Du behøver ikke at lede længere. Jeg har fundet den, vinen til din risalamande, og den kommer fra Frederiksdal Kirsebærvin på Lolland. De har gennem de seneste år manifesteret sig som en af landets bedste producenter af frugtvin. Det sker med udgangspunkt i knap 50 hektarer med kirsebærtræer, som inden projektet tog sin begyndelse, var ved at blive revet op, fordi der ingen penge var i salg af friske kirsebær, som alligevel blev blandet med de polske, inden da havnede hos forbrugerne.
Heldigvis kom de på andre tanker nede på Lolland, og i dag står Frederiksdal Kirsebærvin med en række produkter i verdensklasse baseret på den gamle danske sort, stevnskirsebær.
Læs også: Moderne risalamande fra Kadeau-kok
Tilbage til din redning af julebordets årligt tilbagevendende risdessert. I virkeligheden er der ikke tale om en vin men derimod om likør. Frederiksdal Kirsebærvin har begået Frederiksdal Likør No. 1, og kort fortalt smager den formidabelt. Normalt, når man laver (ligegyldig) likør, blander man saft, sukker og neutral alkohol, men det har selvfølgelig ikke været godt nok til folkene på Frederiksdal. De har ladet en del af kirsebærrene vildgære (altså gæring ved hjælp af omgivelsernes naturligt florerende gærceller) over en kortere periode sammen med skaller og kerner, inden de har tilsat et alkoholdestillat på kirsebær af egen avl. Vildgæringen tilføjer kompleksitet og karakteristik fra omgivelserne på Frederiksdal Gods, og ved hjælp af deres eget destillat beholder de oprindelsen og sikrer et udtryk, der er 100 procent baseret på egen kirsebæravl.
For øget kompleksitet og for at afrunde smagen har Frederiksdal Likør No. 1 ligget på små egetræsfade i seks måneder, inden den kommer i flasken.
Vurdering
Frederiksdal Likør No. 1 passer til risamalande af den indlysende grund, at den er lavet på kirsebær. Det ville dog være for tyndt, hvis det var det eneste argument, og det er det selvfølgelig heller ikke. Risalamande er i overvejende grad sød, fed og tung, og det kræver et seriøst modspil at skabe balance. Frederiksdal Likør No. 1 udfylder rollen til UG takket være sin stringente, naturlige syrlighed fra kirsebærrene, mens gæringen med skaller og kerner har været med til at give en elegant bitterhed, som er tiltrængt efter en mundfuld af den bløde dyne af luftige ris. Næsen oser af kirsebær og en anelse vanilje, mens det i munden er én lang, harmonisk bombe af kirsebær, der forkæler hele mundhulen. Alkoholprocenten ligger på 17 procent, altså a la portvin, og sammen med syren og bitterheden gør det, at man får renset munden efter hver mundfuld, og samtidig er mit bud, at alkoholen vil lette fordøjelsen en smule.
Læs også: Flæskesteg som du ikke har set den før
For god ordens skyld skal jeg understrege, at likøren ikke kun har sin berettigelse på julebordet. Den egner sig særdeles godt som en lille skarp til kaffen sammen med et stykke chokolade, er der tale om et virkelig seriøst, vellavet produkt med personlighed og karakter, og jeg glæder mig allerede over næste gang, jeg kan hive den frem fra skabet for at forsøde en hyggelig stund i de kolde måneder. Den vil også gøre sig godt i eller til desserter og blå ost.
Stærkt spiritus bliver ofte for overvældende til min smag, og her er Frederiksdal Likør No. 1 et rigtig godt alternativ. Sødmen, frugtigheden og friskheden gør det til en langt mere let fordøjelig drik, uden at man går på kompromis med kvalitet og kompleksitet.
Læs også: Roquefortmousse med svesker og chokoladeganache
Vejledende pris for Frederiksdal Likør No. 1 er 249 kroner. Den kan blandt andet købes direkte på Frederiksdals hjemmeside, hvor man også kan læse mere om produktet.