Derfor skal du gå til vinsmagning

Vin 14. oktober, 2011 5 Kommentarer

Et udvalg af denne kaliber kræver et dybt greb i lommen, hvis de skal nydes i eget hjem, men det er der råd for, hvis du læser med i dette indlæg.

En god veninde arrangerer sammen med sin mand Vinevent, et vinsmagningsarrangement, som løber af stablen et par gange om året i Aarhus – senest i weekenden den 14.-15. oktober, og i den forbindelse spurgte hun, om jeg ville bidrage med en artikel til deres smagekatalog, som udkom sammen med Århus Stiftstidende den 6. oktober; det ville jeg gerne, og det blev til en tekst med mine tanker om det at gå til vinsmagning, generelt set. Jeg må understrege, at jeg ikke har nogen økonomiske interesser i Vinevent, og denne tekst er udelukkende et udtryk for min egen holdning til at gå til vinsmagninger.

Nedenstående er teksten, der blev bragt i smagekataloget – jeg håber, at det kan give inspiration.

Gode vinoplevelser er fantastiske. De kan få ting til at give mening, skabe glæde og begejstring, og i selskab med den rigtige mad går tingene op i en højere enhed.

Problemet er blot, at det kan være svært at finde frem til de gode vinoplevelser, når du står i supermarkedet lørdag eftermiddag, og alle flaskerne ligner hinanden. Vinens verden er enorm, og producenterne er spredt ud over det meste af kloden. Det store udvalg gør det ikke nødvendigvis nemmere at navigere, når du skal finde din næste flaske god vin.

Måske har du på et tidspunkt stået nede i det lokale supermarked og tænkt, at du skulle flotte dig med en god flaske vin. Valget kunne eksempelvis være faldet på en flaske Brunello di Montalcino, enten fordi du kender eller har hørt om den, eller også var det den dyreste flaske, der stod på hylden i supermarkedet. Det er weekend, og der skal noget godt på bordet, så du betaler 2-300 kroner for vinen. Der er to problemer: 1) du har sjældent lige så god vin i supermarkederne som hos en vinforretning. 2) Du får ikke virkelig god Brunello til 2-300 kroner, medmindre du er meget heldig. Min pointe er ikke, at du skal lade være med at bruge penge på dyrere vine; men er dit forhold til det at bruge penge på vin, at du en sjælden gang kaster nogle hundrede kroner efter en tilfældig flaske i supermarkedet, så har jeg et forslag til dig:

For de samme 2-300 kroner kan du gå til en masse gode vinarrangementer og –smagninger rundt om i landet, og det er ofte en stor oplevelse. Nogen gange fokuserer arrangørerne på et afgrænset område – det kan være i form af lande såsom Frankrig og Spanien, og nogen gange er vi nede på regionalt niveau, for eksempel i Bordeaux eller Toscana. Andre gange er det meget bredt, og så er det jo bare at gå på opdagelse.

Champagne fra kultproducenten Jacques Selosse er et eksempel på, hvad jeg har fået til en vinsmagning – good stuff!

Det gode ved disse events er, at du har en god mulighed for at komme vidt omkring inden for det valgte tema. Du møder vinfolk, der brænder for deres produktion og vinimport, og alle er de interesserede i at give fortællinger om vinenes oprindelse, kvalitet og anvendelighed videre.

Store oplevelser

Min store interesse for vin gør, at min ambition er komme så langt omkring i vinens verden, som det overhovedet er muligt; men skulle jeg sidde med en ven eller to og gennemgå bare et enkelt område, ville vi blive ruineret, og samtidig ville vi komme omkring et minimum af de vine, som måtte findes dér. Derfor benytter jeg mig i stor stil af de gode muligheder, der findes, for at gå til smagninger. Her kan jeg gå på jagt i de dygtige forhandleres udvalg, og jeg kan smage på det. Gør du det nede i Føtex med samtlige vine, tror jeg, at de bliver utilfredse med dig. Altså kan du smage dig frem til dine præferencer, og du får en god og engageret forklaring om vinen med. Du slipper for at skulle gætte dig frem til, hvad der vil passe godt til middagen derhjemme, når du skal forkæle kæresten, have familien på besøg, eller hvis du i det hele taget går lidt op i, hvad du hælder i munden, når du sidder alene derhjemme. Du lærer ekstremt meget om vin ved at gå til vinsmagninger, sammenlignet med hvad du lærer af at åbne en flaske eller to for de samme penge derhjemme. Efterfølgende er dine chancer for at udpege den rigtige vin til middagen også meget større. Ofte er der også gode køb at gøre til messerne, og så er det bare med at slå til. De mindre producenter er nemlig ofte svære at finde i supermarkederne.

Har du opbygget en vis viden og interesse for vin, har du formentligt også stødt på nogle producenter eller områder, som du gerne vil udforske dybere. Problemet kan her igen være, at det koster mange penge, og hvor mange dyre flasker tør man købe ’blindt’. Der findes ofte særsmagninger til vinarrangementer, hvor du for en angivet glaspris kan smage nogle af de største vine i verden, som du ellers aldrig ville komme i nærheden af. Så vil du gerne have sat kryds ud for Chateau Latour i Bordeaux eller Dom Perignon i Champagne fra en særlig årgang, kan det lade sig gøre her.

Jørgen Krüff er en vis mand – ikke mindst, når det kommer til vin. Det er folk som ham, du kan møde, når du går til vinsmagning.

Et godt eksempel fra mit eget liv er fra en smagning i Forum denne sommer. Én af landets helt store vineksperter, Jørgen Krüff, der ejer og driver vinimportfirmaet L’Esprit du Vin’, afholdt en særsmagning af biodynamiske vine, som kostede 200 kroner ud over entréprisen. Det kan synes irriterende, at du skal til at betale ekstra, når du først er kommet ind, men disse ekstra kroner var godt givet ud. Efter at have smagt på cirka ti vine fra dygtige og kendte biodynamiske producenter, sluttede vi af med at smage den danske winemaker Peter Sissecks vine. Han er kendt for Pingus-vinen, som er én af de mest eftertragtede vine i verden i øjeblikket. Og netop Pingus fik vi lov at smage i 2010-udgaven, som endnu ikke var frigivet på markedet. Det er vin, som vil komme i handlen til en vejledende udsalgspris på cirka 5.000 kroner, men den bliver højst sandsynligt solgt for mere – måske det dobbelte. Dette var blot én af mange fantastiske vine, som ligger i et prisleje, hvor 200 kroner hurtigt viste sig at være umådeligt godt givet ud. Med en produktion på 6.000 flasker årligt er det de færreste forundt at få fingrene i Pingus-vinen, så en smagning som denne er en rigtigt god løsning for de fleste.

Minimum 5.000,- for en flaske gør det meget svært for de fleste at smage Pingus; men til denne smagning, som kostede sølle 200 kroner smagte vi denne fadprøve på 2010’eren, som altså ikke en gang var kommet på markedet endnu.

Mindre end Pingus kan selvfølgelig også gøre det, og under alle omstændigheder vil du udvide din horisont, næste gang du besøger en vinmesse, hvad enten du vil undersøge et område, en bestemt druesort eller lære mere om vinens dyrkning. Derfor har jeg kun en enkelt opfordring tilbage: Se så at komme af sted!