Sponsoreret indlæg i samarbejde med Lavazza
De fleste kender Lavazza fra deres rejser til Italien, hvor man på mange af støvlelandets caféer og restauranter kan indtage et skud espresso eller en cappuccino fra den familieejede virksomhed i Torino. Siden foråret i fjor har det også været muligt at nyde kaffe fra Lavazza på dansk jord, efter de lancerede deres fire filterkaffevarianter, som kun fås her til lands. Kaffen i disse varianter er malet på forhånd fra producentens side og er således nem at gå til, og standarden er høj og stabil takket være Lavazzas eksperter, der blander kaffen af bønner fra mange forskellige steder.
Kaffe til entusiasterne
Samtidig med de fire filterkaffevarianter lancerede Lavazza også sine tre mest populære helbønnevarianter, Qualita Ora, Rossa og Espresso, og nu er producenten på banen med en ny variant ved navn Cereja Passita. Den henvender sig især til kaffenørden, der gerne vil kunne forholde sig til bønnernes eksakte oprindelsessted og sidenhen kværne bønnerne, så det passer til den brygningstype, han/hun ønsker – indholdet i poserne med Cereja Passita består nemlig af hele bønner.
Cereja Passita er en single origin-kaffe, hvilket vil sige, at kaffen kommer fra ét bestemt sted, i dette tilfælde plateauet Cerrado i Brasilien. Cerrado ligger i den sydlige del af det enorme land cirka midt i trekanten mellem Brasilia, São Paulo og Rio de Janeiro. Single origin-kaffe rummer et aspekt, der i særlig grad vækker interesse i vinens verden: terroir. Ved udelukkende at anvende kaffebønner fra ét sted, kan man vurdere, hvordan det givne terroir påvirker kaffen.
I dette tilfælde er der tale om kaffe fra højderne. Cerrado-plateauet ligger i 1.050-1.200 meters højde, og her gror kaffebuskene i sandet jordbund.
For at fremhæve kaffens sødme, har bærrene fået lov til at hænge på buskene, længere end det normalt er praksis. Dermed bliver kaffebærrene meget modne og ophober således mere sukker. Bærrene bliver håndhøstet for at sikre, at det kun er de mest modne bær, der kommer med.
En fyldig, sødmefuld kaffe
Cereja Passita kan anvendes til både espressomaskine, stempelkande og filterbrygning og leverer uanset hvad en rundt, fyldig kop kaffe. Lavazza beskriver kaffen som mellemristet. Jeg vil i så fald betegne den som værende i den mørke ende af skalaen for mellemristet kaffe, for det er de mørke, ristede noter, der karakteriserer kaffen.
Jeg har primært brygget filterkaffe med Cereja Passita og især bidt mærke i noter af mørk chokolade, ristede hasselnødder og marcipan. Jeg fornemmer også sødmen fra de meget modne bønner. Ikke forstået på den måde, at kaffen smager sødt, men den har runde, sødmefulde noter af blomsterhonning – et aspekt, som også vil gøre den interessant i eksempelvis cocktailsammenhæng, hvor man kan udfolde og understøtte kaffens aroma og smag. Drikker man den, som den er, er det en kop, der får dig til at slappe af takket være den afrundede smag og bløde tekstur, og for mig er det en perfekt kaffe til at falde ned på om eftermiddagen efter arbejde.
Bæredygtig kaffe
Cerrado er et særligt sted, og heldigvis passer avlerne godt på det. Således er kaffen Rainforest Alliance-certificeret, hvilket er din garanti for, at der er taget hensyn til både det vilde dyreliv, den plantemæssige biodiversitet og de personer, der arbejder i plantagen. Den slags er ikke givet på forhånd, når man køber kaffe, så det er endnu et godt argument for at vælge kaffe Lavazzas Cereja Passita.
Cerreja Passita forhandles fra denne uge i Føtex, Bilka og Meny til en vejledende pris på 81,95 kroner for en pose med 500 gram.