af den præcision, som en pålægsmaskine leverer, når dine råvarer skal skæres tyndt og ensartet ud.
Læs: Fremragende chokolade fra Italien
Et godt eksempel fra mit køkken var, da jeg dagen efter at have nydt en skøn økologisk okseculotte fik lyst til et stykke smørrebrød med roastbeef. Bevares, jeg kunne have klaret mig udmærket med en kniv, men det i forvejen møre kød smeltede på tungen på grund af sin millimetertynde tykkelse, muliggjort af pålægsmaskinen.
Også til gourmeten
For hjemmegourmeten er pålægsmaskinen et oplagt legetøj. I disse tider, hvor tynde bånd af alverdens råvarer figurerer på tallerkenen, er pålægsmaskinen din ven, der for eksempel kan snitte skiver af knoldselleri helt fint, hvor mandolinen oftest kommer til kort, når dit emne bliver for stort og robust. Skal du køre det store charcuteribord med prima skinker, løfter det også oplevelsen, hvis kødet er skåret i helt tynde skiver.
Test: Siemens MS70002N
For at komme med et konkret bud på en velegnet pålægsmaskine, der ikke optager al pladsen i køkkenet, har jeg valgt at teste bordmodellen fra Siemens, MS70002N, som venligst er tilsendt af Whiteaway.com. Med et prisskilt på 879 kroner er det en overkommelig pris i forhold til de store restaurationsudgaver, der nemt runder 4.-5.000 kroner (og meget mere). Men går den mindre pris på kompromis med brugbarheden?
Første indtryk
Maskinen er ganske let og kompakt og primært udført i rustfrit stål. I den ene ende sidder et plastikbeslag, som virker lidt billigt, og holderen/spændevæggen, som skal holde dit emne på plads, er også af plastik. Det generelle indtryk er dog positivt.
I brug
Under maskinen sidder nogle sugekopfødder, som overraskende effektivt holder maskinen stabil og stillestående på en normal bordblade. Når du står med en roterende klinge, er det meget rart, at maskinen ikke flyver rundt. Maskinen er ganske nem at bruge. Der er kun én knap, hvor du kan tænde og slukke. Ved siden af sidder en sikkerhedsknap, som skal trykkes ned sammen med tænd-/slukknappen, og det er med til at øge koncentrationen, inden du går i gang med skærearbejdet.
Pålægsmaskinen har en trinløs justering af snittebredden, der går fra én til 15 millimeter. Derfor kan du nemt justere bredden på det emne, du skal skære. Metalskinnen, som dit emne ligger på, glider jævnt frem og tilbage, uanset om du arbejder den hurtigt eller langsomt frem og tilbage.
Den væsentligste klare ulempe i forhold til de større, professionelle maskiner er, at skinnen ikke er skråstillet. Den klare fordel ved en skråstillet skinne er, at dit emne, for eksempel et stykke skinke, har vægten ned mod klingen, og dermed er det nemmere at holde sit emne på plads.
På testens maskine er det lidt vanskeligere, men den er stadig ganske nem at arbejde med. Den skråstillede og mere avancerede skinne er også noget af det, der gør de professionelle maskiner dyrere, og der skal jo spares rundt omkring for at holde prisen nede.
Anvendelighed
Og kan den så skære? Ja. Mødet med Siemens-maskinen har været meget positivt, og jeg har forsøgt mig med bløde, fedtede, faste og frosne råvarer, grøntsager såvel som kødprodukter. Den er overraskende effektiv i alle sammenhænge, for eksempel da jeg skulle skære nougat ud til jul. Klingen arbejder så tilpas hurtigt, at det hele ikke når at fedte til. Et stykke frossen laks klarede den også i fin stil, også uden at det hele splintredes. Uanset om du arbejder med smalt eller bredt snit, glider emnet fint igennem.
Rengøring
Selve klingen er nem at tage af via et drejehjul i midten, således at du ikke skal skille hele apparatet ad. Skinnen er også nem at afmontere, og på den måde er rengøringen af maskinen rimelig overskuelig, selv om der naturligvis altid er hjørner og små afkroge, hvor skidt kan sætte sig – det er dog ganske overskueligt at fjerne.
Konklusion
Siemens MS70002N er en særdeles glimrende pålægsmaskine til hjemmegastronomen, som gerne vil kunne skære sine egne skiver bacon fra en ordentlig gris, lege med helt tyndskårne grøntsager, når mandolinen må give op eller skære et stykke frossent kød over til aftensmaden. Den sidste udseendemæssige finish og valg af materialer mangler for at komme op, hvor vi taler professionelt kram, men med prisen taget i betragtning er det et rigtig godt køb.
Den endelige dom: Et godt køb.
Fås blandt andet på whiteaway.com til 879,-
Hvis du kunne lide, hvad du har læst, vil jeg være meget taknemmelig, hvis du vil synes godt om feinschmeckeren.dk på Facebook.