I en kælder i København finder man en af Danmarks mest imponerende samlinger af fine vine til salg. Det drejer sig om vinhandlen Les Terroirs du Vin i Sølvgade på grænsen mellem Indre by og Østerbro, som i mere end 20 år har specialiseret sig i at handle med de mest berømte og eftertragtede vine. Det sker ud fra en nærmest supermarkedslignende devise om, at alt skal være samlet på ét sted – dog med en noget mere indsnævret definition af, hvad ”alt” er.
Om end Sølvgade lyder pompøst og fornemt, er udvalget af luksusbutikker i gaden til at overkomme – i hvert fald på overfladen. Der gemmer sig dog mere, end det blotte øje kan gennemskue, og om end der er skilte og plakater uden for, fornemmer man ikke med det samme, at man ved ankomst til Sølvgade 94 står foran et veritabelt skatkammer af store vine.
Læs også: Copenhagen Distillery laver whisky i verdensklasse
”Langt de fleste folk, der kommer her første gang, kommer, fordi de har en ven eller kollega, der har fortalt dem, at de er nødt til at kigge forbi. Folks kendskab til os er stort set udelukkende baseret på mund-til-mund-princippet,” fortæller Henrik Smidt, indkøbschef hos Les Terroirs du Vin, som vinhandlen i Sølvgade hedder.
Når man træder inden for, er man ikke i tvivl om, at man er kommet til en vinbutik. Der er masser af lækker vin på hylderne fra eksempelvis Bourgogne, Jura, Bierzo og Toscana, og priserne spænder fra det hverdagsagtige op til 1.000 kroner og derover. Så langt så godt. Det er kun toppen af isbjerget.
”Vores kælder er nok Københavns bedst bevarede hemmelighed,” siger Henrik Smidt.
Svimlende udvalg
Det postulat skal selvfølgelig undersøges, hvorfor vi træder ned i kælderen, hvor en slikbutik af topvine åbenbarer sig. Der er oldgamle cognacer i ét rum, modne champagner, eksempelvis Dom Pérignon og Krug i meget modne årgange, i et andet, og sådan fortsætter det, efterhånden som vi kommer længere ind. Mest imponerende er afdelingen med nogle af verdens mest ikoniske vine i henholdsvis 3- og 6-litersflasker. Vi taler Chateau Mouton-Rothschild fra henholdsvis 1982 og ’86, Chateau Latour i flere årgange, Chateau d’Yquem og flere andre af de mest berømte vine fra Bordeaux. Som om de ikke var sjældne nok, finder man også 3-litersflasker af den toskanske kultvin Soldera fra producenten Casse Basse i Montalcino. Denne producent har de seneste år i forvejen nydt godt af en støt stigende hype fra vinconnaisseurs over hele verden, og det blev kun forstærket, da mere end 60.000 liter vin blev tømt ud i kloakken med fuldt overlæg – efter sigende af en tidligere kollega. Det betød, at der var meget lidt vin tilbage at sælge, især af årgang 2010, som derfor udelukkende blev tappet på 3-litersflasker og solgt på auktion.
”Sådan en vin koster et sekscifret beløb,” fortæller Lars Andersson, der for 20 år siden etablerede Wine Trader, som i 2016 skiftede navn til Les Terroirs du Vin.
Læs også: Sådan holder jeg mig i form – fysisk og mentalt
Vi bevæger os længere ind i dybet, hvor den står på mere Bordeaux fra de mest berømte producenter. Vi passerer det intime smagelokale, der efter sigende regelmæssigt – når corona ikke hærger – byder på særdeles eksklusive smagninger for vinglade typer, som gerne vil smage nogle af de mest berømte dråber på markedet.
Skal kunne det hele
Da Lars Andersson grundlagde Les Terroirs du Vin (Wine Trader), også kendt som LTDV, for 20 år siden, var de eksklusive vine, som også går under betegnelsen fine wines, det eneste, han handlede med. I 2009 overtog han adressen i Sølvgade, og dermed opstod den fysiske butik, samtidig med at man introducerede vine fra egen import.
”Målet var at skabe en vinbutik af international karakter, hvor det kun handler om vin. Det skulle være sådan, at du kunne komme ned at spørge efter en bestemt berømt vin, og så havde vi den faktisk – også i modne årgange, som var klar til at drikke. Det er det, vi har arbejdet på igennem de efterhånden mange år. Som du ser, har vi ikke te, tobak, blade og alt muligt andet. Det er vinen, der er i fokus. Det skal være en oplevelse at komme ned til os at besøge kælderen, uanset om man kommer for at bruge mange penge på vin eller ej. Det er der, vi synes, at vi har skabt en god balance ved også selv at importere vin. På den måde kan vi servicere kunderne bedre. Vi har de mest ikoniske vine, men vi kan også tilbyde dem et mere prisvenligt alternativ, der langt hen ad vejen kan det samme,” fortæller han.
Lars Andersson vil ikke ind på, hvor meget den samlede portefølje af fine wine beløber sig til, men som tidligere nævnt ligger der vine med meget store prisskilte på. Og der er bestemt også folk, der køber dem.
”Selv om det ikke er hverdagskost, så sker det løbende, at vi blander en halv palle vin til flere millioner kroner, når vinene kommer fra Romanée-Conti, Domaine Leroy og så videre – så løber det hurtigt op. Dette er kun muligt, fordi vi har brugt mange år på at samle det rigtige sortiment af fine wine. Vi kunne sælge vores udvalg i kælderen på en måned, hvis vi ville, men for os er det meget sjovere at holde nogle vine tilbage, så vi kan opbygge et godt og bredt udvalg,” fortæller Lars Andersson, som understreger, at han kun vil handle med vine, der også er til at komme af med.
”Les Terroirs du Vin er ikke et museum – det er en butik. Der er en grund til, at du ikke længere finder de dyreste vine fra Domaine de la Romanée-Conti, Leroy og Roumier. Det er vine, der er gået fra dyre til ekstremt dyre, og så indsnævres kundegruppen markant. Vi vurderer løbende den vin, vi har liggende, og om det er tid til at skille sig af med den for at give plads til noget, der trods alt er mere tilgængeligt. Det gør vi eksempelvis med vores gamle champagner i øjeblikket. Det kunne være en Dom Perignon 1961, som efterhånden koster fem-seks gange så meget som eksempelvis en 2008’er, og så vil de fleste hellere have en kasse 2008’ere,” forklarer Lars Andersson.
Ingen onlinebutik
I disse moderne tider er det meget usædvanligt, at LTDV ikke har noget onlinebutik, hvor man kan købe deres vine, men det er der en særlig grund til: At opleve en vin handler om meget mere end bare at drikke den.
”Når man har med vine med så meget historie at gøre, som det gælder for vores kældersortiment, kan det i mine øjne ikke nytte noget at sælge sin vin online. Mange af dem, der kommer herned, har sparet op i lang tid og udset sig en bestemt flaske, som de har drømt om at smage i lang tid. Kunden har læst om vinen og den specifikke årgang, og den forventningsglæde skal modsvares af den rette entusiasme fra vores side. Vi smager rent faktisk vinene og har mulighed for at sammenligne og vejlede. Det er også en stor del af oplevelsen ved at købe en fine wine, og den kan du kun skabe, når to personer står over for hinanden og taler sammen,” siger Lars Andersson.
—
3 hurtige til Lars Andersson
Hvordan har efterspørgslen udviklet sig gennem de 20 år, du har handlet med fine wines?
”Den største ændring er, at folk interesserer sig mere for, hvordan vinen er lavet; dyrkningsmetoder, lagring og så videre. Folk drikker mere elegant og lys vin sammenlignet med for 20 år siden. For 20 år siden handlede det rigtig meget om Bordeaux, men nu er det især Bourgogne, der er efterspørgsel på, og så ser vi også for alvor, hvordan interessen for Piemonte og Toscana stiger i disse år.”
Hvilke vine holder du selv mest af at drikke?
”Min absolutte yndlingsvin er Chateau Latour. Jeg er vokset op med vinene fra Bordeaux, og for mig har Latour bare det hele. Jeg elsker også vinene fra Bourgogne. De har renhed, balance, finesse og elegance, som er det, jeg efterspørger i alle vine.”
Ville det ikke være fristende at sælge hele baduljen og nyde godt af afkastet?
”Nej, overhovedet ikke. Vin er det, jeg lever og ånder for. Jeg er 47 år gammel, og jeg vil da ikke stoppe nu. Vi sælger løbende ud af kældervinene, og pengene bruger vi til at videreudvikle vores forretning ved blandt andet at finde flere interessante producenter, som vi selv importerer vin fra. Det er vi meget motiverede af i disse år.”
Du kan læse mere om Les Terroirs du Vin her.