På grund af heftig spekulation i de mest eftertragtede vinområder i især Frankrig, Italien og USA er priserne på mange af de mest berømte vine og områderne, de kommer fra, desværre stukket helt af; men er man først og fremmest på jagt efter sublime vinoplevelser, og man samtidig bekymrer sig mindre om, hvad der står på etiketten, kan der være masser at gode scoops i andre dele af den vinøse verden. Læs med her.
Hvad enten man er til nytårsforsæt eller ej, er januar chancen for at lære noget nyt og gå på opdagelse ad uopdagede stier. Det gælder også inden for vinens verden, der er så stor, at man aldrig når til bunds i den. Og med førnævnte belastede pengepung in mente kunne det være en god ide at lede efter vine af høj kvalitet, som koster mindre, end de burde. De fleste vinentusiaster ved, at man finder fantastisk vin i Bourgogne, Champagne og Bordeaux, men netop fordi alle ved det, og fordi alle vil have fingrene i det, koster vinen fra disse områder også meget mere.
Kig efter andre områder
Der er især to aspekter, man kan kigge på, når man skal på jagt efter god kvalitet for få penge. Og for god ordens skyld menes der med ”få” i højere grad ”færre”, for god kvalitet vil altid koste noget. Når det er sagt, kan man ofte finde vine, der kan matche de dyre vine på kvaliteten, selv om de blot koster en tredje- eller fjerdedel.
Læs også: Vilde vine fra Georgien
Tilbage til de to overordnede ting, man skal kigge efter: Det første er det område, vinen kommer fra. Står der Bourgogne, Champagne, Bordeaux, Barolo eller Napa Valley på etiketten, kan man være helt sikker på, at man i høj grad også har betalt en anseelig mængde penge for, at vinen kommer derfra, uagtet om kvaliteten er synderligt god eller ej. Det er selvfølgelig ikke kommet ud af den blå luft, for nogle af de mest legendariske vine kommer fra disse områder, men det er der ikke overraskende mange, der gerne vil lukrere på, selv om de ikke leverer samme kvalitet, som de dygtigste producenter gør.
Derfor kan det betale sig at kigge efter områder, der ikke nyder samme berømmelse som andre. En vinbonde i et ukendt vinområde i Nordspanien kan sagtens lægge samme antal timer og kærlighed i sit arbejde som kollegaen i Bourgogne, men fordi området ikke har samme renommé, kan vinbonden ikke tage det samme for vinen. Nogle gange kan det være nok blot at se mod naboområdet, men der kan også sagtens være områder på den anden side af jorden, som kan give dig det, du søger efter.
Gå efter alternative druesorter
Det andet gode råd er at kigge efter ukendte druesorter, som kan meget af det samme som de mere populære og eftertragtede. I eksempelvis Bourgogne har man set druesorten aligoté stige i popularitet og anseelse, i takt med at priserne på chardonnay, som er hoveddruen til produktion af hvidvin i området, er stukket helt i vejret, og går man generelt efter disse mindre kendte sorter, får man som regel mere for pengene. Med dette på plads kan vi kigge nærmere på nogle konkrete eksempler.
Jura
Alle taler om Bourgogne, og kineserne har for alvor også fået øjnene op for de fantastiske vine fra dette område, hvilket har betydet, at priserne er stukket af; men fortvivl ej, for man skal faktisk ikke langt væk fra Bourgogne, før priserne er nogle helt andre. Øst for Bourgogne finder man området Jura, der lægger land til bjergkæden af samme navn. Her producerer man både glimrende rød- og hvidvine, men det er især inden for den hvide genre, producenterne excellerer, og man kan sagtens finde vine, der stil- og kvalitetsmæssigt er meget lig de hvide bourgogner. Området har takket være de rette jordbundsforhold en intens mineralitet, som netop er det, der kendetegner hvidvinene fra Bourgogne. Man anvender også her chardonnay såvel som den lokale sort savagnin, som ligeledes opnår stor mineralitet samt noter af citrus og smør. Kendere har fået øjnene op for området, men priserne er fortsat langt mere fordelagtige end hos storebroren Bourgogne.
Bierzo
Hvis man holder af rødvin med elegance og finesse, bør man helt afgjort prøve kræfter med rødvinene fra den spanske region Bierzo, hvor den blå drue mencia spiller hovedrollen. Det er en drue, som under de rette betingelser opnår stor mineralitet og noter af frisk frugt, skovbund og krydderier. Afhængig af den enkelte producents stil og terroir kan druen variere i udtrykket og minde om både pinot noir, cabernet franc og syrah, men overordnet set er der tale om yderst elegante vine, som ligeledes har tyngde, fylde og kompleksitet, og er man glad for vinene fra Nordrhone og Bourgogne, er Bierzo værd at prøve kræfter med.
Ungarn
Jeg ynder at fremhæve Ungarn, når jeg kan, og det skyldes, at landet over en bred kam byder på vine af særdeles høj kvalitet til meget rimelige priser. Ungarn er meget mere end de fantastiske søde tokaj-vine, både når vi taler hvid- og rødvin. Tokajs tørre hvidvine på druen furmint er sublime og opnår kompleksitet og dybde som vinene fra Bourgogne, og rødvinene fra Villany i det sydvestlige Ungarn kan bede skeer med rødvinene fra Bordeaux. Man bør stifte bekendtskab med eksempelvis villany franc, som er det lokale navn for cabernet franc, og druen kekfrankos, i Østrig kendt som blaufränkisch, giver rødvine med masser af koncentration og dybde. Ofrer man et sted mellem 100 og 150 kroner på en tør ungarsk vin, får man typisk en rigtig god vinoplevelse, som er på niveau med franske vine til det dobbelte eller mere.
Madeira
Få steder får man så megen vin for pengene, som man gør på øen Madeira i Atlanterhavet. Øen er en del af Portugal, men den ligger isoleret i Atlanterhavet hele 900 kilometer fra den iberiske halvø. Derfor tilsatte man alkohol til vinen tilbage i 1500-tallet, så den kunne holde sig på de lange skibsfarter, og den tradition har holdt vej. Madeira oxideres med vilje, således at den udvikler noter af tørret frugt, nødder og varme krydderier. Den laves i både tørre og søde opgaver, og begge typer passer strålende til mad. Madeira er formentlig også den vin, hvor man har størst mulighed for at opleve vin med mange år på bagen til en overkommelig pris, for man kan finde meget gamle madeiraer til en meget rimelig penge.
Classic Penedès
Man kan ikke komme uden om, at champagne er en fantastisk drik, men også her betaler man for navnet, ikke mindst hos mange af de store huse, hvor indholdet ikke altid har den kvalitet, som den megen glamour lægger op til. Inden for Champagne kan det anbefales at gå efter de små, selvstændige producenter, hvor man ofte får meget flotte vine til en fair pris. Bevæger man sig uden for Champagne, kan man også her finder særdeles seriøse mousserende vine lavet efter alle kunstens forskrifter. Et af de nyeste områder – eller typer, om man vil – er classic penedès, som ligger i vinregionen Penedès i Catalonien. Den blev stiftet i 2014 af en gruppe cava-producenter, som mente, at cava-prædikatet var blevet udvandet, og derfor ønskede de en ny appellation, hvor kravene til produktionen og kvaliteten var strengere. Classic penedès gærer ligesom champagne i flasken, hvor den udvikler sine bobler over en periode på minimum 15 måneder, og dermed opnår vinene mere kompleksitet end mere simple mousserende vine. Classic penedés er således et rigtig fornuftigt, prisvenligt alternativ til champagne.
God jagt derude!