Vin er en dejlig drik. Til gengæld kan lekturen om den af og til være ganske tung og kedelig, hvis man blot er almindeligt interesseret i vin uden at have behov for de nørdede detaljer. I bund og grund er hele pointen med at vide noget om vin, at man kan finde ud af, hvad man godt kan lide, og hvilken mad man med fordel kan drikke dem sammen med. Den præmis er hele grundlaget for et nyt brætspil ved navn Sommelier. Folkene bag ønsker at gøre læren om vin sjov og underholdende, og det er i højeste grad tilladt at drikke vin, mens man spiller. Jeg satte mig for at afprøve spillet sammen med to personer, som holder af at drikke vin og kender til nogle helt basale ting uden på nogen måde at være nørder. Og bevares, det var mig der vandt, men det er ikke pointen. Det vigtige er derimod, at alle Sommelier-spillere lærer noget undervejs, som de kan bruge, næste gang de skal sætte en vin til maden.
Kort om spillet
Op til seks personer kan dyste om at blive den bedste sommelier. Det første, spillerne gør, er at trække fem kort hver, som tilsammen udgør en menu med forret, mellemret, hovedret, ost og dessert. På spillepladen er optegnet et europakort, hvorpå de vigtigste vinregioner er plottet ind som spillefelter med eksempelvis Mosel i nord, Sicilien i syd, Madeira i vest og Tokaj i øst. Spillernes mission er at bevæge sig rundt i Europa efter de druesorter, som egner sig specielt godt til deres menu. Vinderen er den, der får flest point for sin mad- og vinsammensætning, og pointene gives ved hjælp af den medfølgende pointbog, så der ikke er nogen tvivl om resultatet. Når en spiller lander i et givent vinområde, er opgaven at vælge en af de på bordet liggende druebrikker, som, spilleren mener, hører til i netop denne region. Altså vil det være klogt at snuppe Cabernet Sauvignon, hvis spilleren står i Bordeaux. Bag på druebrikkerne står en kort beskrivelse af druesorternes karakteristika og anvendelsesmuligheder, og på den måde bliver alle spillere klogere, hver gang en ny druebrik løftes. Vælger man en korrekt drue, må man tilføje den til sit udvalg af druer til vinmenuen, og vælger man en forkert, skal brikken lægges tilbage på bordet igen. Spillerne kan også stjæle druer fra hinanden undervejs i kampen om den bedste vinmenu. Når tiden, som spillerne aftaler på forhånd, gerne 60-90 minutter, er ovre, sammensætter hver enkelt sommelier sit bud på en vinmenu, og den spiller, der får flest point vinder. Undervejs krydres spillet med chancekort for ekstra spænding samt såkaldte hjælpekort, der giver hints og fif undervejs på din jagt.
Dommen
Spillet får en klokkeklar blåstempling herfra. Det har højtideligheden ud af vinen, og samtidig skriger anledningen på at åbne en god flaske eller to. I sidste ende er alle deltagere vindere, for de har alle mulighed for at opbygge nu viden undervejs. Spillets største svaghed, som ikke er graverende, er, at der kun er seks forskellige retter i hver kategori, og derfor skal man ikke spille spillet mange gange for at opleve gengangere på sin menu. Omvendt er det selvfølgelig også med til at træne hukommelsen, og der kan argumenteres for, at det er bedre at have et lille repertoire af retter, hvor man kan huske, hvilke vine der passer godt til. Jeg ved dog, at spiludvikleren arbejder på flere tematiserede menukortpakker, som vil kunne tilkøbes. Spillet er flot, og prisen på 499,- er helt i orden. Et perfekt bud på en julegave til alle, der gerne vil lære lidt mere om vin. Nørderne kan også få noget ud af at dyste mod hinanden, men især almindeligt interesserede vil få meget ud af spillet.
Sommelier kan købes her.
Få inspiration til julemiddagen i form af flæskesteg, som du ikke har set den før, og moderne risalamande anno 2014